StoryEditor
Regijakomentar: ‘zajednički neprijatelj‘

Vjerovali ili ne: Čelnici Bošnjaka, Srba i Hrvata u BiH na istoj su ‘liniji‘! Ali, samo kad je u pitanju jedna stvar. I to zapravo uopće nije dobra vijest, evo i zašto...

13. lipnja 2022. - 16:29

Da se čelnici bosanskih Bošnjaka, Srba i Hrvata teško, bez nečijeg "ali...", mogu složiti da nakon nedjelje dolazi ponedjeljak, znali smo i prije vikenda iza nas. No, putovanje nacionalnih lidera, tj. predstavnika vodećih stranaka političkog života BiH u Bruxelles to je iznova potvrdio.

Pozvani su onamo, među ostalim, i zbog utvrđivanja uvjeta, odnosno, potrebnih reformi za dobivanje kandidatskog statusa BiH, dakle, za važan korak prema eurointegracijama. Ali - zar ste uopće sumnjali?! - naravno da su opet bili nejedinstveni.

- Mi smo shvatili da je to pokušaj predsjedavajućeg Europskog vijeća Charlesa Michela da se dođe do dokumenta koji bio mogao biti korišten za sjednicu Europskog vijeća tijekom ovog mjeseca, gdje će se razgovarati o ubrzanom davanju statusa kandidata nekim zemljama, među kojima je i Ukrajina – izjavio je čelnik Republike Srpske i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

I dok je Michel zadovoljno objavio kako je dogovoreno 14 točaka za očuvanje i izgradnju BiH, neki nisu bili nimalo zadovoljni.

Uostalom, nisu svi ni potpisali zajednički (pro)europski dokument pod nazivom "Politički sporazum o principima koji će osigurati funkcionalnu BiH i i ubrzati europski put BiH".

- Pozvano je 15 stranaka, od kojih je devet bošnjačkih, pet srpskih te mi kao Hrvatski narodni sabor. Procijenili smo da nema smisla biti sudionikom tih razgovora, da na kraju mandata legitimiramo ova dva bošnjačka člana Predsjedništva BiH i da im faktički otvorimo kampanju za naredne izbore. To bi bilo politički naivno, jer je kampanja već krenula - kazao je čelnik HDZ-a BiH, odnosno HNS-a, Dragan Čović. Koji se, razočaran što je izostala tema reforme izbornog zakona, čime bi se napokon stalo na kraj preglasavanju Hrvata kod izbora članova Predsjedništva, naposljetku nije niti pojavio niti je stavio svoj potpis na zajednički dokument. 

image

Dragan Čović kao gost na Općem saboru HDZ-a

Ranko Suvar/Cropix/Cropix

Javno se zahvalio na organizaciji sastanka hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću i predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu, ali to je od njega bilo sve. Istina, tijekom ponedjeljka je poslao signal da je voljan supotpisati dokument o kojem su se u nedjelju suglasili predstavnici 12 parlamentarnih stranaka, ali "uz dvije dopune koje bi trebale biti uključene u tekst".

Nisu za potpis bili niti svi pozvani iz Republike Srpske, "za" su bili Dodik, Nenad Stevandić i Petar Đokić, dok su protiv bili Branislav Borenović i Nenad Nešić. 

Dodik je navodno prvo pristao, pa odbio, da bi na koncu ipak potpisao. Smetala mu je jedna formulacija. Ili preciznije...

- To da se sukob u Ukrajini kvalificira kao agresija. To je za nas neprihvatljivo! Mi na to nismo pristali, BiH nema taj stav, nije se usuglasila s tim, i to ne može biti, ne stoji ni danas jer nije donesena takva odluka na Predsjedništvu. Kada Predsjedništvo bude odlučivalo onda će to biti službeni stav – pojasnio je Dodik, koji i kad je u Bruxellesu, očito s jednim okom gleda prema Moskvi...

Naravno, bilo je i zadovoljnih:

"Sporazumom smo ponovili svoju opredijesljenost za očuvanje i izgradnju mirne, stabilne, suverene i nezavisne funkcionalne europske države BiH. Nažalost, sporazum nije jednoglasno prihvaćen i to je slika BiH, koju su neki od sudionika sastanka od početka željeli poslati iz europske prijestolnice. Međutim, probosanske stranke nisu im prepustile da sami vode proces", komentirao je predsjednik Narodnog europskog saveza (NES) Nermin Ogrešević.

Očekivano? Svatko u svom filmu, kao što smo u BiH i navikli.

Ono što u posljednje vrijeme jedino može okupiti sve ključne političke opcije u BiH na "Istoj liniji" su tek – njihove reakcije na kritike koje stižu iz američkog veleposlanstva. To ih sve jednako – ljuti. Više nego ijedan status quo u BiH svakodnevnoj praksi.

Međutim, ako znamo o čemu je u tim kritikama riječ – to "ujedinjenje" zapravo nimalo ne ulijeva optimizam u bolje dane u neposrednom nam susjedstvu!

image
Antonio Balic/Cropix

Posljednja nervozna reakcija stigla je iz bošnjačkih redova. Naime, tek koji dan pred putovanje u Bruxelles, iz američkog je veleposlanstva upućena oštra kritika na račun vodeće bošnjačke stranke, SDA.

"Iznenađeni smo sadržajem priopćenja veleposlanstva SAD-a u kojem se tvrdi da SDA i njezini dužnosnici pokušavaju blokirati i uzurpirati istrage protiv korupcije, da SDA doprinosi disfunkcionalnosti Federacije BiH, i da preferiramo retoriku podjela nasuprot nastojanjima za pomirenje", dio je reakcije SDA, po kojem, naravno, "ništa od navedenog nije istina"!

- Tvrdnje o "blokiranju i uzurpiranju istraga od strane SDA" posebno su paušalne, s obzirom da je cjelokupnoj javnosti poznato da u vrijeme mandata glavne tužiteljice Gordane Tadić, koja je završila upravo na američkoj crnoj listi, sav fokus Tužiteljstva BiH bio usmjeren na područja na kojima žive Bošnjaci. Protiv takvog odnosa Tužiteljstva jesmo reagirali, jer smatramo da se zakon mora primjenjivati jednako na sve, ne koristeći pravosuđe za političke obračune. SDA je podržavala i uvijek će podržati nepristran i profesionalan rad tužiteljstva i sudova, koji će zakone države BiH primjenjivati jednako na svakom dijelu teritorija BiH i prema svakom građaninu BiH. Zato očekujemo da se istraže i navodi o korupciji u entitetu RS, područjima na kojima Vlada HDZ, ali i o tajnim ugovorima sa kineskim firmama u Kantonu Sarajevo", naljutili su se na, očito neočekivane, američke kritike u SDA.

Jer, kako glasi ona poznata Sartreova maksima, "Pakao, to su drugi!"...

image

Čović i Izetbegović

Antonio Balic/Cropix

Hrvatski nacionalni lideri su se pak nedavno posebno uzrujali nakon nedavnog uvrštavanja hrvatskih političara na američku "crnu listu", odnosno, pod američke sankcije koje, kao što je poznato iz niza primjera, funkcioniraju i na individualnoj razini.

Tako se kao "new entry" na tom popisu nedavno pojavio i Marinko Čavara, predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine i jedan od najbližih suradnika šefa HDZ-a BiH Dragana Čovića.

On je Amerikancima "zapeo" za oko zajedno s Alenom Šeranićem, ministrom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, i to zato što su, kako tvrdi State Department, “ugrozili stabilnost regije potkopavanjem Daytonskog mirovnog sporazuma i demokratskih procesa ili institucija”.

Milorad Dodik stari je "prijatelj" SAD-a i najpoznatije ime na "crnim listama" koje sastavlja SAD, ali i Velika Britanija. On se "proslavio" svojim gotovo svakotjednim secesionističkim najavama u stilu "Bolje da svatko krene svojim putem, ovo nema smisla i više ne možemo zajedno", a u legendu, zamalo rekoh urbanu, ušlo je i njegovo "J... me se sa sankcije!". Ako ste možda zaboravili uslijed brojnih drugih provala, to je Dodik bubnuo još prošle jeseni, na žučnom sastanku s posebnim izaslanikom State Departmenta za zapadni Balkan, Gabrielom Escobarom.

Escobar je tada čelniku bosanskih Srba dao do znanja da su za Ameriku neprihvatljive njegove stalne secesionističke izjave, odnosno, prijetnje te da takvo ponašanje predstavlja izravno ugrožavanje Daytonskog sporazuma, dok bosanske Srbe može odvesti jedino u potpunu izolaciju.

Dakle, čini se da jedino "zajednički vanjski neprijatelj" danas može ujediniti Bošnjake, Srbe i Hrvate u BiH, ili točnije, njihove političke lidere.

Pa se nameće logično pitanje – kako se onda ne mogu dogovoriti oko stvari zbog kojih Amerikanci dandanas, toliko godina nakon Daytonskog sporazuma iz prosinca 1995., još uvijek moraju posredovati i "mentorirati" u njihovoj međusobnoj komunikaciji? Ili im se i ovako – jednostavno isplati?! Plaća i druge pogodnosti idu, a ništa se ne mijenja...

Cinici bi dodali kako političke lidere u BiH možda posebno smetaju i brinu optužbe za korupciju, koje se nekako sve češće provlače uz ove političke, vezane uz (ne)primjenjivanje Daytonskog sporazuma?! 

Još će ispasti da bi u BiH sve cvalo, i sve bi se oni međusobno dogovorili... Ma samo da nema te - dosadne Amerike!

image

Milorad Dodik: Halo, Moskva!

Antonio Balic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2022 20:27