StoryEditor
Regijaraste broj uhićenih

Velika akcija razbijanja lanca krijumčara droge i ljudi u Republici Srpskoj, dio robe redovno je završavao i u Hrvatskoj

Piše PSD
8. prosinca 2021. - 10:41

U akciji "Storage 2", koja se od jutros provodi na terenu na području Republike Srpske, pripadnici SIPA-e i MUP-a do sada su uhitili 19 osoba, a pretresi se vrše na 50 lokacija u više gradova, piše Klix.ba.

Pretresi i uhićenja su u Banjoj Luci, Bosanskoj Gradišci, Doboju, i Bijeljini.

Akcija se provodi s ciljem hvatanja više osoba zbog postojanja osnovane sumnje da su u prethodnom razdoblju izvršile brojna kaznena djela u vezi s neovlaštenim prometom opojnih droga, oružja i vojne opreme te krijumčarenjem ljudi.

Do sada su uhićene osobe inicijala V. U, M. G, S. D, S. V, G. V, A. V, F. M, G. G, D. K, D. R, D. V, K. B, R. N, S. N, N. I, D. G, , D. T, N. T i R. L.

"Istraga se odnosi na kaznena djela organiziranog kriminala i neovlaštenog prometa opojnih droga, s međunarodnim elementima, povezanih s drugim kaznenim djelima, a u predmetu je ostvarena suradnja sa strukturama Europola i EU.

Organizirana kriminalna skupina, sumnjiči se da je duže razdoblje vršila međunarodno krijumčarenje opojnih droga i oružja, tako da su pripadnici grupe djelovali u više zemalja i komunicirali zaštićenim aplikacijama, a opojna droga je najčešće krijumčarena iz Albanije i Crne Gore u BiH, a nakon toga dalje prema zemljama EU u Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Njemačku.

Akcija je rezultat dugotrajne istrage Tužiteljstva BiH i partnerskih policijskih agencija i institucija za provedbu zakona iz BiH, zemalja regije i EU, a s ciljem da se otkriju i procesuiraju pripadnici organiziranih grupa narkokriminala, koje djeluju na području Banje Luke, Gradiške i drugih gradova u BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Istovremeno, na drugim lokacijama pretresaju i uhićuju pripadnici SIPA-e, u koordiniranoj akciji s entitetskim MUP-om. Njihove operativne radnje dolaze nakon nedavne akcije "Transporter" i akcije "Ris".

Podsjetimo, u akciji "Storage 1", prije godinu je zaplijenjeno 460 kilograma skanka spremnog za daljnju prodaju.

Droga je pronađena u jednom pomoćnom objektu na području Bosanske Gradiške, a istragom je utvrđeno da vlasnik, koji inače radi u inostranstvu, nije znao što mu se dešava u zavičaju, i to u njegovoj imovini.

Vrijednost te zaplijenjene droge je procijenjena na 800.000 eura. Međutim, čim bi prešla granicu s Hrvatskom i ugledala EU, vrijednost je skočila na gotovo duplo veći iznos.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2022 03:52