StoryEditorOCM
Regijaprvi zaključci

Zašto je bez struje ostalo ‘pola Balkana‘? Nezapamćeni incident analizirali stručnjaci iz cijele EU, evo što se dogodilo

Piše Vijesti SD
17. srpnja 2024. - 18:17

Regionalni kvar u elektroenergetskom sustavu, koji je 21. lipnja doveo do nestanka struje u gotovo cijeloj Crnoj Gori, dijelovima Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Albanije, dogodio se nakon kvara na dva dalekovoda u razmaku od 13 minuta, objavila je Europska mreža energetskih operatora prijenosnog sustava električne energije (ENTSO-E).

- Do sada provedena istraživanja dovela su do sljedećeg niza događaja: U 12.09 sati isključen je DV 400 kV Ribarevina - Podgorica 2 u Crnoj Gori zbog kratkog spoja.

Nakon ovog kvara, opterećenje na nekoliko drugih linija je povećano bez stvaranja preopterećenja mreže i bez problema s naponom ili frekvencijom. U 12.22 sati zbog kratkog spoja isključen je 400 kV dalekovod Zemblak - Kardia između Albanije i Grčke, pišu Vijesti.me.

Oba događaja ispada rezultirala su incidentom s nekoliko kršenja sustava u smislu opterećenja linije i napona. Nakon ovog drugog isključenja napon u jugoistočnom dijelu kontinentalnog europskog elektroenergetskog sustava počeo je ubrzano padati - priopćio je ENSTO-E.

U 12.24 sati, dodaju, zbog nastavka pada napona u regiji došlo je do isključenja više dalekovoda jednog za drugim zbog prenaponske i prekostrujne zaštite, što je uzrokovalo isključenje sustava.

- Kaskadno isključenje dalekovoda brzo je dovelo do pada napona i prekida opskrbe električnom energijom na pogođenom području. Naponi su nastavili padati na nulu, dok su se s druge strane crte razdvajanja vratili u normalu - objavio je ENTSO-E nakon sastanka zajedničkog panela stručnjaka.

Neposredno prije incidenta, pogođeno područje je, prema ENTSO-E, uvezlo oko 2000 MW iz susjednih zemalja i izvezlo 417 MW u Italiju preko HVDC podmorskog kabela između Crne Gore i Italije (Monita).

U ponedjeljak su ENTSO-E, ACER, regulatori i operatori prijenosnih sustava (TSO) u regiji održali prvi sastanak zajedničkog panela stručnjaka.

Kako je najavljeno, stručni panel će detaljno istražiti uzroke ovog incidenta i dati preporuke u konačnom izvješću koje će također biti objavljeno.

Ovim ažuriranjem ENTSO-E izvještava o nizu događaja tijekom incidenta koji je, zahvaljujući koordiniranim naporima pogođenih OPS-ova, završio u roku od nekoliko sati ponovnom uspostavom opskrbe električnom energijom.

ENTSO-E napominje da sve do sada objavljene informacije, uključujući ovu komunikaciju, podliježu rezultatima detaljne istrage incidenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. listopad 2024 06:32