StoryEditorOCM
Regijabritanski pogled

William Hague: Vladimir Putin, čovjek s najhladnijim očima, potkopava Bosnu i Hercegovinu, zbog čega europske snage i NATO trebaju biti u Brčkom i u Tuzli

Piše PSD
16. studenog 2021. - 17:10
'Male europske vojne snage, poznatije kao EUFOR, trebale bi biti pojačane NATO trupama, raspoređenim na strateški bitnim područjima kao što su Brčko (na fotografiji) i aerodrom u Tuzli'Odd Andersen/AFP

Nekadašnji državni tajnik Velike Britanije i bivši lider Konzervativne stranke William Hague u autorskom tekstu za list The Times osvrnuo se na situaciju u BiH te je naglasio kako tenzije mogu gurnuti cijelu Europu u krizu.

Na početku teksta Hague se osvrnuo na trenutačne odnose europskih zemalja s Rusijom te je naglasio kako je Njemačka jedna od zemalja koja je posrnula pred ruskim utjecajem.

image
'Postoje dvije stvari koje nikada nisam zaboravio u svom prvom susretu s Putinom. Jedna je bila ta da ima najhladnije oči koje sam ikada vidio, a druga se odnosi na to da nam je jednostavno htio prodati puno plina
AFP

"Postoje dvije stvari koje nikada nisam zaboravio u svom prvom susretu s Vladimirom Putinom. Jedna je bila ta da ima najhladnije oči koje sam ikada vidio, a druga se odnosi na to da nam je jednostavno htio prodati puno plina. Neki od naših saveznika nisu bili otporni na ovu strategiju. Njemačka je dozvolila izgradnju Sjevernog toka 2, a koalicija koja bi trebala činiti novu vlast muči se u pregovorima i o ovom pitanju. Jednom kada Berlin pristane na to, Ukrajina i drugi bit će izloženiji tome da Putin smanji pritisak u plinovodima o kojima države ovise. Svaka slaba točka zapadnih zemalja se iskorištava. Poljska, otuđena od svojih partnera u EU, suočava se s okrutnom izbjegličkom krizom. Mađarskoj nedostaju prijatelji u Bruxellesu, ali ih pronalazi u Moskvi. Desetine tisuća ruskih vojnika gomila se na granici u blizini Ukrajine i moramo se zapitati što se može učiniti na ovom planu", piše Hague za Times, prenosi Klix.ba.

image
'Njemačka je jedna od zemalja koja je posrnula pred ruskim utjecajem'
AFP

Nezanemarivi Zapadni Balkan

Nekadašnji diplomat naglasio je kako na svaku od ovih prijetnji postoje odgovori koje Zapad može upotrijebiti protiv Rusije. Međutim, ključna oblast za Zapad, regija u kojoj se potrebno suprotstaviti narušavanju stabilnosti, jest Balkan.

"Povijest je puno puta pokazala da zanemarujemo opasnosti na Zapadnom Balkanu. To je bilo žarište 1914. godine i poprište najkrvavijih ratova u Europi tijekom devedesetih godina. Ovdje je Rusija pokušala osujetiti težnje milijuna ljudi da žive u stabilnim i zapadno orijentiranim državama. Pokušaj državnog udara u Crnoj Gori, intervencije na referendumu u Sjevernoj Makedoniji te sve čvršći pritisak na politički i poslovni život u Srbiji. Kako bi se zaokružio kaos, EU je zatvorila svoja vrata za daljnje proširenje, a Velika Britanija je izgubila utjecaj kroz Brexit", navodi se u Hagueovu tekstu u The Timesu.

image
'Milorad Dodik godinama potkopava državu Bosnu i Hercegovinu uz aktivnu potporu Rusije i Srbije'
Attila Kisbenedek/AFP

Hague je naveo kako Zapad, uključujući i Veliku Britaniju, nema luksuz da ignorira događanja na Balkanu.

"Milorad Dodik godinama potkopava državu Bosnu i Hercegovinu uz aktivnu potporu Rusije i Srbije. Za Moskvu ovo služi u svrhu blokiranja euroatlantskih integracija. Bosna bi bila poput Ukrajine, Gruzije i Moldavije, zemlja koja nema mogućnosti da se pridruži NATO-u ili da ikada funkcionira kao normalna zemlja. Posljednjih tjedana situacija je postala ozbiljna. Dodik se bliži odcjepljenju. Izjavio je da će podići vojsku bosanskih Srba, upravo onu vojsku koja je odgovorna za genocid u Srebrenici. On nastoji iskoristiti slabost Zapada kako bi ubrzao krizu koja vodi ponovnom iscrtavanju mapa, s teritorijem koji bi bio priključen Srbiji", navodi bivši diplomat.

Pouke kolapsa u Afganistanu

Hague ističe kako su ovakve prijetnje direktan izazov za Daytonski sporazum.

image
Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt upozorio je da se BiH suočava s najvećom egzistencijalnom prijetnjom i da su sukobi realna mogućnost
AFP

"Kada netko ponovno može pomicati granice država na etničkoj osnovi, postoji puno više manjina čija se lokacija može iskoristiti kao opravdanje za pomicanje nekih drugih granica. Nitko ne treba sumnjati da je sve ovo prijetnja sigurnosti i stabilnosti europskog susjedstva. Dok ovo pišem, ministri vanjskih poslova EU-a barem razgovaraju o situaciji (tekst je pisan prije sastanka u Bruxellesu, op. a.). Prošli tjedan Christian Schmidt je upozorio da se BiH suočava s najvećom egzistencijalnom prijetnjom i da su sukobi realna mogućnost. Njegov prethodnik Paddy Ashdown odradio je brilijantan posao prije 20 godina te je pokazao da se odstupanje od Daytona neće tolerirati. On je imao čvrstu potporu zapadnih zemalja. U godinama poslije toga EU se opredijelila za 'dijalog', što znači smirivanje i slabost", piše u Hagueovom tekstu.

Na kraju teksta nekadašnji lider Konzervativne stranke osvrnuo i na najave da će britanska šefica diplomacije Liz Truss fokusirati svoj rad i na Zapadni Balkan.

"Ministarstvo vanjskih poslova je priopćilo da će Liz Truss pokrenuti ova pitanja kada se ministri vanjskih poslova NATO saveza sastanu u Rigi idućeg mjeseca. Međutim, potrebne su neke hitne odluke i akcije. Britanija i EU bi se trebale pridružiti SAD-u u uvođenju sankcija svima koji potkopavaju Dayton. Zapad bi trebao potvrditi potporu visokom predstavniku, podržavajući njegove zakonske ovlasti da izravno intervenira kako bi se zaštitio integritet zemlje", ističe Hague.

image
William Hague, nekadašnji državni tajnik Velike Britanije i bivši lider Konzervativne stranke, stavove o BiH i o Zapadnome Bbalkanu iznio je u autorskom tekstu za The Times
Justin Tallis/AFP

U zaključku se osvrnuo i na neophodnost slanja NATO trupa u BiH.

"Male europske vojne snage, poznatije kao EUFOR, trebale bi biti pojačane NATO trupama, raspoređenim na strateški bitnim područjima kao što su Brčko i aerodrom u Tuzli. To zvuči dramatično, ali samo snaga i odlučnost udaljit će nas od velikih nevolja. Kolaps u Afganistanu pokazuje što se događa kada Zapad izgubi pažnju. Ne može se dopustiti da se isto dogodi unutar Europskog kontinenta. Zapad mora pogledati u hladne oči Vladimira Putina i suočiti se s njegovim taktikama. Balkan je ključno mjesto za početak primjene toga", zaključio je Hague, prenosi Klix.ba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 16:16