StoryEditorOCM
Svijetipak dolijali

Agenti su imali hrvatske putovnice, a posebno je šokirana vlasnica stana iz kojeg su radili: ‘To nikad nisam vidjela‘

Piše Karla Juničić/JL
17. kolovoza 2023. - 10:42

Metropolitanska policija razbila je ruski špijunski lanac, s agentima optuženima da su se maskirali u novinare kako bi vršili nadzor diljem Londona i Europe. Djelujući pod krinkom američkih televizijskih novinara, osumnjičenici su koristili akreditacije televizijskih kanala Discovery i National Geographic. Osim krivotvorenih akreditacija, ruski špijuni koristili su krivotvorene osobne iskaznice, putovnice i vozačke dozvole iz više zemalja, uključujući Hrvatsku, Sloveniju, Grčku, Češku, Bugarsku, Francusku, Italiju, Španjolsku i Veliku Britaniju, piše Jutarnji.hr.

U središtu istrage su trojica bugarskih državljana: Orlin Roussev (45), Bizer Dzhabazov (41) i Katrin Ivanova (31). Oni su uhićeni i optuženi za posjedovanje 19 krivotvorenih dokumenata. Njihove nedavne aktivnosti obuhvaćale su lokacije u Londonu, Njemačkoj i Crnoj Gori, što je izazvalo značajnu zabrinutost za nacionalnu sigurnost.

Roussev, koji je navodno vodio operaciju krivotvorenja, živio je u pansionu u gradiću na zapadnoj obali Engleske, Great Yarmouth u Norfolku - vjerojatnom mjestu za centar ruskih špijunskih operacija. Unutar sobe u hotelu Haydee s tri zvjezdice, okićenom cvijećem, te u blizini pristaništa i pješčane plaže za odmor, otkrivena je oprema za izradu lažnih osobnih dokumenata. Profil Rousseva na LinkedInu tvrdi da je on bugarski stručnjak za obavještajne signale, što uključuje presretanje komunikacije i elektroničkih signala. Jedan od njegovih e-mailova uključivao je znakove ‘‘007", poput fiktivnog agenta Jamesa Bonda. Osim toga, iz LinkedIn profila saznaje se da je nekoć bio savjetnik u bugarskom ministarstvu energetike.

Roussev se preselio u Ujedinjenu Kraljevinu 2009. i proveo tri godine radeći u financijskim uslugama. Susjedi su svjedočili da tri mjeseca nisu vidjeli da netko ulazi ili izlazi iz hotela. Haydee je u vlasništvu bugarske poslovne žene Irine Paravanove (47), ali nema naznaka da je ona umiješana u špijunski lanac. Moira Scott, voditeljica bara u obiteljskom hotelu nasuprot Haydeeju, svjedočila je da se sigurnosno osoblje tamo pojavilo u veljači s forenzičkim šatorom i kombijem sa zatamnjenim prozorima. "Bilo je puno muškaraca odjevenih u crnu odjeću, s pokrivenim licima, koji su dolazili i odlazili", rekla je.

Osumnjičeni Džambazov i Ivanova, deset su godina boravili u Velikoj Britaniji, živjeli u sjeverozapadnom okrugu Londona, Harrowu. Ivanova se predstavljala kao asistentica u laboratoriju, a Džambazov kao bolnički vozač. Par je upravljao društvenom platformom koja je pomagala zajednici bugarskih useljenika i olakšala njihovo sudjelovanje na bugarskim izborima. Ivanova je objavila videozapise na internetu kako bi promovirala mrežu, rekavši kako može pomoći ljudima da dobiju pristup tečajevima engleskog jezika. U objavi par također tvrdi da mogu pomoći Bugarima "dobiti dokumente potrebne za život i rad" u Londonu.

Susjedi su za MailOnline izjavili da su stanarinu plaćali na vrijeme, donosili kolače, te kako nisu primijetili nikakvo sumnjivo ponašanje. "Rečeno nam je da su Poljaci, ali nikad nisam razgovarala s njima", rekla je Sonal Thakrar, vlasnica stana. Thakrar je izjavila kako je, kada je posjetila stan nakon policijske pretrage, pronašla mnoštvo boca viskija i džina. "Znam da ljudi vole popiti piće, ali nikad nisam vidjela toliko naslaganih boca alkohola", izjavila je.

image

Uhićen bugarski špijuni

Facebook

Suđenje uhićenoj trojci osumnjičenih održat će se na sudu Old Bailey u Londonu sljedećeg siječnja. U Londonu su uhićene i druge dvije osobe - 31-godišnji muškarac i 29-godišnja žena - ali nisu optužene. Bugarsko veleposlanstvo u Londonu poručilo je da ga britanske vlasti nisu obavijestile o uhićenjima, prenio je Sunday Times.

Taj incident uslijedio je nakon što je Britanija izoštrila svoju borbu protiv vanjskih sigurnosnih prijetnji i prošli mjesec donijela novi zakon o nacionalnoj sigurnosti, s ciljem odvraćanja špijunaže i stranog uplitanja. Vlada je označila Rusiju kao "najveću prijetnju" svojoj sigurnosti kada je zakon usvojen.

Sigurnosne službe i metropolitanska policija dodatno su u pripravi nakon incidenta iz 2018., u kojem je novičokom u Salisburyju otrovan dvostruki agent Sergej Skripal. Policija je za incident optužila trojicu Rusa, za koje se tvrdi da su obavještajci GRU-a, ruske sigurnosne službe.

U godišnjem izvješću, u studenome prošle godine, šef britanske obavještajne službe MI5 Ken McCallum rekao je da je više od 400 osumnjičenih ruskih špijuna protjerano iz Europe. Britanija je blokirala ulaz u zemlju za više od 100 osumnjičenih špijuna Kremlja, koji su se prijavili za ulaz pod krinkom diplomatskih viza, zaključuje Jutarnji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 23:09