StoryEditorOCM
RegijaKAKVA DRŽAVA

Ništa nisu naučili: zašto se Srbija opet toliko trudi da bude nenormalna država? Hoće li se uopće ikad dozvati pameti?

Piše Saša Ljubičić, VIJESTI SD
22. listopada 2023. - 18:28

Kao što u Srbiji miješaju Antu Pavelića zubara i Antu Pavelića odvjetnika, a prvi je stvarao Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca, a drugi NDH, tako u Hrvatskoj Dragoljuba Mihailovića mnogi pogrešno zovu Draža Mihajlović.

A neznanje je plodno tlo za revizioniste svih vela. Oni u prekrajanje povijesti kreću tako da se dohvate i najmanje sitnice koja bi im išla u korist kako bi od zločinca napravili žrtvu, pa na njoj grade mit dok ju ne pretvore u junaka. Uostalom, tako se kroz stoljeća od Kraljevića Marka, turskog vazala, usmenom predajom stvorilo heroja koji je zagorčao život Musi Kesedžiji.

image

a j b

image

a j b

image

a j b

image

a j b

U slučaju đenerala Dragoljuba Mihailovića Čiče, bilo je to nepravično suđenje koje se odvijalo u okolnostima kad je optuženik praktički unaprijed bio osuđen jer je narod tražio krivca za masovne zločine koje je počinila Jugoslovenska vojska u otadžbini (skraćeno JVO ili JVuO), kolokvijalno - četnici.

Ubijali su liječnike, Srbe, sve tko im je nije odgovarao

Srpski povjesničari navode da su četnici često ubijali i Srbe, civile. Znali su i klati srpsku djecu. Svi Srbi koji im se nisu htjei pridružiti bili su im meta. Pa je onda suludo govoriti da su četnici bili - antifašisti, a što sada govore pojedini Srbi. Potpuno suluda situacija.

Kažu i da se Srbija toliko trudi da bude nenormalna država, pitaju se ima li šanse da se ikada vrate na normalan put. A najveća zapreka je jedan čovjek - Aleksandar Vučić. 

A evo i još nekih njihovih zvjerstava:

U lipnju 1943. godine, tijekom pete neprijateljske ofenzive, četnici su poklali partizanske ranjenike na Sutjesci, a zatim su u selima Jelači i Vrbnici zaklali dr. Simu Miloševića i hrvatskog pjesnika Ivana Gorana Kovačića.

Sredinom srpnja 1943. u cijeloj Cikoti (istočna Bosna) četnici su otkrili 80 ranjenika Prve proleterske divizije, oduzeli im oružje, a sutradan doveli Nijemce koji su ih poubijali, a zatim spalili.

U srpnju 1943. godine u Bišini (Birač) četnici su otkrili ranjenike Prve i Druge proleterske brigade i predali ih Nijemcima, koji su ih pobili.

U svibnju 1944. četnici Dragutina Keserovića pronašli su partizansku bolnicu na Jastrepcu i strijeljali 24 ranjenika i 4 bolničarke.

U svibnju 1944. četnici su u Semberiji otkrili partizanske bolnice i ubili oko 300 teških ranjenika.

Jedan od primjera razaranja partizanskih bolnica od strane četnika je sljedeći:

Lukica Popović, lokalni četnički vođa, saznao je od svog roda Obrada Radočaja iz sela Krčana, jugoistočno od Udbine, da je u 16 kuća tog sela smješteno oko 90 teških ranjenika.

Tijekom akcije "Morgenstern" u svibnju 1944. ranjenici su bili u jami deset dana, s petnaest medicinskih sestara. Djevojke, većinom iz okolnih sela, nosile su ranjenike iz podzemne bolnice na rukama u Krčanu.

Grupa partizana bdjela je na Trnovoj poljani, čuvajući prilaz Krčani od Lapca preko Kuka i Visuća. Na to je upozoren Lukica Popović, pa je četnike doveo zaobilaznim putem. U Krčanu su upali 2. lipnja oko 10 sati. Zaklali su 36 ranjenih partizana. Krčanke i starci žurno su sakrili 56 ranjenika. U Krčani su ubijena i dva liječnika, dr. Josip Kajfeš i dr. Zupe. U kući četničkog špijuna Obrada Radočaja zaklan je teško ranjeni komesar 8. divizije Aleksa Backović.

Vojvoda Đujić pohvalio je Lukicu Popovića, a tri mjeseca kasnije uručio mu je pismeno priznanje Obilićeve zvijezde, navodi WIKI.

VIJESTI SD

Znači, u Srbiji je prvo pravomoćnom presudom dokazano da se četničkom vođi Mihailoviću nije sudilo po zakonu, a onda se iz toga izvuklo zaključak da isti nije bio ratni zločinac?! To vam je kao da danas-sutra oslobode Zavadlava zbog grešaka u vođenju postupka, no ni tada nitko ne bi mogao osporiti činjenicu da je pobješnjeli Splićanin ubio troje ljudi. 

image

a j b

image

a j b

image

a j b

image

a j b

image

Radio Slobodna Europa

image

Radio Slobodna Europa

Čim je sudski postupak Mihailoviću proglašen staljinističkim, krenulo se s rehabilitacijom njegovih boraca.

U početku su samo krajnje desne stranke četnike svrstavale uz bok Titovim partizanima, da bi taj narativ danas u Srbiji bio prihvaćen od većine političkih stranaka, a žestoko mu se opiru samo čelnici nekih nevladinih udruga i autentičnih stranaka ljevice.

Zato nije čudno da je u Beogradu, nakon što je Radoš Bajić o čiča Draži snimio TV seriju, otvoren muzej notornom ratnom zločincu Mihailoviću i da su četnici danas praktički izjednačeni s partizanima.

U posjetu Spomen-parku "Kragujevački oktobar", posvećenog strijeljanim građanima Kragujevca od strane Vermahta 1941. godine, u kojem je stradalo tri tisuće ljudi, među kojima oko 300 učenika i petnaestoro djece od 8 do 12 godina, svjedočio sam revizionizmu na djelu.

image

Radio Slobodna Europa

image

Radio Slobodna Europa

image

Radio Slobodna Europa

Kustosica je mrtva-hladna govorila o Srbiji kao jedinoj zemlji na svijetu koja je imala dva antifašistička pokreta, podsjećajući na to da su Čiča i Tito na samom početku rata zajedno ratovali protiv Nijemaca, pa tu umjesto zareza stavila točku. Preskočila je reći da je Mihailović kasnije otvoreno surađivao s nacistima, da su njegove jedinice počinile neviđena zvjerstva nad Hrvatima i Bošnjacima, koja su u ovom ratu po istom obrascu u režiji Karadžića i Mladića počinjena na istom mjestu - u gudurama istočne Bosne.

image

Radio Slobodna Europa

image

Radio Slobodna Europa

To što su Amerikanci neko vrijeme mislili da je Draža taj koji se bori protiv nacista pa snimili film "Chetnics" u kojem ih slave kao hrabre balkanske gerilce, vremenom se pokazalo njihovom velikom zabludom. Četnici i ustaše koji se jesu međusobno sukobljavali, zapravo su isto tako i tijesno surađivali, boreći se zajedno protiv partizana, a NDH je osiguravala mirovine udovicama poginulih pripadnika JVO-a i skrbila u bolnicama za ranjene četnike.

Iskrivljavanje povijesnih činjenica koje je na djelu u Srbiji, nije ništa veće ni manje nego u nas. I u Hrvatskoj smo imali ulice nazvane po osuđenim ustaškim zločincima, a još je takvih naziva koji prizivaju oživljavanje monstruozne Pavelićeve države.

Govoriti o Mihailoviću kao De Gaullovom kolegi s vojne akademije koji je molio jugoslovensku vlast da ga poštedi smrtne kazne isto je kao isticati činjenicu da je Mile Budak bio književnik, kao da ga to eskulpira činjenice da je potpisao sramotne Rimske ugovore i prvi izgovorio onu zlokobnu "Srbe na vrbe", kojom je zazvao na pogrom ostrašćene nacionaliste.

Ubili su na tisuće civila

Točan broj žrtava koje su četnici ubili u Drugom svjetskom ratu nikada nije utvrđen. U raznim dokumentima navode se podaci između 36.000 i 50.000 ljudi. Zna se, međutim, da su samo u Rogatici spaljena 123 sela i zaseoka i da je ubijeno 5.478 muslimana. Godine 1943. u Rogatici i općini Borik popisano je 3000 udovica. Do veljače 1943. u Čajniču je ubijeno oko 4.000 Muslimana, u Foči 5.000 itd, piše Historiografija.

U veljači 1943. Nijemci su napravili vlastitu istragu o broju ubijenih u 10 kotara (Zvornik, Bijeljina, Srebrenica, Rogatica, Višegrad, Brčko, Tuzla, Kakanj, Sarajevo i Visoko) i utvrdili da je ubijeno 24.400 Muslimana i 8.400 Hrvata. "uglavnom od četnika".

Neki povjesničari pišu da su četnici u BiH “u izravnom teroru” pobili 45.000 Hrvata i Bošnjaka, te nekoliko tisuća Srba, Židova, Poljaka, Čeha, Roma, Talijana, Nijemaca... Tri četvrtine ubijenih (78%) od strane četnika bili su civili, a 22% vojnici (uglavnom partizani).

VIJESTI SD

Da zaključim; gotovo osamdeset godina od konca Drugog svjetskog rata, kvislinzi s područja pokojne države življi su no ikada, a u ime poginulih ustaša, četnika, balista, belogardejaca..., riječju - narodnih izdajnika, govore najčešće njihovi potomci. Pa kad već ne mogu promijeniti temeljne povijesne činjenice, mogu ih barem malo zamagliti i zbuniti one koji ne znaju dovoljno jer, ponavljam, revizionizam najbolje cvjeta u baruštini gluposti.            

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 07:01