StoryEditor
RegijaPokazat će obdukcija

Započeo postupak DNK analize tijela pronađenog u Dunavu, trajanje ovisi o nekoliko stvari. Beograđanin: ‘Vidio sam ga 10-ak metara od broda‘

Piše Nikola Patković/JL
18. svibnja 2022. - 21:00

Na Institutu za sudsku medicinu u Beogradu, prema neslužbenim informacijama, započeo je postupak DNK analize kojom bi se trebalo utvrditi je li tijelo mladog muškarca koje je u srijedu ujutro pronađeno u Dunavu nedaleko od Pančevačkog mosta u Beogradu, tijelo Mateja Periša. Obdukcija tijela, pak, najvjerojatnije će biti obavljena u četvrtak. Potvrdio je to u svojoj izjavi u Beogradu i Antonio Gerovac, pomoćnik glavnog ravnatelja policije RH i načelnik Uprave kriminalističke policije, piše Jutarnji list.

image


 

Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix
image

Mjesto na Dunavu uz ponton gdje su pronasli tijelo za koje se sumnja da je nestali Matej Peris
 

Vlado Kos/Cropix

- Tijelo muškarca koje je pronađeno bit će, najvjerojatnije u četvrtak, podvrgnuto obdukciji gdje će se sukladno standardnoj proceduri u takvim slučajevima probati utvrditi uzrok smrti. Utvrđivat će se naravno i radi li se o nestalom Mateju te će se izvršiti i DNK analiza, odnosno usporedba s nespornim uzorkom koji je već prije nekoliko mjeseci ovdje dao Matejev otac. U suradnji sa srpskom policijom vidjet ćemo koje će se još eventualno radnje provesti, hoće li se raditi toksikološki nalaz koji je također najavljen i hoće li to nakon ovoliko vremena uopće biti moguće - rekao je Gerovac, kazavši i kako "vrijeme dobivanja rezultata ovisi o činjenici iz kojeg će se genetskog materijala raditi DNK, hoće li biti moguće raditi iz krvi, iz nekog mekog tkiva ili kosti. O tome ovisi vrijeme trajanja DNK analize".

- Što se tiče uzroka smrti možemo potvrditi samo ono što će reći obdukcija. Nakon nje ćemo sa velikom vjerojatnošću moći reći što je bio uzrok smrti. U ovakvim slučajevima, ukoliko se radi o utapanju, utvrđuje se prisutnost vode u plućima, prisutnost dijatomeja, odnosno algi kamenjašica u tijelu itd. Tek nakon obdukcije znat ćemo točan uzrok smrti - kazao je Gerovac, dodavši kako će on sa svojim timom u Beogradu ostati sve dok se ne utvrdi je li riječ o Mateju, odnosno dok se ne utvrdi uzrok smrti.

Pohvalio je suradnju sa srpskom policijom, ali i istaknuo kako će sve informacije prvo dobiti Matejeva obitelj.

image
Tom Dubravec/Cropix

- Obitelj je prva koja to treba doznati, a mi smo s njima od prvoga dana u kontaktu i ostat ćemo do kraja - rekao je Gerovac, koji se na upit novinara osvrnuo i na medijsko praćenje ovog slučaja.

- Mainstream mediji su bili korektni, međutim vijesti koje su se pojavljivale i upućivale na to da je Matej možda bio ubijen, molio bih da se to ne radi. Policija Srbije je jako korektno izvještavala medije, kao i Matejevu obitelj. Takve stvari ne pomažu istrazi, jer se tada policija mora usmjeravati na lažne vijesti, a ne ono što je bitno - istaknuo je Gerovac.

Inače, na mjestu gdje je u srijedu ujutro pronađeno tijelo za koje se sumnja da bi moglo biti Matejevo, u poslijepodnevnim satima osim dolaska medijskih ekipa ništa nije upućivalo da se tamo u jutarnjim satima nešto događalo.

image

Mjesto na Dunavu gdje je pronađeno tijelo

Vlado Kos/Cropix

Ribiči koje smo zatekli kazali su nam da ujutro nisu bili tamo.

- I dobro je da nismo, jer ne znam kako bih to podnio - rekao nam je jedan od njih. Tijelo su prvo primijetili radnici koji su u tom trenutku bili na jednom od triju brodova usidrenih na Dunavu na Adi Huji, točno ispred Imperium Halla.

- Vidio sam kako tijelo pluta velikom brzinom 10-ak metara od broda, a struja ga je skrenula malo udesno ravno na ponton, odnosno u granje koje se nakupilo ispred pontona - doviknuo nam je mladić s broda, koji nije želio ništa više od tome pričati.

Ubrzo je pozvana policija, nakon čega je tijelo izvađeno iz vode te prevezeno na Institut za sudsku medicinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. lipanj 2022 17:55