StoryEditorOCM
Regijanarušeni odnosi

Vučić tvrdi da se nije čuo s Putinom 2,5 godine; Čime ga je naljutio? ‘Ništa mi ne govori...‘

Piše Vijesti SD
23. srpnja 2024. - 09:40
Serbian President Aleksandar Vucic and his Russian counterpart Vladimir Putin attend a signing ceremony following their talks in Belgrade on January 17, 2019. (Photo by Andrej ISAKOVIC/AFP)Andrej Isakovic/Afp

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i ruski predsjednik Vladimir Putin nisu se čuli dvije i pol godine. Ovo možda i ne bi bila neuobičajena vijest da Vučić nije redovito obavještavao javnost o svakom kontaktu s ruskim predsjednikom, da nije rekao da se s njim uvijek konzultira i traži savjete, te da s ponosom ne nosi nadimak ‘Mali Putin‘. Prema mišljenju sugovornika Nove, jasno je da je u tijeku realizacija onoga što je srbijanski predsjednik pismeno i usmeno pristao prethodnih godina u pregovorima sa zapadnim čelnicima. Zato je komunikacija s Kremljom "mrtva", piše Nova.rs.

U još jednom televizijskom nastupu, ovog puta u emisiji "Hit Tweet" na Pinku, predsjednik Srbije govorio je o ratu u Ukrajini, planovima Zapada da započne sukob s Rusijom i tome da ga strani dužnosnici često pitaju što kaže ruski predsjednik Vladimir Putin.

"Ništa mi ne govori, nisam se čuo s njim dvije i pol godine", rekao je Vučić, a onda brzopleto dodao da, bez obzira na to, može razgovarati s Putinom kad god hoće.

“Kad god sam htio razgovarati, a sutra da poželim razgovarati, Putin bi razgovarao. Isto tako i da on poželi. Čini mi se da on vodi računa o poziciji Srbije. Mislim da predsjednik Putin ne želi tražiti takvu vrstu razgovora, iako je smiješno da bi on kao predsjednik moćne Rusije tražio razgovor s nekim poput mene, ali čak bi i to tražio da ne misli da bi time mogao mene ugroziti  i da ne bi razumio pod kakvim bismo pritiskom bili”, rekao je Vučić.

No, prema mišljenju bivše veleposlanice u Rusiji Jelice Kurjak, nije sve tako idilično u njihovom odnosu kako Vučić predstavlja.

"Predsjednik bi rado razgovarao"

“Sudeći po tome koliko se Vučić često susreće s visokim zapadnim dužnosnicima, uključujući francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, njemačkog kancelara Olafa Scholza, talijansku premijerku Giorgiu Meloni... Također ne treba zaboraviti da je Vučić često u kontaktu s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, pa je od javne tajne činjenica da izvozimo oružje u Ukrajinu postala javno priznanje. Zbog svega toga mislim da nema razloga da ruski predsjednik želi razgovarati s Vučićem, iako mislim da bi naš predsjednik rado razgovarao”, rekla je Kurjak za Novu.

image
Andrej Isakovic/Afp

Predsjednik Srbije spomenuo je i uvođenje sankcija Rusiji. Kazao je da i dalje misli da je bila ispravna odluka da im se ne pridruži, ali je ostavio prostor Vladi Srbije da promijeni stav.

Kurjak smatra da bi se i to moglo dogoditi.

“Ako je nekome u zapadnoj Europi važno da kaže ‘evo, on je na to pristao’ (uvođenje sankcija Rusiji). Iako smo to morali učiniti davno i na puno elegantniji način”, kaže Kurjak i zaključuje:

“Mislim da sve ono što je Vučić pismeno ili usmeno prihvatio sada se korak po korak provodi. Tu prije svega mislim na priznanje Kosova provedbom Ohridskog sporazuma, a onda možda i na sankcije Moskvi. Zapravo, očito ima mnogo razgovora o kojima javnost ne zna ništa. Predstavlja nam se samo ono što bi nas trebalo umiriti. Tako su se dogodio i litij, a sada će ići jedno po jedno”, zaključuje Kurjak.

Što se dogodilo tijekom gostovanja Gruška?

Zanimljivo je da predsjednik Srbije sada samoinicijativno govori da se ne čuje s Vladimirom Putinom, iako je donedavno situacija bila potpuno drugačija. Pogotovo kada se uzme u obzir kako je nedavno reagirao na pisanje Nove o posjetu zamjenika ministra vanjskih poslova Aleksandra Gruška.

Kako je tada pisala Nova, tijekom susreta Vučića i Gruška došlo je do problema u komunikaciji, prvenstveno jer ovaj posjet nije bio adekvatno medijski popraćen. Kako tvrde izvori Nove, Grušku je rečeno da je ista situacija bila i kada je ukrajinska delegacija koju je predvodila Olena Zelenski, supruga ukrajinskog predsjednika, posjetila Beograd, te da Srbija na taj način želi pokazati da su svi dobrodošli, ali ne i ne provocirati ni jednu od zaraćenih strana.

Tema je bila i srpsko oružje u Ukrajini. Gruško nije prihvatio objašnjenje da Vlada u Beogradu nema utjecaja na to gdje će završiti oružje proizvedeno u Srbiji.

Izvori Nove su također naveli da je Aleksandar Vučić tri puta tražio razgovor s Vladimirom Putinom, ali da je on to odbio.

I tada je Vučić rekao da to nije istina i da s Putinom može razgovarati kad god hoće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 16:40