StoryEditor
RegijaAPEL ZA GRAĐANE

Zašto rodilje i njihove obitelji osjećaju dužnost ‘nagraditi‘ liječnike zato što rade svoj posao? ‘Uzimanje kuverti ne možemo svrstavati pod tradiciju, korupcija je kazneno djelo‘

Piše PSD
8. prosinca 2021. - 11:27

Udruga "Baby Steps" izvršila je, u okviru projekta "Borba protiv korupcije u rodilištima", istraživanje postojanja i uzroka korupcije u rodilištima na prostoru Bosne i Hercegovine.

Rezultati istraživanja pokazali su da je 50% rodilja i članova njihove obitelji dalo novčana sredstva ili poklon u rodilištu, javno ili tajno, prije ili poslije poroda.

O davanju mita u bolnicama, obvezi da se doktorima preda kuverta i drugim temama razgovaramo govorila je predstavnica udruge "Baby Steps" Amila Tatarević za portal Buka.

U skladu s odgovorima ispitanika koji su priznali da su medicinskom osoblju pri porodu udijelili "poklon", i izjasnili se o njegovom iznosu, obračunata je prosječna vrijednost mita, koji bi iznosio oko 141,65 KM, odnosno 544,70 HRK.

S obzirom na to da je polovina rodilja potvrdila da su ona ili članovi njezine obitelji liječnicima dali novac ili poklon, a da BiH broji prosječno 30.000 poroda godišnje, dolazimo do podatka da se godišnje za mito u rodilištima izdvaja 2.124.772 KM, ili oko 8.171.016 HRK.

Najčešće roditelji osjećaju obvezu "počastiti" medicinsko osoblje nakon poroda. Rođenje djeteta je jedinstven događaj u svakoj obitelji, pa nije neobično što ljudi žele da se i drugi raduju s njima. Međutim, napominje predsjednica udruge, velika je razlika ako častimo tortom ili kuvertom.

- Ne treba zanemariti činjenicu da je medicinsko osoblje plaćeno za svoj posao, da je majka ta koja rađa dijete te da je kompletno društvo dužno pružiti podršku tijekom poroda, a kamoli tek oni koji za to primaju plaću. Rodilja je korisnik usluge. Medicinsko osoblje je tu radi nje, a ne obratno - naglasila je Tatarević.

Predsjednica udruge objasnila je i zašto je ovaj obrazac ponašanja toliko prisutan.

Glavni krivac je, dakako, tradicija. Tradicija nosi mnogo lijeih običaja i tužno je da uzimanje "koverti" za posao za koji ste plaćeni svrstavamo pod tradiciju - rekla je Tatarević.

S druge strane, Tatarović zaključuje kako je teško objasniti zašto roditelji osjećaju da su nešto nekome dužni pa onda na taj način to ispravljaju.

Poručuje da je cilj udruge pripremiti trudnice na sve što ih čeka, uputiti ih u sva njihova prava i obveze, budući da se jedino informirana buduća majka može izboriti da dobije sve što joj pripada. 

Predsjednica udruge naglašava da je primanje mita kazneno djelo, kao i svi ostali vidovi koristi od strane odgovornih i službenih osoba. 

- Kazna za ovo kazneno djelo u institucijama BIH je od jedne do deset godina zatvora - otkriva Tatarović.

Postavlja se pitanje, koliko će se građani usuditi prijaviti davanje kuverte, mita i poklona u kojem su sudjelovali kao počinitelji.

- Korisno je napraviti komparaciju te uputiti javnost da se davanje mita, u odnosu na njegovo primanje, razlikuje prvenstveno prema visini kazne. Osoba koja je dala mito na izričit zahtjev službene osobe, a koja to djelo pravovremeno prijavi nadležnim organima, može biti oslobođena kazne, a može joj se i vratiti dar koji je predala - rekla je Tatarović.  

Istraživanje je pokazalo veliku disproporciju između ispitivanja rodilja, kojim je utvrđeno da svaka druga daje poklon ili mito, i činjenice da nema evidentiranih prijava korupcije.

- Ovo ne samo da ne ukazuje na problem u samom sustavu, to jest ne alarmira nadležne, već produbljuje problem. Naime, dolazimo u situaciju da korupcija postaje praksa, običaj, te se počinje i direktno tražiti novac od pacijenata, bez straha od posljedica. To se više i ne doživljava kao kazneno djelo - rekla je Tatarović. 

Da bismo promijenili stanje, ne smijemo pristajati na korupciju.

Moramo se odvažiti i prijaviti takve slučajeve, i to ne samo rodilištu nego i nadležnim ministarstvima, pa i izaći u javnost uz podršku, kroz projekte koje provode udruge poput ove. Sve se to može učiniti anonimno, ali građani se moraju uključiti u borbu protiv korupcije.

- Posebno je važno raditi na jačanju svijesti kod građana o štetnosti korupcije, njezinim negativnim posljedicama, s jedne strane, i samoj aktivnoj ulozi građana s druge strane, koju mogu ostvariti ukazivanjem na koruptivna djela za koja su doznali i koja su im nametnuta. Da bi građani tu ulogu prihvatili, potrebno im je to omogućiti, a da za to ne budu kažnjavani, poboljšati sam sustav prijave koruptivnog ponašanja. Na taj bismo način zasigurno učinkovitije otkrivali, a samim tim i suzbijali korupciju - zaključuje predsjednica udruge "Baby Steps".

Građani, koji su uglavnom žrtve ovakvih kaznenih djela, mogu slobodno prijaviti i pokušaj podmićivanja, ali vrlo često ne mogu ponuditi dovoljno dokaza za adekvatno postupanje tužitelja, zbog visoko sofisticiranih načina ''poslovanja''.

Na kraju, nužnim se nameće provoditi proaktivne mjere kojim će se građanima dati do znanja da se korupcija vrlo teško može u potpunosti iskorijeniti, ali da su upravo oni ti koji svojim aktivnim djelovanjem mogu doprinijeti njezinom suzbijanju, piše Buka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. srpanj 2022 10:48