StoryEditorOCM
Regijazveckanje oružjem

Zbog zabrane negiranja genocida Milorad Dodik posve izgubio kompas. U propagandnom spotu poziva ‘čitavu Republiku Srpsku da se okupi i brani‘

24. srpnja 2021. - 09:51

Savez nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika sinoć je na društvenim mrežama objavio video nakon odluke visokog predstavnika Valentina Inzka da u BiH zabrani negiranje genocida i veličanje zločina.

U propagandnom videu predsjednik lider SNSD-a i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik  govori kako se „boji samo Boga i da ne razočara ovaj narod".

"Republika Srpska će reći dosta! Odbacujemo nametnute zakone, ako nam u BiH ne daju da živimo kako želimo, mi svoj put znamo. SNSD se vodi voljom naroda, a volja naroda je jasna - Republika Srpska prije svega!", naveli su uz objavljeni video na Twitteru i YouTube kanalu SNSD-a.

Dodik je s Inzkom i ranije razmjenjivao teške riječi, a ovaj put ga je nazvao “srbomrzcem”, “spodobom” i "kretenom".

– RS to odbacuje, genocid se nije desio, Srbi nikad ne smiju to prihvatiti – izjavio je Dodik. U nervoznom obraćanju medijima kazao je kako će ova odluka odlazećeg visokog predstavnika posijati mnogo zla.

"Ja pozivam čitavu Republiku Srpsku da se okupi i brani. Ovo je ključni trenutak, u kojem ćemo kao narod ili opstati s RS-om i svojim identitetima, ili ćemo kroz kratko vrijeme izgubiti šansu da postojimo na ovim prostorima", govori Dodik u propagandnom videu.

Kao što je poznato sedam dana prije odlaska s dužnosti visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, Valentin Inzko odlučio se na dopune Kaznenog zakona BiH, kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida. Austrijski diplomat koji će nakon 12 godina na čelu OHR-a, 1. kolovoza predati dužnost Nijemcu Christianu Schmidtu, nalazio se proteklih mjeseci pod velikim pritiskom bošnjačke javnosti i politike da iskoristi tzv. bonnske ovlasti i nametne sankcije za uporno negiranje genocida u Srebrenici, u čemu ustrajava Milorad Dodik, ali i cjelokupna politička scena u Republici Srpskoj.

Prema zakonskim izmjenama koje je Inzko pokrenuo zatvorske kazne za različite oblike negiranja genocida kretat će se od šest mjeseci do pet godina. Iako su Međunarodni sud pravde i Haaški tribunal u velikom broju presuda nedvojbeno okarakterizirali strašni ratni zločin iz srpnja 1995. u Srebrenici kao genocid, srpski političari to odbijaju priznati. 

Na ovoj odluci Inzku je čestitao predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i Predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

- To je ljudska i civilizacijska odluka u korist, na prvom mjestu, obitelji žrtava genocida. Ovom odlukom visoki predstavnik je pomogao građanima Bosne i Hercegovine, učvrstio je autoritet svog nasljednika, skinuo je hipoteku genocida s vrata časnijem dijelu srpskog naroda, i s dignitetom završio svoj mandat u BiH - poručio je Izetbegović.

Američko veleposlanstvo u Sarajevu objavilo je da je negiranje genocida i glorificiranje ratnih zločinaca neprihvatljivo i da to podriva uzajamno povjerenje neophodno za napredak BiH na putu prema Europskoj uniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. veljača 2023 19:06