StoryEditorOCM
Svijetfotografija za anale

Agent FBI-ja potvrdio: Moguće je da je fotoreporter New York Timesa zaista snimio let metka prema Trumpu

Piše vijesti sd
14. srpnja 2024. - 16:52

 Fotografija fotoreportera New York Timesa Doug Mills o pokušaju atentata na kandidata za američkog predsjednika Donalda Trumpa, na kojoj se navodno vidi metak koji leti prema Trumpovu uhu, privukla je pažnju u cijelom svijetu.

A da je Mills zaista snimio metak u letu, tvrdi Michael Harrigan, umirovljeni specijalni agent F.B.I.-ja koji je u Federalnom istražnom birou proveo 22 godine.

Američki fotograf uhvatio trenutak kada je metak išao prema Trumpovoj glavi, pogledajte nadrealnu sliku

"Apsolutno bi moglo prikazivati ​​pomicanje zraka zbog projektila", rekao je Harrigan u intervjuu u subotu navečer nakon što je pregledao fotografije visoke rezolucije koje je Mills poslao sa skupa, piše New York Times.

- Čini se da mu je kut prolaska kroz uho malo nizak, ali nije nemoguće ako je napadač ispalio više hitaca. Jednostavna balistička matematika pokazala je da je moguće uhvatiti metak kao što je Mills vjerojatno učinio na fotografiji, rekao je Harrigan.

Doug Mills koristio je digitalni fotoaparat Sony koji je mogao snimati fotografije brzinom do 30 sličica u sekundi. Snimio je ove fotografije s brzinom zatvarača od 1/8000 sekunde — iznimno brzo prema industrijskim standardima.

Drugi faktor je brzina metka iz vatrenog oružja. U subotu su službe za provođenje zakona pronašle poluautomatsku pušku tipa AR-15 na mjestu događaja od preminulog bijelca za kojeg vjeruju da je bio napadač.

"Ako je napadač pucao iz puške u stilu AR-15, meci kalibra 223 ili 5,56 milimetara, koje koriste, putuju otprilike 975 metara u sekundi kada napuste cijev oružja", rekao je Harrigan.

"A uz brzinu zatvarača od 1/8000 sekunde, to bi omogućilo metku da putuje otprilike 0,12 metara dok je zatvarač otvoren. Za snimanje fotografija metaka u letu koriste se posebne kamere izuzetno velike brzine koje se obično ne koriste za redovite fotografije, tako da bi hvatanje metka na bočnoj putanji, kao što se vidi na toj fotografiji, bilo na jednom u milijun snimaka i gotovo nemoguće uhvatiti čak i ako se zna da metak dolazi", rekao je.

image

 Donald Trump poslije hica atentatora

Rebecca Droke/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2024 14:10