StoryEditorOCM
Regijabure baruta

Žižek zabrinut zbog Srbije i Vučićeve politike: ‘Doći će trenutak istine, nakon čega se Balkan opet može naći u ratu‘

Piše vijesti sd
30. siječnja 2023. - 23:03

Slovenski filozof Slavoj Žižek je za N1 komentirao stanje u regiji, pri čemu je istaknuo da razumije službenu politiku Srbije oko rata u Ukrajini, ali i kako smatra da se ona dugoročno neće isplatiti.

“Mislim da je to razumljiv pragmatizam, idemo biti negdje između, igrajmo na obje strane, pa ćemo nekako profitirati. Bojim se da se to dugoročno neće isplatiti, da će doći trenutak istine. To me jako brine za Srbiju”, rekao je popularni filozof u emisiji Globalni fokus.

Dodao je da ga je strah da bi se Srbija mogla uključiti u “ruski projekt rata protiv zapadne dekadencije, takozvanu ‘denacifikaciju’“.

“Ako se ova logika, koja je sada službena ruska logika, prebaci na Balkan, potencijalno, mi smo opet u ratu”, istaknuo je, dodavši kako smatra da se ne bi trebalo dati uvući u priču da je sukob u Ukrajini, sukob Euroazije i Zapade Europe.

Upitan može li će oružje zaustaviti rat u Ukrajini, Žižek smatra da neće, ali trenutno također ne vidi realnu mogućnost za mirno rješenje. Procijenio je da je, bez obzira na priče o solidarnosti sa Ukrajinom, prije godinu dana “tiha želja“ većine u Zapadnoj Europi i SAD-u bila da se rat završi za 14 dana, nakon čega će međunarodna zajednica prosvjedovati protiv Rusije, ali i dogovoriti nekakav mir.

“To što se Ukrajina suprotstavila Rusiji nije bilo nešto što smo mi prihvatili kao odličnu novost, to je bilo veoma neugodno iznenađenje i za nas“, podsjetio je Žižek.

Slovenac nije zadovoljan time što Putin, kojeg naziva ideološkim “ortodoksnim fundamentalistom“ i konzervativcem, ima simpatije nekih na ljevici. Također je istaknuo da ga je iznenadila njemačka stranka Die Linke (Ljevica), i njen pragmatičan pogled: zašto idemo protiv Rusije, ako će to ugroziti standard naših radnika.

“Znači neka, tamo, propadaju cijele države, samo da mi očuvamo naš standard“, čudi se Žižek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. ožujak 2023 17:11