Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
Regijaruke pune darova

Vučić Drvaru poklonio skoro milijun eura za vodovod i novu tvornicu, posjetio i Titovu pećinu; Hrvati ga bojkotirali: ‘Dolaze tiho s ciljem okupacije‘

Piše Zoran Šagolj
29. siječnja 2020. - 15:07
Peđa Milosavljević/Arhiv/HANZA MEDIA

Aleksandar Vučić u nešto manje od pet mjeseci posjetio je po drugi put Drvar.

U ovaj bosanski gradić, koji se inače nalazi u sastavu Federacije BiH i većinski hrvatske Herceg-bosanske županije, stigao je ruku punih darova za tamošnje Srbe: 925 tisuća eura za vodovod i ostalu infrastrukturu, te novom tvornicom Jumka u kojoj je posao našlo 80 ljudi.

U stopu su ga pratili političari iz Republike Srpske na čelu s Miloradom Dodikom, koji unatoč smrti oca noć prije nije želio izostati s ove manifestacije srpsko-srspkog jedinstva s obje strane Drine.

- I kada živimo u različitim državama uvijek znamo da pripadamo istom narodu i to je najvažnija poruka. Mi pripadamo srpskom rodu i tu smo da bismo pomagali jedni druge i uvijek ćemo to činiti. Na Srbiju možete računati onoliko koliko mi znamo da je Drvar uz Srbiju. Koliko Drvar voli Srbiju, toliko i mi volimo vas – poručio je Vučić.

Dodik je ponovio svoju staru tezu da 'nema bosanskih Srba, već su svi jedni Srbi koji pripadaju istom narodu, gdje god živjeli". Pozvao je i na jedinstvo i čuvanje identiteta te dao podršku Srpskoj pravoslavnoj ckrvi u Crnoj Gori.

Za kraj svog boravka u Drvaru Vučić je ostavio posjet Muzeju 25. svibnja, u čijem se sklopu nalazi i čuvena Titova pećina. Malo čudno za čovjeka koji se nikada nije odrekao svog stava prema liku i (ne)djelu četničkog generala Draže Mihailovića i njegovih suvremenih poklonika na čelu s vojvodom Vojislavom Šešeljom.

Hrvati u Drvaru koji su se naselili nakon Oluje i kojih je u mjestu trenutačno oko 400 bojkotirali su Vučićev dolazak.

- Sve ovo treba promatrati u kontekstu 'gdje Srbin, tu je srpska zemlja'. Koliko su često i Vučić i drugi na ovim prostorima, mi Hrvati smo više oguglali. Dolaze tiho s ciljem okupacije prostora Federacije. I nitko od onih koji bi trebali ne reagira – komentirao nam je Stijepo Vukančić, predsjednik drvarskog HDZ-a.

I sam je ignorirao Vučića, ali nije mogao odoljeti da ne prokomentira posjet Muzeju desanta na Drvar.

- Oni vam na Tita većinom bacaju drvlje i kamenje, ali će se zakačiti na njegovu tradiciju i ostavštinu gdje god im odgovora – poručuje Vukančić.

Inače, Vučićev pretposljednji posjet bio je u rujnu, i to kada se pojavila želja u drvarskih Hrvata i braniteljskim udrugama da obilježe 24. obljetnicu ulaska postrojbi HV-a i HVO-a u grad. Srbi su se žestoko usprotivili tako od proslave na kraju nije bilo ništa.

#ALEKSANDAR VUčIć#DRVAR

Izdvojeno