StoryEditor
Regijaposvemašna nervoza

Zbog skandala s respiratorima uhićen premijer Federacije BiH, Izetbegović krenuo u međunacionalni obračun s Hrvatima

29. svibnja 2020. - 15:50
Kasim Ileri/AFP

Iako je danima bilo jasno da će višeilijunska afera s beskorisnim respiratorima imati pravosudni epilog, uhićenje federalnog premijera i istaknutog člana SDA Fadila Novalića tek je osvijestilo bošnjački politički vrh.

A da je zavladala posvemašna nervoza, svjedoči reakcija Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA. Umjesto da se pozabavi kriminalom u svojim redovima i uzalud spiskanih 10,5 milijuna konvertiblinih maraka za stotinu respiratora, on je u petak krenuo u međunacionalni obračun s Hrvatima, te ionako potpirio uzavrele tenzije koje vladaju još od prošlih izbora.

- Uvjeren sam da će se privođenje premijera Novalića, ponižavanje i zadržavanje u pritvoru, pokazati potpuno neopravdanim. Pozivam Tužiteljstvo BiH da hitno izađe u javnost s dokazima protiv Novalića i da se ne skriva iza fraza o 'potrebama tajnosti zbog zaštite istrage'.

Siguran sam da nikakvih dokaza nema, da ih neće ni biti, i da se radi o nastavku udara na bošnjačke prvake koje je počelo imenovanjem Gordane Tadić na poziciju glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH i podizanjem niza optužnica protiv generala Armije BiH – izjavio je Izetbegović u Sarajevu.

On se pritom zapitao zašto nisu u isto vrijeme privedeni ministar zdravlja, direktor Zavoda za javno zdravstvo, šefica Kriznog štaba i ministrica finansija Federacije BiH. Svi su oni, naime, Hrvati.

- Jedino što ih odvaja, i očigledno amnestira u odnosu na Fadila Novalića, je to što pripadaju istom narodu kao i tužiteljica Tadić. Što nisu Bošnjaci. Tužiteljici Tadić sigurno ne pada na pamet da zbog afere vezane za nabavku poljske bolnice od strane Vlade RS pozove na svjedočenje premijera RS, da mu oduzme mobilni telefon i zadrži ga u pritvoru. Takvo poniženje je skoro nezamislivo, zar ne, jer on nije Bošnjak.

Tužiteljstvo BiH je na protuzakonit način kukavički amnestiralo čelništvo RS koje je izvršilo flagrantan udar na odluku Ustavnog suda i organiziralo protuustavan referendum pred izbore 2018 godine. Na očigled domaće i međunarodne javnosti slučaj je zataškan. Možemo zamisliti šta bi se desilo s Bošnjacima da su napravili sličnu stvar?! - nije mogao skriti svoj bijes najmoćniji bošnjački političar.

Podsjetimo, cijela afera izbila je u jeku epidemije koronavirusa, koja je cijelu BiH zatekla prilično nespremnom i neopremljenom. U tome su neki očito vidjeli priliku za napuniti džepove.

Posao od preko 40 milijuna kuna povjeren je malo poznatoj tvrtki registriranoj za uzgoj malina, a na čijem čelu se nalazi Fikret Hodžić, kojeg javnost jedino zna po voditeljskoj ulozi reality showa na jednoj lokalnoj televiziji. Sve je, kako to obično biva, odrađeno izravnom pogodbom, a pojašnjeno izvanrednim okolnostima i nemogućnošću redovite procedure.

Uz premijera Novalića, ključnu ulogu imao je Fahrudin Solak, šef federalne Civilne zaštite. Istraga se vodila dobrih mjesec dana, da bi u posljednja 72 sata ušla u svoj finale.

Tako su oduzeti mobiteli premijera Novalića i njegovih prvih saradnika Edite Kalajdžić i šefa kabineta Hasana Ganibegovića. Prema pisanju Bosnia Timesa, odmah se ustanovilo da su na nekima od njih poruke brisane, posebno s Vibera, pa se s akcijom požurilo.

Isti izvor, iza kojeg stoji odmetnuti SDA-ovac Nedžad Latić, otkriva što bi mogao biti izvor Izebegovićeve prilične nervoze. To je uloga koju je u cijeloj priči navodno imala njegova supruga Sebija Izetbegović, inače vrlo utjecajna direktorica Kliničkog centra u Sarajevu i utjecajna SDA-ovka. I tamo su navodno u srijedu pokucali istražitelji SIPA-e i izuzeli dokumentaciju o izravnim nagodbama.

- Direktorica Izetbegović je 18.03.2020. sklopila ugovor vrijedan 3.065.400 KM s anonimnom tapetarskom firmom CUBICUS čiji je vlasnik, inače prijatelj njenog budućeg zeta, imao zadatak nabaviti 40 respiratora. To je trebalo poslužiti i njenoj promociji jer je pothvat najavila kao osobni doprinos „preko privatnih veza“. No, kako to tapetar nije uspio, novac koji je dobio unaprijed vratio je na račun KCUS-a čime je ova čudna transakcija dobila neke elemente „pranja novca“ - piše BT.

Ključ cijele afere bit će utvrditi tko je izradio specifikaciju za nabavu beskorisnih uređaja i pristao za njih po komadu platiti 80 tisuća KM, iako ih se u Kini može kupiti za svega 3.000 maraka. Očito je to netko jako moćan, a njih je povrh Novalića maksimalno dvoje.

Federacija BiH ušla je u novu krizu s vrlo neizvjesnim ishodom. Završi li premijer u jednomjesečnom pritvoru, a sve govori da hoće, postavlja se pitanje hoće li ga netko, i tko konkretno, moći zamijeniti. Po brojnim tumačenjima, to bi trebala biti ministrica financija, HDZ-ovka Jerka Milićević. Zato je iz Hrvatskog narodnog sabora i stigla nedvosmislena podrška akcija istražnih organa.

- Pravna država, poštivanje Ustava i zakonskih propisa nema i ne smije imati alternativu. Cijeli proces mora doživjeti svoj konačan pravni i sudski epilog, a odgovorni pojedinci odgovarati. Ova afera predstavlja test za pravnu državu, vladavinu zakona i prava, kao i buduće aktivnosti u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom – poručili su iz Mostara Dragan Čović i ekipa, uvjereni da afera neće okrznuti njihove ljude u federalnim tijelima vlasti.

Ako ništa, oni su ovim došli na svoje tumačeći da su Bošnjaci Federaciju BiH u doba korone nastojali što više pretvoriti u eksluzivno svoj entitet, kada već ih se ništa ne pita u Republici Srpskoj.

A ne treba zanemariti niti da se bivši zastupnik SDA i glavni tajnik stranke Amir Zukić našao na meti američke administracije. Veleposlanstvo SAD u Sarajevu je objavilo da državni tajnik Mike Pompeo posjeduje dokaze o značajnoj korupciji u koju je umiješan, te da ono što je radio 'predstavlja podrivanje vladavine zakona i javnih institucija u BiH'.

Izdvojeno

11. kolovoz 2020 18:24