StoryEditorOCM
Regijagovor mržnje

Visoki predstavnik osudio izjave bošnjačkog političara da su Bošnjaci vlasnici BiH, a Hrvati i Srbi podstanari

Piše Hina
10. rujna 2024. - 12:27
Christian Schmidt ocijenio je govorom mržnje i uvredljivim istup bošnjačkog političara iz Mostara koji je prošloga tjedna rekao kako su Bošnjaci vlasnici BiH, a Hrvati i Srbi podstanariAntonio Balić/Cropix

Ured visokog međunarodnog predstavnika u BiH ocijenio je u utorak govorom mržnje i uvredljivim istup bošnjačkog političara iz Mostara koji je prošloga tjedna rekao kako su Bošnjaci vlasnici BiH, a Hrvati i Srbi podstanari.

"Zamisao da se bilo tko u bilo kojem dijelu Bosne i Hercegovine, bilo da pripadaju nekom od konstitutivnih naroda ili kategoriji Ostalih, može okarakterizirati kao "vlasnik” ili "podstanar” je veoma uvredljiva i ukazuje na duboko nepoznavanje prirode ove zemlje, njezine povijesti, njezine vjerske i nacionalne raznolikosti, ali i višegeneracijskog suživota koji je uspio nadjačati sve strahote i ratove", navodi se u reagiranju Ureda visokog predstavnika (OHR) kojemu je na čelu njemački političar Christian Schmidt.

image

Alićeva izjava ukazuje na duboko nepoznavanje prirode ove zemlje, njezine povijesti, njezine vjerske i nacionalne raznolikosti, ali i višegeneracijskog suživota koji je uspio nadjačati sve strahote i ratove", poručili su iz Schmidtova ureda

Elvis Barukčić/Afp

Dodali su kako se izbori "ne dobivaju na mržnji nego na konkretnim promjenama koje će poboljšati živote građanki i građana".

Gostujući prošloga tjedna na Televiziji BIR kojom upravlja Islamska zajednica Bosne i Hercegovine, predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije je iznio stav o drugim konstitutivnim narodima, Hrvatima i Srbima u BiH.  

"Mi (Bošnjaci) smo vlasnici BiH ali imamo vrlo neugodne podstanare (Hrvate i Srbe) iza kojih uvijek moramo čistiti, mesti", rekao je Džafer Alić koji je član Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića. U toj je emisiji kritizirao i posjet hrvatskog premijera Andreja Plenkovića ceremoniji otvaranja mosta Hercegovina.

Njegovu smjenu zatražili su predstavnici HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. ocjenjujući njegova istup šovinizmom.

image

Džafer Alić kritizirao je i posjet hrvatskog premijera Andreja Plenkovića ceremoniji otvaranja mosta Hercegovina

Elvis Barukčić/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. rujan 2024 12:28