StoryEditorOCM
Regijaopasna situacija

Znate li da se klima može zapaliti? Pojavila se zastrašujuća snimka iz Srbije: Začujete li takav zvuk, odmah je gasite!

Piše VIJESTI SD
21. srpnja 2024. - 17:40

Zbog ekstremno visokih temperatura u posljednjih desetak dana, veliki broj građana nije gasio rashladne uređaje poput klime, a koliko njihovo preopterećenje može biti opasno, pokazali su užasni požari koji su u lipnju i srpnju gutali čitave stanove u Beogradu.

Slučaj od nedjelje, kada je zgrada u Rakovici gorjela nakon što je eksplodirala klima, uznemirio je građane, a sada se na društvenim mrežama pojavila nova, zastrašujuća snimka koja zapravo pokazuje trenutak u kojem počinje požar na klima uređaju, piše blic.rs.

Na snimci se vidi plamen koji počinje zahvaćati vanjsku jedinicu klima uređaja, a zvuk iskrenja jedan je od glavnih upozorenja, kažu stručnjaci, na požar koji se može proširiti i zahvatiti terasu i cijeli stan, ovisno gdje se klima nalazi.

"Kud vidjeh ovo na Instagramu, sad ću izlaziti na terasu deset puta dnevno da provjeravam...", s pravom je prokomentirao jedan od korisnika društvene mreže X.

Kako spriječiti?

Prema riječima Davora Vidovića, pomoćnika načelnika Uprave vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za izvanredne situacije MUP-a Srbije, samo je jedan razlog zašto može doći do paljenja klima.

"Požari nastaju jer su uređaji neispravni, to dovodi do kvarova koji često rezultiraju požarom uslijed trenja, iskrenja ili problema s elektroinstalacijom koja se zapali na vanjskoj jedinici klime", ispričao je Vidović za "Blic".

Ocijenio je i da je jedina preventiva redovna kontrola klime.

"Svi uređaji koji su ispravni i koji se redovno servisiraju nemaju tih problema. Može se čak i dogoditi da se prljavština uvuče u vanjske dijelove klime, pogotovo kada spadne vanjska rešetka pa ptice tu natrpaju granje i to se može zapaliti", ističe za "Blic" Vidović.

image
Romain Doucelin/Hans Lucas Via Afp

Kako kaže, ako postoji i najmanja sumnja u efikasan rad klima uređaja, trebalo bi kontaktirati majstora.

"Ako imate sumnju u funkcioniranje klima uređaja, ako se čuju neki zvuci iz klime, trebalo bi prestati koristiti klimu. Naravno, podrazumijeva se da svako korištenje nekog uređaja mora biti dozirano, a obzirom da klime tijekom ovih visokih temperatura rade po cijeli dan, to dodatno utječe na njihovu mogućnost kvarenja", upozorava Vidović.

Obavezno čišćenje jednom godišnje

Vladimir Dujaković, majstor za klime, objasnio je za Prva TV bi li trebali uopće gasiti klimu i, ako da, kada.

"Ako je ekstremna temperatura, trebalo bi isključiti klimu kad izlazite iz kuće, za svaki slučaj. Postoji više različitih razloga zbog kojih može doći do paljenja klime. Može se zapaliti energetski rezervni dio, to je plastični kondenzator, ili je klima previše prljava pa se motor ventilatora pregrije. Na primjer, ukoliko se ne uradi vakumiranje klima uređaja nakon izvjesnog vremena se može dogoditi kvar", objašnjava majstor za klime.

Napominje da je potrebno minimum jednom godišnje čistiti i servisirati klime kod kuće, dok je za poslovne objekte to dva ili više puta godišnje.

image
/Shutterstock

Iz iskustva vatrogasaca, najčešći uzrok nastanka požara je ljudski faktor - nepravilno ili nestručno rukovanje električnim uređajima u ovom dijelu godine, kada je jako toplo.

"Ono što se često događa je da ostavimo uključene klima uređaje bez nadzora, jer bi nam odgovaralo da se vratimo u rashlađene prostorije kada je vruće. Često se događa da klima uređaji budu uzročnici požara u ovom razdoblju", naveo je ranije Aleksandar Krstić, šef Odsjeka u Upravi vatrogasno-spasilačke jedinice u Beogradu.

Građanima savjetuje da kada izbije požar pozovu vatrogasce, jer ukoliko se na vrijeme reagira "požar gasi čaša vode".

"Ako se reagira na vrijeme požar se može ugasiti. Važno je kada pozovu vatrogasce da kažu preciznu lokaciju, preciznu adresu i dok ne stignu vatrogasci pokušaju sami ugasiti, ako je mali požar. Ukoliko je požar veliki i vidite da ne možete ništa - evakuirajte se, izađite iz stana ili kuće, ne koristite liftove, ne isključujte struju u zgradi. Sačekajte vatrogasce koji će provjeriti je li netko ostao u liftu, i oni isključivati električnu energiju u zgradama", savetuje Krstić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 15:59