StoryEditorOCM
Svijetsusjedne zemlje

Albanija i Grčka formalno su u ratu 84 godine: za sve je kriv sporni zakon

Piše VIJESTI SD
20. srpnja 2024. - 12:10

Albanski parlament jučer je usvojio rezoluciju kojom se Grčka poziva na ukidanje 84 godine starog zakona koji dvije susjedne zemlje formalno drži u ratu. Grčka je donijela zakon nakon što su je u listopadu 1940. napale talijanske trupe koje su tada okupirale Albaniju.

Saopćenje je inicirala mala stranka PDIU, koja u albanskom parlamentu zastupa interese takozvanih Čama, etničkih Albanaca protjeranih sa sjevera Grčke nakon Drugog svjetskog rata. Od pada komunizma u Albaniji, narod Čama traže pravo na povratak u Grčku kao i povrat oduzete imovine, piše klix.ba.

Šef stranke Shpëtim Idrizi nazvao je grčki zakon "povijesnim apsurdom". U jednoglasno usvojenoj deklaraciji tada se albanska vlada poziva da "uloži sve napore, zajedno s grčkom vladom, da ukine izvanredno stanje (...) i pravne posljedice koje proizlaze iz tog zakona".

Godine 2016. Albanija i Grčka dogovorile su se službeno prekinuti ratno stanje koje je između dviju zemalja postojalo od Drugog svjetskog rata. Međutim, od tada nije došlo do značajnijeg napretka u tom smjeru.

Grčki parlament još nije ukinuo zakon, iako su dvije zemlje početkom 1990-ih potpisale sporazum o prijateljstvu. Tijekom posjeta Albaniji 2020. tadašnji grčki ministar vanjskih poslova Nikos Dendias nazvao je postojanje ratnog stanja "anakronom".

Sve bolji odnosi između Albanije i Grčke narušeni su slučajem Fredija Belerija, etničkog Grka izabranog gradonačelnika albanskog grada Himare, koji je prošlog svibnja uhićen zbog navodne kupovine glasova na općinskim izborima. U lipnju je kaznu potvrdio Žalbeni sud. Beleri, koji negira krivicu i svoj boravak u zatvoru pripisuje albanskom premijeru Ediju Ramu, u zatvoru bi trebao ostati do listopada.

Atena je protestovala zbog Belerijeva uhićenja i čak zaprijetila Tirani da će blokirati napore zemlje da se pridruži Europskoj uniji. Na nedavnim izborima za Europski parlament Beleri se iz zatvora kandidirao za grčku vladajuću stranku Nova demokracija i osvojio mandat europarlamentara. Albanske zatvorske vlasti dopustile su mu da ovog tjedna otputuje u Strasbourg kako bi položio zakletvu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. rujan 2024 01:35