StoryEditorOCM
RegijaPANIKA U SRBIJI

Velika Britanija Kosovu isporučila Javeline, raketne sustave koji su u dva mjeseca decimirali ruske tenkove u Ukrajini. Vučić odmah zatražio objašnjenje od Johnsona

Piše PSD
17. travnja 2022. - 18:53

Velika Britanija isporučila je Kosovu veću količinu lakih protutenkovskih raketnih sustava "Javelin" i "NLAW", objavile su danas "Večernje novosti", a prenosi slobodna-bosna.ba.

Ovakav potez Londona, prema saznanjima beogradskog lista, neće ostati bez reagiranja Srbije, budući da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u narednih 48 sati zatražiti službeno objašnjenje od britanskog premijera Borisa Johnsona.

Ove rakete tijekom posljednja dva mjeseca okosnica su gotovo svih zapadnih isporuka naoružanja Ukrajini za rat protiv Rusije.

Prema informacijama istog izvora, jučer je u Prištinu stigao prvi kontingent od 50 ovih sustava.

Ova isporuka dio je aranžmana koji su krajem veljače napravili Johnson i premijer Kosova Albin Kurti.

Prema dostupnim informacijama, u narednim mjesecima Velika Britanija će Kosovu isporučiti najmanje 20 lakih protutenkovskih sustava "Javelin".

Prema saznanjima "Večernjih novosti", dogovorena je i besplatna obuka pripadnika Kosovskih sigurnosnih snaga za korištenje ovog arsenala.

Za sada, piše list, nitko ne može potvrditi kako se u prištinsko-londonskom aranžamanu ne nalazi još nešto od naoružanja i vojne opreme.

Britanske rakete prvo su ozbiljnije naoružanje koje je stiglo na Kosovo, ali postoje najave kupovine dronova, topova, pa i helikoptera.

Neskriveni partner u ovom poslu Kosovu su SAD i Velika Britanija, a dežurne adrese za osiguravanje naoružanja su Njemačka i Turska, zaključuje list, a prenosi slobodna-bosna.ba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2023 11:23