StoryEditor

Vojnici iz BiH polaze u Irak

Piše PSD.
14. kolovoza 2008. - 16:02

Pješačka postrojba u kojoj je 49 vojnika i časnika iz sastava Oružanih snaga Bosne i Hercegovine svečano je u četvrtak ispraćena u Sarajevu na put za Irak gdje će se priključiti koalicijskim snagama u misiji održavanja mira.

Svečanosti ispraćaja priređenoj u vojarni Rajlovac nazočni su bili predsjedatelj Predsjedništva BiH Haris Silajdžić te američki veleposlanik u BiH Charles English.

Obojica su istaknuli kako je sudjelovanje bosanskohercegovačkih vojnika u operaciji kakva je ona u Iraku od velike važnosti jer će biti poticaj daljnjem približavanju BiH euro-atlantskim integracijama a posebice NATO-u.

Doministar obrane BiH Igor Crnadak izjavio je da će prva postrojba pješaštva iz BiH u Iraku ostati šest mjeseci nakon čega će ih zamijeniti drugi kontigent.

Troškovi te misije stajat će BiH oko milijun i pol konvertibilnih maraka (oko 740 tisuća eura).

Sukladno dogovoru koji su ranije postigli predstavnici Ministarstva obrane BiH i zapovjedništva savezničkih snaga u Iraku, bosanskohercegovački vojnici bit će angažirani na osiguranju vojne baze "Victory" u okolici Bagdada.

Uz pješačku postrojbu za Irak je u četvrtak ispraćena i sedma smjena pirotehničara iz sastava OS BiH koji u toj zemlji rade na uništavanju prikupljenih neeksplodiranih eksplozivnih naprava i streljiva.

(h)

Izdvojeno

09. kolovoz 2020 11:13