StoryEditorOCM
RegijaMILJENIK JOJ GAREŠA

Upoznajte najmlađu ‘koridašicu‘ iz susjedstva: ‘Imam puno povjerenja u ove životinje, ja sam ih odgojila‘, ‘Plakala sam kad mi je otac prodao mog prvog bika‘

Piše PSD
3. studenog 2022. - 13:40

Emina Ćatić iz Bugojna najmlađa je ljubiteljica bikova. Njezina ljubav za ovim životinjama rodila se prije nekoliko godina kada je djevojčin otac othranio malo tele Garčija. Ona je s ocem od tada odlazila po koridima, odnosno borbama bikova, što je u njoj probudilo veliku ljubav prema tom ‘sportu‘.

Emina je najmlađa ‘koridašica‘ u Bugojnu, u Bosni i Hercegovini. Prošle godine njezina obitelj imala je 13 bikova, a sada ih je u njihovoj štali šest. Osim bikova, obitelj Ćatić drži krave i golubove. 

Omiljeni Eminin bik je Gareša, bik težak 680 kilograma i star skoro četiri godine: - Ovo je moj ljubimac, moj mezimac Gareša, tu kod nas je još otkad je bio tele, mi smo ga odgojili. Odvela sam ga nedavno u Vakuf na borbu da se upozna s narodom i muzikom pa je pobijedio u borbi protiv drugog bika. Borbe nije trebalo biti, ja i vlasnica smo se za nju dogovorile spontano, rekla je djevojka koja ima toliko povjerenja u Garešu, da može stajati na njegovim leđima:

- Imam puno povjerenja u njega. Ja sam to odgojila, znam da neće, rekla je djevojka, koja tvrdi da je za ovaj sport zainteresiran veliki broj mladih. 

Emina je objasnila i da su bikovi biljojedi, ali da se prije borbi hrane posebnom hranom po tajnim recepturama koje ima svaka obitelj koja uzgaja bikove. Dodala je i da se hrana za te životinje kosi čitavo ljeto kako bi se spremila za zimu. 

Režim treniranja bikova također je intenzivniji prije njihovih borbi: - Treniram ga sat do sat i pol, a izvodim ga da prošeta i mimo borbe. Kad ga izvedem na duži trening, ja uživam. Ipak je on moj miljenik. Sljedeće godine ide na borbu u ožujku, rekla je ponosna djevojka i objasnila da briga o bikovima nije glupost:

- Treba puno truda i ulaganja da bi bik bio borben i ostavio srce u areni. Kad on pobijedi, osjećam se jako sretno, taj osjećaj se ne može opisati. Više puta sam plakala radi ovih životinja, i od sreće, i od tuge kada mi je otac prodao Garčija. Ne držim ih zbog koristi, već iz ljubavi. Bikove može držati samo netko tko ih voli iskreno. Treba tu mnogo truda, vremena i posla, zaključila je Emina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. ožujak 2023 04:13