StoryEditorOCM
Svijetužasne brojke

Amerikanci iznijeli procjene o ruskim gubicima: ‘Imaju 15.000 mrtvih i 45.000 ranjenih‘

Piše Hina
21. srpnja 2022. - 08:13

Sjedinjene Države procjenjuju da su ruski gubici u Ukrajini dostigli oko 15.000 života i možda 45.000 ranjenih, rekao je u srijedu direktor CIA-e William Burns, dodajući da je Ukrajina također pretrpjela značajne gubitke.

Gotovo pet mjeseci otkako je predsjednik Vladimir Putin naredio invaziju na ruskog susjeda, njezine snage mukotrpno osvajaju područje Donbasa u istočnoj Ukrajini i zauzeli su oko petinu zemlje.

Burns je, govoreći na Aspen Security Forumu u Coloradu, rekao da su ti dobici došli uz veliku cijenu.

"Zadnje procjene američke obavještajne zajednice bile bi nešto u blizini 15.000 ubijenih (ruskih snaga) i možda tri puta više ranjenih. Dakle, prilično značajni gubici", rekao je Burns.

"I Ukrajinci su također pretrpjeli - vjerojatno malo manje od toga. Ali, znate, značajni gubici."

Rusija klasificira smrti pripadnika oružanih snaga kao državnu tajnu čak i u vrijeme mira i nije često ažurirala svoje službene brojke o gubicima tijekom rata. Dana 25. ožujka objavljeno je da je ubijen 1351 ruski vojnik.

Vlada u Kijevu rekla je u lipnju da dnevno ubija 100 do 200 ukrajinskih vojnika.

U srijedu je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao da vojni "ciljevi" Moskve u Ukrajini sada nadilaze Donbas, što je dosad najjasnije priznanje da je proširila svoje ratne ciljeve. 

Lavrov je također rekao da će se ciljevi Moskve dodatno proširiti ako Zapad nastavi opskrbljivati ​​Kijev oružjem dugog dometa kao što su topnički raketni sustavi visoke mobilnosti (HIMARS) američke proizvodnje.

"To znači da će se geografski zadaci proširiti još dalje od sadašnje linije", rekao je.

No Burns je rekao da barem za sada koncentracija snaga ruske vojske u Donbasu sugerira da su naučili teške lekcije iz neuspjeha na početku kampanje, gdje je Moskva zastala u svom napadu na Kijev.

"Na neki način, ono što je ruska vojska učinila je povlačenje na 'lakši' način rata, u određenom smislu, koristeći svoje prednosti i vatrenu moć dugog dometa kako bi se suprotstavili i učinkovito uništili ukrajinske ciljeve i kompenzirali slabosti u ljudstvu koje još uvijek imaju", rekao je Burns.

Nastavljaju se borbe

Ukrajinske oružane snage priopćile su u četvrtak da su ubile 111 ruskih vojnika na jugu i istoku tijekom prošlog dana.

Ruska uprava u djelomično okupiranoj ukrajinskoj regiji Zaporižja objavila je da je Ukrajina izvela napad dronom na tamošnju nuklearnu elektranu, ali da reaktor nije oštećen.

Višestruke eksplozije čule su se i u južnoj regiji Herson pod kontrolom Rusije tijekom noći i u četvrtak, izvijestila je ruska novinska agencija TASS.

Ukrajinska vojska izvijestila je o snažnom ruskom granatiranju usred, kako su rekli, uglavnom neuspjelih pokušaja ruskih kopnenih snaga da napreduju.

U prethodna 24 sata, ukrajinske snage su priopćile da su uništile 17 vozila, neka od njih oklopna, kao i da su ubile više od 100 ruskih vojnika.

U objavi na Facebooku, Ukrajinska vojska objavila je da ne vidi znakove da Rusi stvaraju posebne udarne skupine kako bi pokrenuli novu ofenzivu.

Ruska invazija ubila je tisuće, raselila milijune i sravnila gradove sa zemljom, osobito u područjima ruskog govornog područja na istoku i jugoistoku Ukrajine.

Sjedinjene Države, koje su u utorak rekle da vide znakove da se Rusija priprema za službenu aneksiju teritorija koje je zauzela u Ukrajini, obećale su da će se protiviti aneksiji.

"Opet smo bili jasni da bi aneksija silom bila grubo kršenje Povelje UN-a i ne bismo dopustili da to prođe neosporeno. Ne bismo dopustili da prođe nekažnjeno", rekao je glasnogovornik State Departmenta Ned Price u srijedu.

Rusija je anektirala ukrajinski Krim 2014. i podržava proruske vlasti "Narodne Republike Donjeck i Lugansk (DPR i LNR)" u tim pokrajinama, zajedno poznatim kao Donbas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2023 21:36