StoryEditor
Regijaindustrijsko onečišćenje

Uzbuna u BiH: Neretva kod Konjica zatrovana teškim metalima; Kakva je situacija u Hrvatskoj?

Piše PSD
22. listopada 2019. - 14:04

Količina teških metala koji prelaze dozvoljene granice za ispuštanje tehnoloških otpadnih voda pronađene su u rijeci Neretvi na području Konjica, rezultati su to koje je na zahtjev udruge 'Zeleni Neretva' ispitao Institut za kvalitetu, standardizaciju i ekologiju TQM d.o.o. Lukavac, javlja bljesak.info.

Institut je, navode, proveo fizičko-kemijsko ispitivanje sedimenta (nanosa) korita rijeke Neretve na tri lokacija u Konjicu. 

U uzorcima uzeti na lokaciji 1 i 2, ustanovljeno je odstupanje željeza i kroma u odnosu na granične vrijednosti, stoji u izvještaju. Dok je na trećoj, uz teške metale, dokazano i odstupanje kemijske potrošnje kisika i nitratnog azora, piše bljesak.info.

Ispitivanje su uradili potaknuti, kako tvrde aktivisti, čestim ispuštanjem otpadnih tehnoloških voda iz industrijskih zona. Aktivisti su bili primorani obaviti ispitivanje pješčanih nanosa u rijeci, budući da nisu u mogućnosti uzeti uzorak vode prilikom izravnog ispuštanja tvari iz industrijskih postrojenja koji se nalazi na obali Neretve.

 - Razlog ispitivanja sedmenta korita (pješčani nanosi) jeste nemogućnost blagovremenih uzimanja uzoraka vode prilikom incidentnih ispuštanja eventualno opasnih materija iz industrije, jer tom činu mora prisustvovati ovlaštena osoba, odnosno federalni inspektor. Tome doprinosi činjenica da je Neretva rijeka brzog toka te se uzorkovanje mora obaviti doslovno u nekoliko minuta - tvrde aktivisti.

Rezultati analize, navode iz udruge, poslani su na adrese nadležnih institucija na dalje obavezno zakonsko postupanje, odnosno rješavanje problema industrijskog onečišćenja.

Aktivisti pozivaju i ostale građane i institucije da se uključe u rješavanje tog ekološkog problema.

Podsjećaju i kako je u Neretvi u Mostaru zabilježeno je zamućivanje vode koje su ribari prijavili nadležnima te se čeka službeni nalaz policije i inspekcije koji bi trebali pokazati izvor ovog onečišćenja

Inače, kako piše bljesak.info, Neretva se uoči sezone kupanja redovito proglašava opasnom za kupanje ali se većina oglušuje na to. Za sada nije poznato utječu li i ovi nalazi teških metala u BiH na tok Neretve u Hrvatskoj.

Izdvojeno

04. kolovoz 2020 02:16