StoryEditor
Regijaafera ‘Kisik‘

Zbog prijetnji smrću gradonačelniku Banje Luke Drašku Stanivukoviću uhićene dvije osobe, oni su mu u Viber grupi ‘uputili više prijetnji po život i tijelo‘

Piše PSD
27. rujna 2021. - 16:08
 Draško Stanivuković podnio je prijavu i protiv ministra zdravlja i socijalne zaštite RS, glavne zdravstvene inspektorice te dva direktoraDanijel Soldo/Cropix

Nakon prijave zbog prijetnje smrću upućene gradonačelniku Banje Luke, Drašku Stanivukoviću, uhićene su dvije osobe koje se sumnjiče za ovo kazneno djelo, priopćeno je iz Policijske uprave ovog grada na sjeveru Bosne i Hercegovine u ponedeljak 27. rujna.

Osobe inicijala D.Đ. i N.M. iz Banje Luke uhićene su neposredno nakon zaprimljene prijave koju je podnio Stanivuković protiv "nepoznatog lica ili više njih, koji su mu u Viber grupi uputili više prijetnji po život i tijelo, što je kod istog izazvalo osjećaj nesigurnosti“, piše Radio Slobodna Evropa.

"Ova lica se sumnjiče da su počinili kazneno djelo ugrožavanja sigurnosti", priopćeno je iz Policijske uprave te je navedeno da je kod osobe D.Đ. pronađen i oduzet pištolj.

Iz Policijske uprave Banja Luka dodaju da je o događaju obaviješteno Okružno tužilaštvo Banja Luka i da je u toku kriminalistička obrada uhićenih.

Prijetnje smrću gradonačelniku Banje Luke upućene su nakon što je otkrio aferu "Kisik" zbog koje danas zasjeda i Vlada bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske, te naveo da je firma "TGT Tehno Gas“, bliska Miloradu Dodiku, lideru Saveza nezavisnih socijaldemokrata i članu Predsjedništva BiH, bez dozvole godinama isporučivala kisik Sveučilišnom kliničkom centru Republike Srpske.

Stanivukovićeva prijava protiv četiri osobe

Stanivuković je podnio kaznenu prijavu Okružnom javnom tužiteljstvu u Banjoj Luci 24. rujna protiv ministra zdravlja i socijalne zaštite RS Alena Šeranića, direktora UKC RS Vlade Đajića, direktora firme "TGT" iz Laktaša Stanislava Čađe i glavne zdravstvene inspektorice RS Milice Matijević.

Kako je naveo u prijavi, UKC RS za liječenje pacijenata koristi kisik koji je registriran kao tehnički, a ne medicinski. Prema dokumentaciji koju je predstavio, kisik je nezakonito uvozila firma iz Laktaša, čiji je direktor bivši ministar unutarnjih poslova RS Stanislav Čađo.

image
Kod jedne od osoba koje su prijetile Stanivukoviću pronađen je i oduzet pištolj

 
Tomislav Krišto/Cropix

Okružno javno tužilaštvo u Banjoj Luci priopćilo je 27. rujna da je Stanivukovićevu prijavu proslijedilo Posebnom odjelu za suzbijanje korupcije, organiziranog i najtežih oblika privrednog kriminala Tužiteljstva Republike Srpske, s obzirom na to da je takva praksa "u slučaju kada je počinitelj kaznenog djela službeno ili odgovorno lice izabrano ili imenovano od Narodne skupštine RS“.

Iz UKC-a, firme TGT te Ministarstva zdravlja RS demantirali su Stanivukovićeve navode, tvrdeći da se pacijenti liječe ispravnim medicinskim kisikom. Iz Agencije za lijekove BiH proteklog vikenda su priopćili da firma TGT nije registrirana za promet medicinskog kisika.

U Banjoj Luci je u tijeku i tematska sjednica Vlade RS o ovom pitanju, piše Radio Slobodna Evropa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2022 15:25