StoryEditorOCM
SvijetStravične vijesti

50-ero beba u sirotištu umrlo zbog pothranjenosti i dehidracije: Nema dovoljno osoblja koje bi ih nahranilo

Piše Vijesti SD
30. svibnja 2023. - 23:26

Stravične vijesti stižu iz Sudana gdje djeca u sirotištu umiru samo zato što nema osoblja koje bi ih nahranilo. Prepušteni su tek šačici preostalog osoblja predvođenog hrabrom liječnicom koja je već na rubu svih snaga - piše Dnevnik.hr.

Nakon što je izbio rat u Khartoumu, dr. Abeer Abdullah preuzela je gotovo nemoguć zadatak. Jurila je između soba u najvećem sudanskom sirotištu, pokušavajući se nastaviti skrbiti za stotine beba i male djece prepuštene tek šačici preostalog osoblja. Dječji plač odzvanjao je prostranom zgradom dok je izvana dopirao zvuk pucnjave.

Uslijedila je tragedija. Na gornjim katovima državnog sirotišta, poznatog kao Mygoma, smjestila se dojenčad. Bez dovoljno osoblja koje bi se brinulo o njima, podlegli su teškoj pothranjenosti i dehidraciji, ispričala je liječnica za Yahoo News. U prizemlju su pak bila ionako krhka novorođenčad od kojih su mnogi umrli nakon što su razvili visoku temperaturu.

‘Trebalo ih je hraniti svaka tri sata, a nije bilo nikoga. Pokušali smo im dati intravenoznu terapiju, ali većinu vremena nismo mogli spasiti djecu‘, rekla je Abdullah telefonom iz sirotišta, dok se u pozadini čuo plač beba.

Dnevni broj smrtnih slučajeva porastao je na dva, tri, četiri i više, rekla je izmorena liječnica. Najmanje 50-ero djece, od kojih su velikim dijelom tek rođene bebe, umrlo je u sirotištu u šest tjedana otkako je izbio rat sredinom travnja. To uključuje najmanje 13 beba koje su umrle u petak, 26. svibnja, rekla je. 

Visoki dužnosnik sirotišta potvrdio je te brojke, a kirurg koji je volontirao u ustanovi tijekom rata rekao je da je svjedočio najmanje nekoliko desetaka smrti siročadi. Obojica su rekli da su uglavnom umrla novorođenčad i ostali mlađi od godinu dana. Svi troje su kao glavne uzroke navela pothranjenost, dehidraciju i infekcije - piše Dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 23:27