StoryEditor
Svijetpravna bitka

Američka vlada traži od Vrhovnog suda blokadu teksaškog zakona kojim se zabranjuje pobačaj nakon što se prvi put zabilježe otkucaji srca fetusa

Piše hina
18. listopada 2021. - 23:27

Vlada američkog demokratskog predsjednika Joea Bidena službeno je u ponedjeljak zatražila od Vrhovnog suda da blokira krajnje restriktivan zakon o pobačaju u Teksasu. 

Zakon, o kojem se vodi žestoka pravna bitka, zabranjuje pobačaj čim se mogu čuti otkucaji srca fetusa, ili oko šestog tjedna trudnoće kada većina žena još ne zna da su trudne. Zakon nema iznimke u slučajevima incesta ili silovanja. 

Sudska praksa Vrhovnog suda jamči pravo ženama na pobačaj do oko 22 tjedna trudnoće. 

Ali teksaški zakon sadrži jedinstveni članak i građanima povjerava nadzor poštivanja mjere i potiče ih na tužbe protiv organizacija ili osoba koje pomažu ženama da ilegalno pobace.  

image
Prosvjed u Washingtonu
Joshua Roberts/AFP

Vrhovni sud, gdje su u većini konzervativni suci, već je jednom odlučivao o zakonu o pobačaju donesenom u Teksasu i tada se pozvao na "nova proceduralna pitanja" i 1. rujna odbio blokiranje stupanja zakona na snagu. 

Savezna vlada tada je podnijela tužbu protiv Teksasa. 

Prvostupanjski sud je 6. listopada je presudio u korist vlade i privremeno suspendirao zakon.

"Ovaj sud neće dopustiti da se to šokantno oduzimanje tako važnog prava nastavi  još jedan dan", napisao je savezni sudac Robert Pitman. 

image
Tasos Katopodis/AFP

Tada je nekoliko klinika nastavilo izvoditi pobačaje nakon šestog tjedana trudnoće. Ali nekoliko dana kasnije je prizivni sud u Louisiani poznat po svojim konzervativnim stajalištima poništio odluku suca Pitmana.

Ministarstvo pravosuđa sada traži od Vrhovnog suda da potvrdi odluku suca Pitmana. 

image
Megan Varner/AFP
item - id = 1136107
related id = 0 -> 1142044
related id = 1 -> 1140467
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2021 03:33