StoryEditor
RegijaHospitaliziran

Zdravstvena drama jednog od najdosljednijih Miloševićevih oponenata: Čedo Jovanović još prošloga ljeta prebolio koronu, a sad dospio u kritično stanje

13. siječnja 2021. - 12:40
Goran Šebelić/Cropix

Ono što nije pošlo za rukom Slobodanu Miloševiću i pročetničkim političkim krugovima u Srbiji, izgleda da uspijeva Covidu-19: Čedomir Jovanović, predsjednik Liberalno-demokratske partije i jedan od najbližih suradnika ubijenoga reformskog premijera Zorana Đinđića iscrpljen je borbom s opasnom bolešću i nalazi se teškom stanju, i to pola godine nakon što je službeno prebolio koronavirus.

Premda se koronom zarazio još u srpnju prošle godine, kad je također bio hospitaliziran zbog iznimno kritične upale pluća, zdravlje mu se šest mjeseci kasnije opet rapidno pogoršalo. Jako je loše i trpi jezive bolove, zbog čega uz koktel od četiri antibiotika u bolnici dodatno prima i morfij, ketanol i tramal.

- Svi medicinski parametri su mu poremećeni. Iako više puta dnevno prima lijekove za razrjeđivanje krvi, proteinski fragmenti odgovorni za zgrušavanje i izazivanje tromboze čak su mu 12 puta viši od gornje granice, kao i CRP koji ukazuje na konstantnu upalu. Željezo mu je rapidno palo, pa su liječnici sumnjali i na unutrašnje krvarenje, no ono nije pronađeno. Tlak mu je zbog bolova užasno visok i teško ga lijekovima vraćaju u normalu. Iako je teško, svi se zajedno jako borimo, a posebno on, već slavan po legendarnoj uzrečici "Odustat ćemo - Nikad"- prepričala je dramu beogradskog političara srbijanskim medijima Jovanovićeva supruga Jelena.

Jovanović je očito izložen fatalnim naknadnim posljedicama zaraze Covidom-19, koje se sve češće opisuje medicinskim terminom postcovid sindrom. Da paradoks bude veći, već mjesecima nije pozitivan na ovu bolest. Riječ je, k tome, i o čovjeku prethodne iznimne tjelesne kondicije, aktivnom sportašu, roniocu, planinaru i body-builderu.

Nakon izlaska iz bolnice prošloga srpnja spartanski se dosljedno pridržavao i liječničkih preporuka, svjedoči njegova supruga, strogo izbjegavajući treninge i veće napore, te pijući svako jutro uz čaj kardiopirin, vitamin D, vitamin C, vitaminski kompleks selen-cink, omega 3,6,9 i navečer magnezij. Ni na trenutak nije bio nemaran prema zdravlju, no svejedno se nikako nije uspijevao vratiti u formu: cijelo je vrijeme teško disao, brzo se umarao, povremeno osjećao bolove u dijafragmi. Nakon što je nedavno zbog neizdrživih bolova opet završio na hitnoj, liječnici su nakon pregleda rendgenskih snimki rekli da nešto slično još nisu vidjeli i da odmah mora u bolnicu.  

image
Peđa Milosavljević/Cropix

Čedo Jovanović još nije navršio 50 godina. Po struci je dramaturg i ima četvero djece. Bio je jedan od glavnih organizatora studentskih prosvjeda protiv režima Slobodana Miloševića devedesetih, nakon čega je postao članom Demokratske stranke. Jedan je od najzaslužnijih za otpremanje srbijanskog vožda u Haag: osobno je po Đinđićevom nalogu pregovarao s Miloševićem o uhićenju, nakon čega se despot predao te bio sproveden u beogradski Centralni zatvor. Jovanović je i jedini značajniji srpski političar koji je zadnjih desetljeća javno i bez kalkulacija podržavao neovisnost Kosova, te jedan od rijetkih koji je Republiku Srpsku otvoreno nazivao genocidnom tvorevinom.

Službene ukupne dijagnoze njegova teškog zdravstvenog stanja još nema, svjedoči supruga Jelena Savić: osim obostrane upale pluća koja se zapravo vuče još iz srpnja, uz nju je dodatno ustanovljena i plućna embolija. Pregledali su ga kardiolozi, pulmolozi, neurolozi, gastroenterolozi, radiolozi, čak su konzultirani i liječnici s nekih stranih klinika. Jedino oko čega su svi suglasni je da je rasap njegova zdravlja očito inicirao koronavirus.

Supruga Čedomira Jovanovića upozorava da mnogi ljudi ne shvaćaju koliko je ozbiljna i kompleksna bolest u pitanju. Nitko se ne smije povlačiti pred šarlatanima i samozvanim prorocima koji zagovaraju odbijanje cjepiva i banaliziraju ovakvo zlo, poručuje, i svatko treba učiniti sve da izbjegne ovakvu patnju i krajnje neizvjesnu borbu.  

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. travanj 2021 07:06