StoryEditorOCM
Svijetšok i nevjerica

Američka Agencija za hranu i lijekove povukla smrznute maline iz južnoameričke države jer su zaražene hepatitisom A

Piše PSD
7. prosinca 2022. - 17:59
Exportadora Copramar iz SAD-a povlači 1260 kutija malina koje su bile pakirane u kartonske kutije s oznakom James Farm (ilustracija)AFP

Putevi uvoza i izvoza robe, pa i namirnica globalno su razgranati i teško ih je prattiti. Međutim kad izbije afera ili problem, slučaj srećom brzo izbije u javnost.

Tako se dogodilo i sa smrznutim malinama iz čileanske tvrtke Exportadora Copramar marke James Farm koje su povukle Sjedinjene Američke Države.

image

Testiranje američke Uprave za hranu i lijekove pokazalo je prisutnost hepatitisa A u smrznutim malinama marke James Farm iz Čilea

AFP

Testiranje američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) pokazalo je prisutnost hepatitisa A u navedenim malinama, uz napomenu da nije bilo izvješća o bolestima ili nuspojavama povezanima s voćem. Exportadora Copramar povlači 1260 kutija malina koje su bile prodavane isključivo u restoranima u nekoliko američkih država.

"Služba za poljoprivredu i stočarstvo (SAG) Čilea saznala je za te činjenice i naredila reviziju tvrtke", rekao je direktor SAG-a Andrea Collado, dodajući da bi istraga mogla dovesti do sankcija, izvještava Reuters koji nije mogao dobiti komentar iz Exportadora Copramar.

image

Hepatitis A ozbiljna je bolest jetre

Shutterstock

Iz Čilea, velikog izvoznika voća, poručili su da se eventualne sankcije za ovaj ozbiljni slučaj trebaju odnositi samo na tu kompaniju, a ne i na ostale.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. svibanj 2023 14:25