StoryEditorOCM
Regijaeskalacija tenzija

Kosovska kriza na rubu vrenja: više od 50 ozlijeđenih, Vučić napao Kurtija, oglasio se i albanski premijer Rama

Piše Vijesti SD, JL, Hina
29. svibnja 2023. - 23:49

NOVO:

23.38 Šefica UNMIK-a  Caroline Ziadeh priopćila je kako je uznemirena zbog nasilja na sjeveru Kosova i akcija koje su do toga dovele, kao i da najoštrije osuđuje akcije koje su za posljedicu imale teške ozljede pripadnika KFOR-a i civila.

"Neprihvatljivo je nasilje u bilo kojem obliku, uključujući ono nad pripadnicima KFOR-a koji su raspoređeni da osiguraju sigurno okruženje u skladu s Rezolucijom UN 1244“, navodi Ziadeh.

23.25 Predsednici općina Zubin Potok i Zvečan u utorak neće ići u svoje urede u zgradama općina na čijem su čelu.

Predsjednik Općine Zubin Potok Izmir Zeqiri oglasio se u povodu napete situacije u četiri općine na sjeveru Kosova. 

23.02 Premijerka Italije Giorgia Meloni osudila je napad na Misiju KFOR-a i ocijenila da je to "neprihvatljivo i neodgovorno". Dodala je i kako je od suštinskog značaja izbjeći dalje jednostrane akcije kosovskih vlasti.

22.55 Patrijarh srpski Porfirije uputio je poruku podrške srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, priopćila je SPC.

22.45 Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom s visokim predstavnikom Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josepom Borrellom i potpredsjednikom Vijeća ministara i ministrom vanjskih poslova Italije Antonijom Tajanijem

22:30 U Leposaviću je večeras napeto, ali mirno, javljaju lokalni mediji. Manja grupa građana ne odustaje od "dežuranja" ispred sjedišta općine, gdje čekaju da novi gradonačelnik Lulzim Hetemi iziđe iz zgrade.

22.25 Premijer Albanije Edi Rama poručio je da sukob na Kosovu, koji smatra nepotrebnim, "što duže traje više šteti Kosovu", dodajući da Priština treba poslušati svoje saveznike.

22:00 Kosovska policija uhitila je pet osoba vezano uz napad na KFOR i kosovsku policiju, potvrđujući da su bacani "molotovljevi kokteli", eksplozivne naprave i da se pucalo. Zapaljeno je jedno policijsko vozilo, a više vozila oštećeno.

Kosovska policija potvrđuje da je situacija večeras i dalje "tenzična“, ali tvrdi da u Zvečanu, kao i u ostalim općinama "kruže naoružane kriminalne grupe/osobe, obučene u crno i sa maskiranom odjećom“, prenosi KoSSev.

20:20 Povodom najnovijih tenzija na sjeveru Kosova predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da su današnji događaji posljedica "političke želje Albina Kurtija da dođe do sukoba između Srba i NATO-a".

"Iako smo mjesecima govorili da Kurti ima samo jednu želju, da izazove sukobe i dovede do krvoprolića, malo tko je želio čuti istinu i malo tko je htio razumjeti što se događa na Kosovu i Metohiji“, rekao je Vučić.

Vučić tvrdi da KFOR nije zaštitio Srbe i "nije spriječio nasilno preuzimanje općina".

- Našim Srbima nije smetao KFOR, nego Kurtijevi specijalci i lažni gradonačelnik. Dat ćemo sve od sebe da sačuvamo mir. Posljednji put ponavljam i molim međunarodnu zajednicu da urazumi Kurtija, da ga ne urazumljuju besmislenim priopćenjima već da poduzmu mjere. Ako to ne učine, plašim se da će za sve nas biti kasno, kazao je Vučić.

- Građani cijele Srbije trebaju znati da svake sekunde vodimo računa o interesima Srbije i dat ćemo sve od sebe da sačuvamo mir, ali nećemo dozvoliti progon naših građana s Kosova, poručio je srbijanski predsjednik.

- Molim zemlje Quinte (op. SAD, Njemačka, Italija, Francuska i Velika Britanija) da urazume svoje čedo jer to čedo može izazvati takvo čudo kakvo nitko nije izazvao. Srbi i Srbija samo hoće mir, zaključio je Vučić izvanredno obraćanje.

19:40 U Zvečanu je situacija trenutačno mirna, javlja reporter Kosovo onlinea. Više stotina građana nalazi se na potezu od zgrade općine do crkve Svetog Đorđa.

Vozila ROSU koja su ranije stajala ispred općine premjestila su se iza zgrade, a pripadnici kosovske policije su i dalje u zgradi.

Pripadnici KFOR-a su ispred općine, u istom položaju kao i jutros.

19.35 Neki pripadnici KFOR-a nalaze se na liječenju u Urgentnom centru Američke bolnice, nakon ozljeda koje su dobili od strane pripadnika paralelnih struktura u Zvečanu u bombaškim napadima.

Ministar vanjskih poslova Italije Antonio Tajani objavio je da je među ranjenim vojnicima 11 talijanskih pripadnika KFOR-a.

19.20 Vladika raško-prizrenski Teodosije stigao je u Zvečan. U crkvi Svetog Đorđa vladika Teodosije služi moleban za Kosovo i Metohiju, za mir i spasenje. U porti crkve okuplja se veliki broj ljudi, javlja Kosovo online.

19.15 Nebom iznad Zvečana leti i vojni helikopter s crvenim križem, javlja KoSSev.

19:08 Više od 53 osobe imaju različite vrste ozlijeda od šok bombi, suzavca i udaraca, troje je zadržano u bolnici, a jedna osoba je životno ugrožena i ima prostrijelne rane, rekao je za N1 šef Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici Zlatan Elek.

N1 saznaje da je među ozlijeđenima i jedan od srpskih političara, kao i reporter agencije Tanjug.

U Zvečanu i u Leposaviću je od jutros primjetno pojačano prisustvo snaga Kfora koje su u opremi za razbijanje demonstracija, javljaju reporteri N1. U Zvečanu je u poslijepodnevnim satima došlo do sukoba između snaga Kfora i okupljenih građana, bačene su šok bombe i suzavac, a letjelo je i kamenje i boce.

image
-/Afp


17:43 - Kako javlja Kosovo online, u sukobima je ranjeno najmanje dvoje Srba, od čega jedan mladić teže i to iz vatrenog oružja.

Obojica ozlijeđenih hitno su prebačeni u KBC Kosovska Mitrovica.

17:03 - Nova.rs javlja kako je u općini Zubin Potok zapaljen automobil albanske TV ekipe. Nema ozlijeđenih, a vatrogasne ekipe su na terenu.

Kosovska policija je u ponedjeljak suzavcem pokušala rastjerati Srbe koji su prosvjedovali ne bi li spriječili albanske gradonačelnike, izabrane na nedavni spornim izborima, da preuzmu dužnost u mjestima s većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru Kosova.

image
-/Afp

Gradonačelnici su izabrani na lokalnim izborima koje su kosovske vlasti provele 23. travnja u četirima općinama s većinskim srpskim stanovništvom, koje je u velikom broju bojkotiralo izbore: sudjelovalo je tek oko 1500 birača od nekih 45.000 upisanih.

Prosvjednici traže i povlačenje specijalnih policijskih snaga raspoređenih na tom području prije nekoliko dana.

image
Armend Nimani/Afp
image
Armend Nimani/Afp

Napeta situacija je eskalirala u Zvečanu, gdje su specijalci spriječili skupinu prosvjednika da uđu u prostorije gradske uprave, izvijestio je novinar AFP-a.

Policija je pak u priopćenju rekla da je reagirala "upotrijebivši nasilje i suzavac" kada su prosvjednici pokušali probiti policijski kordon.

image
-/Afp

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da je situacija oko najnovijeg zaoštravanja sukoba Srbije i Kosova alarmantna i kako "izgleda da se sprema veliki prasak u centru Europe".

"Velika eksplozija se sprema u centru Europe. Upravo na mjestu gdje je 1999. godine NATO izvršio agresiju na Jugoslaviju kršeći sve zamislive principe Helsinškog završnog akta dokumenata OEBS -a, što još jednom naglašava da je ono što se danas događa u svijetu geopolitičke prirode i da je potrebno geopolitičko rješenje", rekao je Lavrov, a prenose RIA Novosti.

image

Američki vojnici

Robert Atanasovski/Afp

Srbi, čiji su politički predstavnici u studenome napustili lokalne institucije na sjeveru Kosova, u sukobu Beograda i Prištine, bojkotirali su lokalne izbore koje je u travnju organizirala kosovska vlada kako bi riješila institucijsku krizu.

Izgredi su se već dogodili u petak kada su gradonačelnici u pratnji policije došli kako bi preuzeli dužnost.

NATO-ove snage na Kosovu (KFOR) priopćile su da su "pojačale prisutnost" na sjeveru i pozvale Beograd i Prištinu da nastave dijalog pod pokroviteljstvom Europske unije kako bi se smanjila napetost.

Vojnici KFOR-a bili su ponedjeljak raspoređeni oko zgrade gradske uprave u Zvečanu, javio je novinar AFP-a.

Eskalacija napetosti nije rijetkost na sjeveru Kosova, bivše srbijanske pokrajine koja je 2008. proglasila neovisnost koju Srbija ne priznaje.

image
-/Afp
image
-/Afp

Oko 120.000 Srba živi na Kosovu koje ima 1,8 milijuna stanovnika, većinom Albanaca.

Sjedinjene Države, Francuska, Velika Britanija, Italija i Njemačka odmah su u petak pozvale kosovske vlasti da "preispitaju odluku" o raspoređivanju specijalnih snaga, dodajući da su ujedno "zabrinute zbog odluke Srbije da poveća pripravnost svojih oružanih snaga".

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić naredio je u petak da se poveća pripravnost vojske i da ona "krene" prema kosovskoj granici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 05:43