StoryEditor
SvijetAGORA

Ako može Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru, zašto ne i Superliga?

26. travnja 2021. - 12:00
Reče Čeferin: „Pohlepa je tako jaka, sve ljudske vrijednosti isparavaju.“ Je, isparile su i u FIFA-i i UEFA-i. Odavno  AFP

Pohlepa je tako jaka, sve ljudske vrijednosti isparavaju. Ovo su riječi, pune pozivanja na moral, koje je izgovorio Čeferin, šef UEFA-e nakon najave osnivanja Superlige. Njemu se istim moralizirajućim tonom pridružio i šef FIFA-e Infantino.

Rabiti moralne ili, točnije, moralizirajuće argumente u jednoj industriji, pardon, sportu, nogometu, gdje je logika pohlepe odavno duboko nagrizla duh ove plemenite igre nastale od i za sirotinju, imalo bi smisla kada bi se FIFA ili UEFA vodile drugačijim „vrijednostima“ od Florentina Pereza koji je nakon stotinu godina, kao veliki katolik, skinuo križ s grba Reala za šaku prljavih sponzorskih petrodolara. Superliga je doista svinjarija, i dobro da je (za sada!) pala, ali...

Bit će 4000 mrtvih

I Čeferin i Infantino pobrali su pljesak masa na globalnoj nogometnoj pozornici, ustavši protiv „pohlepe i nemorala“ i borbe za ljudske vrijednosti koje „isparavaju“. Sve pet, ali onda u kriterijima treba biti dosljedan. Naime, ako je tomu tako, što je u smislu borbe protiv nemorala i za nogomet gore, osnivanje Superlige ili dodjeljivanje Svjetskog nogometnog prvenstva Kataru?

I Čeferin i Infantino te njihov protest pili bi vodu kada bi jednake (moralne) kriterije primijenili i na svoje institucije, opterećene pohlepom, ništa manje nego Perez i ekipa. Samo su manje ogrezli nakon Platinija &co.

Prvo, Katar je jedan od najvećih financijera terorizma u svijetu. U izvješću State Departmenta, osvrćući se na mjere koje je Katar poduzeo kako bi ograničio financiranje terorističkih skupina koje režu glave i nedužnim ljudima na ulicama Zapada, čitamo: „Unatoč tim naporima, entiteti i pojedinci u Kataru i dalje su izvor financijske potpore terorizmu i ekstremističkim i nasilnim skupinama, posebno podružnicama Al Qaede, poput Fronta Al Nusra“ (danas Tahrir al Sham, I.Š.).

Drugo, a tiče se samog nogometa. Kada je počela izgradnja infrastrukture za svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru, na te nogometne objekte pijanih katarskih milijardera, na kojima će igrati i države članice UEFA-e i FIFA-e kojima su Infantino i Čeferin na čelu, uvezeno je oko 30 tisuća radnika, teške sirotinje, mahom iz Indije, Nepala i Bangladeša. Mnogi od njih su bez papira, nemaju nikakve zaštite, ni pravne ni tehničke, imaju status robova.

Katarske vlasti ne daju pristup gradilištima stadiona međunarodnim tijelima kako bi provjerili neljudske uvjete u kojima ta sirotinja radi.

Radni uvjeti preko dana su zbog vrućine strašni. Higijenski uvjeti katastrofalni, inspekcija rada nepostojeća. I Human Rights Watch je osudio radne uvjete tih radnika. Broj smrtnih slučajeva na nogometnim gradilištima i dalje raste, a procjenjuje se da će do kraja radova broj umrlih dosegnuti 4 tisuće.

Trenutni propisi zabranjuju samo radove na otvorenom od 11.30 do 15.00 sati tijekom razdoblja od 15. lipnja do 31. kolovoza. Međutim, klimatski podaci pokazuju da vremenski uvjeti u Kataru i izvan tih vremena i datuma često dosežu razinu koja jednako može ugroziti život, uzrokovati opasne bolesti u nedostatku odgovarajućeg odmora i prehrane.

Mnogim poginulima radnicima se ne zna grob, niti njihove gladne obitelji znaju gdje su im tijela očeva i muževa, vjerojatno trunu duboko zakopana u katarskom pijesku.

Svaki sport, pa i nogomet, ima pravo širiti svoj biznis, ali ne, doslovno ili metaforički, preko leševa.

Ovome treba dodati da globalni proizvođači sportske opreme koji su sponzori i Infantina i Čeferina i Pereza imaju pogone također u siromašnim azijskim zemljama gdje djeca (!) za par dolara na dan proizvode lopte, kopačke, dresove, kojima igraju naše nogometne zvijezde.

Treće, a o tome je pisala islamska disidentica Suad Sbai, ne samo da strani radnici tamo imaju status stvari, robova, već i katarske žene koje, i bez COVID-a, odavno žive u karanteni svog muškog tutora.

Žene ne mogu slobodno putovati bez odobrenja muškarca, ne mogu samostalno donositi odluke o braku, nemaju pravo na skrbništvo nad djecom. Ženama je također uskraćeno pravo nasljedstva i mogu se udati samo ako muški skrbnik to odobri. Što se tiče razvoda, muškarci imaju jednostrano pravo na razvod, dok žene mogu ići na sud tražiti razdvajanje, ali samo u ograničenim slučajevima.

Eto, to vam je Katar

Žene mlađe od 25 godina moraju dobiti odobrenje skrbnika (brat ili rođak) za putovanje izvan Katara. Iako udate žene u bilo kojoj dobi mogu putovati u inozemstvo bez odobrenja, muškarci mogu podnijeti zahtjev sudu da zabrani putovanje njihovim suprugama. Žena se može smatrati neposlušnom iz sasvim iracionalnih razloga i stoga izgubiti suprugovu financijsku potporu ako putuje unatoč njegovu protivljenju.

Eto, takav Katar je dobio Svjetsko nogometno prvenstvo, takav Katar ubija sirotinju na gradilištima stadiona, klima je takva da, kada prvenstvo počne u vremenu u kojem nikada nije igrano, nogometaši će vući jezike po terenu. A FIFA i UEFA prešutno taj „moral“ podržavaju, ali Superligu i njezin „moral“ ne.

Zato ne vidim razloga da Katar uskoro ne dobije i organizaciju Olimpijskih igara. Zimskih, dakako, zbog moralnih i antipohlepnih razloga.

Da, Infantino i Čeferin imaju pravo kada ovaj kaže: „Pohlepa je tako jaka, sve ljudske vrijednosti isparavaju.“ Osim u Kataru, FIFA-i i UEFA-i.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2021 11:18