StoryEditor
Regijapreinačena presuda

Veliki obrat: Sud BiH potpuno oslobodio Lijanovića; Nakon izricanja presude posebno zahvalio jednoj osobi te poručio: One koji su me uhićivali stići će suze moje majke

Piše Hina
8. studenog 2019. - 19:09

Žalbeni odjel Suda Bosne i Hercegovine u potpunosti je u petak optužbi oslobodio Jerka Ivankovića Lijanovića, nekadašnjeg suvlasnika propale istoimene Mesne industrije Lijanovića iz Širokog Brijega, optužbi za financijske zloporabe, porezne prijevare i utaje te je prvostupanjsku kaznu zatvora od 12 godina protiv njega preinačio u oslobađajuću presudu.

Tužiteljstvo BiH teretilo je Ivankovića Lijanovića, koji je i čelnik Narodne stranke Radom za boljitak te nekadašnji ministar poljoprivrede Federacije BiH, za organizirani financijski kriminal, neplaćanje poreza, porezne utaje, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga i isprava te pranje novca kojim je država BiH oštećena za više od 13 milijuna maraka (oko 6,6 milijuna eura).

Lijanović je prije dvije godine bio osuđen na 12 godina zatvora u procesu koji je završio osuđujućim presudama za njegova brata Slavu, ali i Milorada Bahilja, bivšeg ministra trgovine u Vladi FBiH, te vodeće osobe u nekadašnjoj kompaniji Lijanovićima, Željka Mikulića, Mirjanu Šakotu, Mirka Galića, Miroslava Čolaka i Draženka Kvesića.

Ljetos je Sud BiH, nakon upućenih žalbi dviju strana, naložio ponovno suđenje nakon kojega su Jerko Ivanković Lijanović i ostali potpuno oslobođeni svih optužbi.

U presudi je navedeno kako Tužiteljstvo BiH nije dokazalo odgovornost organiziranog kriminala i udruživanja te pranja novca, neplaćanja poreza i porezne utaje, te u vezi s krivotvorenjem ili uništavanjem poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava.

Tužiteljstvo je tvrdilo da su optuženi preko kompanija 'Lijanovići' i drugih povezanih društava, „Farmer“, „Farmko“, „Optimum“ organizirali pranje novca, neplaćanje poreza te zatvaranjem kompanija ostajali dužni državi za velike porezne iznose.

Jerka Ivankovića Lijanovića nedavno je Vrhovni sud Federacije BiH u drugome postupku pravomoćno osudio na sedam godina zatvora zbog zloporaba prigodom podjele poticaja poljoprivrednim proizvođačima iz Bosne i Hercegovine.

Nakon izricanja presude obratio se javnosti

Nakon izricanja presude Ivanković Lijanović obratio se javnosti te zahvalio obitelji i prijateljima, članovima i simpatizerima stranke Radom za boljitak koji su proteklih pet godina bili uz njega, javlja Klix.ba.

- Oni su vjerovali da u mom radu nema kaznenih djela - kazao je na početku obraćanja.

Posebno je pohvalio svoju braniteljicu koja ga je branila po službenoj dužnosti, rekavši da je pokazala kako joj je bitnija pravda nego novac.

- One koji su me uhićivali dva dana prije početka izborne kampanje, kao zamjenika premijera i ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH i koji su organizirali ovaj cijeli proces vjerujem da će stići suze moje majke. Nanijeli su štetu meni, uništili su firmu Lijanovići koja je bila lider u svojoj djelatnosti u BiH i regiji čak prije 20 godina. Nažalost, nanose štetu svim stanovnicima naše domovine - kazao je Lijanović.

Dodao je i je da odluka suda ulijeva nadu i stvara povjerenje u pravosudne institucije u BiH te potvrđuje da 'nije sve pod kriminalnim i političkim utjecajem'.

Na pitanje o prvostupanjskoj presudi donesenoj na Kantonalnom sudu u Tuzli u januaru 2018. godine, prema kojoj je Lijanović osuđen na zatvorsku kaznu od devet godina, a Vrhovni sud FBiH mu je smanjio kaznu na sedam godina, rekao je da tu 'borba traje'.

'Imamo Ustavni sud, sud u Strasbourgu... Radi se isto o politički motiviranoj presudi, za nešto što ja nisam uradio to ćemo dokazati u narednom periodu', poručio je.

#LIJANOVIĆI#JERKO IVANKOVIĆ LIJANOVIĆ

Izdvojeno

06. srpanj 2020 13:16