StoryEditor
RegijaVeleposlanici EU pozivaju na konačno usvajanje zakona o policiji u BiH

Vodušek: Ne postoji nikakav "plan B" za pridruživanje

Piše PSD.
15. travnja 2008. - 20:30

Veleposlanici zemalja-članica Europske unije akreditirani u Bosni i Hercegovini pozvali su u utorak na što brže okončanje procesa usvajanja zakona o reformi policije u toj zemlji kako bi ona napokon mogla potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU.

- Očekujemo da će se Stranka demokratske akcije (SDA) držati dogovora i da se neće pozivati na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa - izjavila je novinarima u Sarajevu veleposlanica Slovenije u BiH Nataša Vodušek nakon sastanka na kojemu su europski diplomati o stanju u BiH razgovarali s predsjednikom Vlade Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Vodušek je upozorila kako ne postoji nikakav "plan B" po kojemu bi se ipak dopustilo da BiH potpiše SSP sa EU čak i ukoliko Dom naroda Parlamenta BiH koji zasjeda u srijedu ne bi potvrdio zakone o reformi policije što su prošlog tjedna dobili potporu u Zastupničkom domu.

Dom naroda čini po pet zastupnika iz reda sva tri konstitutivna naroda a SDA ima tri od pet zastupničkih mjesta unutar bošnjačkog kluba.

Takva situacija ovoj stranci koja se protivi predloženim zakonima teorijski omogućava da pozivanjem na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa odloži usvajanje zakona a njihovo razmatranje prenese na Ustavni sud BiH.

Predstavnici SDA uključujući predsjednika stranke Sulejmana Tihića višekratno su izjavljivali kako neće koristiti taj mehanizam iako će ponovo biti protiv zakona jer ih smatraju tek kozmetičkim promjenama na razjedinjenim policijskim strukturama BiH.

Dodik je pak potvrdio potporu predloženim zakonima izrazivši čuđenje jer međunarodna zajednica ne poduzima odlučnije mjere kako bi SDA natjerala na suradnju u reformi policije.

HDZ BiH i HDZ 1990. također u cjelosti podupiru predložene zakone smatrajući ih tek prvim korakom u dugom procesu reforme policije.

(H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

17. rujan 2020 18:11