StoryEditorOCM
Regijagovor pred sanu

Vučić najavio ‘najtežu godinu u suvremenoj povijesti Srbije‘: ‘Bojim se da nas čeka više sukoba i nemira u regiji‘

Piše vijesti sd
20. studenog 2023. - 15:19

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, ocijenio je da će dolazeća 2024. godina biti "najteža u suvremenoj povijesti Srbije", u svom govoru na obilježavanju 182. godišnjice Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU).

Vučić je svoju tezu pojasnio podacima da se u siječnju održavaju izbori u Tajvanu, krajem godine u Americi, i ti će izbori zajednu sa ruskim, vjerojatno i ukrajinskim, predstavljati priliku za promjene ili novo uspostavljanje vrijednosti na globalnoj političkoj razini.

Prema njegovim riječima, te promjene odvijat će se u eri društvenih mreža, kada je najvažnija stvar postalo dodvoravanje javnosti ili stjecanje "lajkova", i zato se plaši da će 2024. godina biti "puno lošija za svijet pa i za Srbe“, prenosi danas.rs.

"Bojim se da nam ta godina donosi mnogo više sukoba i nemira nego što je prethodna pa i ova, mislim na svaku vrstu ugroženosti u Republici Srpskoj, na Kosovu i Metohiji, i u drugim dijelovima regije", kazao je Vučić.

Potom je nastavio: "U eri suvremenog svijeta nitko nikom da popusti neće, poštivanje drugih stavova gotovo da više ne postoji, ono što mi se čini da je naš izlaz, to je da inzistiramo na kompromisnim rešenjima, iako znamo da ih neće biti, iako znamo da ih oni koji bi željeli određivati sudbinu svijeta ne žele", napomenuo je predsjednik Srbije.

U tom kontekstu je objasnio da je imao dileme kako da vodi državnu i nacionalnu politiku.

"Neki nam kažu da je loše to što pokušavate kupiti vrijeme, ali i to je bolje nego da se odreknete onoga čega se ne smijete odreći… Uvijek treba težiti kompromisu, ali da se ne odričemo onoga što je naše po međunarodnom pravu. Čak i da to učinimo, uz sve lijepe priče koje nam obećavaju, a ustvari su šarena laža, mi ne bismo dobili baš ništa, ni na taktičkom, ni na strateškom nivou. Zato je važno sačuvati mir, ponekad se i sakriti ispod kamena, i čekati pravi trenutak da s istinom i pravdom izađemo pred svijet i dobijemo poštovanje svijeta“, kazao je Vučić.

Pohvalio se i kako je Srbija "prvi put smo od Drugog svjetskog rata napravila filmove o stradanju srpskog naroda".

"Samo Srpska pravoslavna crkva, Srpska akademija nauka i umetnosti i Srbija jesu vječni!“, poručio je i na početku i na kraju govora Vučić, koji nije propustio priliku da spomene "slavne članove SANU poput Nikole Tesle, Ive Andrića"...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 05:38