StoryEditorOCM
RegijaNIŠTA NIJE POTPISAO

Vučić nakon sastanka u Ohridu: Nisam rekao da ‘prihvaćamo‘ Kosovo, nego ‘koncept‘, kao i da ćemo raditi na planu

Piše NOVOSTI SD
19. ožujka 2023. - 18:22
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić obraća se medijima nakon sastanaka u sklopu pregovora Kosova i Srbije, u Ohridu 18. ožujkaArmend Nimani/Afp

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ponovio je u nedjelju da u pogledu europskog sporazuma o normalizaciji odnosa s Kosovom neće implementirati "ništa što podrazumijeva prijem Kosova u Ujedinjene narode ili bilo kakvo de iure ili de facto priznanje".

Vučić je na konferenciji za medije poslije jučerašnjeg sastanka s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem, održanog u Ohridu od pokroviteljstvom EU-a, rekao da je Srbija prihvatila "koncept plana", a on kao šef države pažljivo odmjerava svaku izgovorenu riječ.

"Zato sam odbijao davati izjave poput ‘prihvaćamo‘, već (sam rekao) ‘prihvaćamo koncept‘ i ‘radit ćemo na implementaciji‘ ili ‘spremni smo da radimo‘", naveo je Vučić.

Pritom se pozvao na članak 3. Bečke konvencije po kojem i suglasnost predsjednika države ima razinu obveze.

Vučić je naglasio da sporazum o normalizaciji s Kosovom nije potpisao ni 27. veljače u Bruxellesu niti u subotu u Ohridu.

Srbija je međunarodno priznata država, rekao je Vučić i zato ne želi praviti "međunarodno pravne sporazume s Kosovom koje nije međunarodno pravno priznato".

Vučić je pročitao tekst aneksa sporazuma usuglašenog u subotu u Ohridu i rekao da je "zadovoljan dostignutim u dijalogu", ponajprije konstatacijom da se trebaju provesti prethodni sporazumi, a što za Prištinu znači dodatno prihvaćanje obveze da formira Zajednicu srpskih općina (ZSO) na čemu inzistira Beograd.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell izvijestit će u ponedjeljak šefove diplomacija zemalja članica Unije o rezultatima razgovora Vučić-Kurti na Ohridu.

Borrell je nakon sastanka izjavio da su se Kosovo i Srbija suglasili o provedbi sporazuma EU-a o normalizaciji odnosa, ali zasad još ništa nije potpisano.

Da nismo prihvatili dio plana koji se odnosi na koncept i rad na implementaciji, posljedice bi već danas osjetili, rekao je Vučić u nedjelju novinarima.

U aneksu se navodi da obje strane "primaju na znanje" da će sporazum i aneks postati sastavni dio "odgovarajućih procesa pridruživanja Kosova i Srbije" Uniji.

image
Armend Nimani/Afp

Obje strane, istaknuto je, priznaju da svaki neuspjeh može imati izravne negativne posljedice po svaku od njih.

Europska unija, kao posrednik, odmah nakon usvajanja Sporazuma i Aneksa "počet će proces izmjene mjerila za Poglavlje 35 za Srbiju kako bi se odrazile nove obaveze Srbije" u pogledu Kosova, koje proistječu iz Sporazuma i Aneksa. navodi se.

Također, EU će zasebno mjeriti i učinak u agendi kosovske specijalne skupine za normalizaciju kroz nove obaveze koje proizlaze iz Sporazuma i Aneksa.

Za Beograd je u tom kontekstu posebno važna obveza Kosova da formira Zajednicu srpskih općina, ali je Vučić skeptičan da će to ići i brzo i učinkovito.

Vučić je ocijenio da pri provođenju Aneksa sporazuma Beograd više ne ovisi "o dobroj volji Prištine", već o tome koliko je Srbija spremna napraviti "određene stvari na svom europskom putu".

Postoje zasebno preuzete obveze za obje strane i njihovo provođenje kontrolirat će i nadzirati EU, dodao je Vučić.

Sad ne govorim o crvenim linijama. Bit će mnogo muka oko ZSO jer je to njima (Prištini) veliki problem iz meni nerazumljivih razloga, rekao je Vučić

Kosovo je dosad izbjegavalo prihvatiti formiranje ZSO jer ne želi omogućiti Srbima asocijaciju koja bi imala izvršne ovlasti i izgledala poput entiteta Republike Srpske u BiH, kao stalni izvor nestabilnosti.

Vučić je usuglašavanje o provedbi sporazuma i prihvaćanje Aneksa ocijenio kao "dobru priliku" za Srbiju da "krene punim zamahom naprijed" i u ekonomskom pogledu smanjuje razliku u odnosu na najrazvijenije zemlje Europe.

Ne postoji ništa lako, ali i ne posebno teško jer će biti mnogo težih stvari za šest mjeseci ili za godinu, rekao je Vučić, ne navodeći na koje poteškoće misli.

Ni Borrell niti čelnici Srbije i Kosova poslije sastanka u Ohridu nisu govorili o rokovima za provedbu usuglašenih obveza, niti o terminu sljedećeg trilateeralnog sastanaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2023 09:22