StoryEditor
Regijamisa u sarajevu

Veleposlanik Sabolić kardinalu Puljiću prenio potporu Hrvatske: Slobodna Europa je izgrađena na odbacivanju nacionalsocijalizma, fašizma i komunizma

Piše Hina
20. svibnja 2020. - 20:21

Hrvatski veleposlanik u Bosni i Hercegovini Ivan Sabolić prenio je u srijedu kardinalu Vinku Puljiću izraze potpore Hrvatske i osudio javne prijetnje kojima je vrhbosanski nadbiskup izložen nakon što je u Sarajevu prošlog tjedna predvodio misu za bleiburške žrtve.

Kako je prenijela Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH (KTA), veleposlanik Sabolić je tijekom susreta s kardinalom Puljićem u Sarajevu ocijenio neprihvatljivima izjave kojima se ova misa tendenciozno pokušava dovesti u vezu s veličanjem marionetskog ustaškog režima.

"Veleposlanik i kardinal su se suglasili kako je slobodna Europa izgrađena na odbacivanju nacionalsocijalizma, fašizma i komunizma, a sjećanje na žrtve tih totalitarnih ideologija u temeljima je europskog projekta ujedinjenja i jedna od njegovih pokretačkih snaga. Republika Hrvatska, istaknuo je veleposlanik Sabolić, promiče upravo ova načela i ukazuje na sustavne zločine koji su se dogodili na području bivše države u ime tih ideologija", stoji u priopćenju objavljenom nakon susreta.

KTA dodaje kako molitva za poginule koja je u BiH izazvala oprečna reagiranja pa i prosvjede jest duboko vjerski čin i isključuje bilo kakvo političko određenje te je neotuđivi dio univerzalnih vjerskih prava i sloboda.

Agencija iznosi ocjenu kako "otvorena nesnošljivost iskazana posljednjih dana u Bosni i Hercegovini pokazuje nedostatak poštovanja i nerazumijevanje prema katolicima, izostanak pijeteta prema žrtvama i nespremnost na suočavanje s prošlošću i na iskreno njegovanje kulture sjećanja".

"Svako jednostrano zatvaranje očiju pred objektivnim činjenicama znači ponovnu povredu ljudskog dostojanstva žrtava i onih koji se njih sjećaju, te vodi novim, nepotrebnim podjelama", dodaje se u priopćenju

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. kolovoz 2021 11:15