StoryEditor

Američki konzervativci: CIA je angažirala srpski pokret 'Otpor' za prosvjede na Wall Streetu

Piše PSD.
14. listopada 2011. - 12:00
Američka administracija angažirala je osnivače srpskog pkreta „Otpor" u organizacije prosvjeda na Wall Streetu kao utjecajnom konzervativnom pokretu „Čajanka", objavio je beogradski Press pozivajući se najpoznatije desničarski teoretičari zavjera iz Amerike i Velike Britanije.

Pri tomu se navodi uloga Ivana Marović, osnivača „Otpora", globalno poznatog kao promotora nenasilne borbe protiv diktatura. Tvrdi se kako je Marović u rujnu održao govor pred prosvjednicima u New Yorku, te se to tumači kao izravna potpora pokretu 'Okupirajmo Wall Street'.

Utjecajni radijski oditelj Alex Jones podsjetio je na veze CIA i „Otpora" u vrijeme vladavine Slobodana Miloševića, kao i utjecaj pokreta na nedavne proteste u Egiptu.
Marovićje u izjavi za Press potvdio da je krajem rujna bio u New Yorku.

- Bio sam tamo u četvrtak 22. rujna, protest je već trajao nekoliko dana, bilo je još uvek malo ljudi i nikto nije znao za njih. Tog dana imao sam predavanje na sveučilištu . Poslije predavanja, organizatori i studenti poveli su me sa sobom u jedan park, gdje su prosvjedovali. Tražili su da im se obratim i ja sam im pričao o važnosti okupacije simboličkih mesta.

Također sam dao intervju za njima blizak časopis „Independent", u kome sam im predlagao kako da se postave prema policiji ne bi li smirili tenzije. To je bilo prije skoro mjesec dana, ali tad još nitko nije znao za njih i vijest o tome se pročula tek sad kad su postali popularni – kazao je Marović.

PSD
FOTO: AFP

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. rujan 2020 16:30