StoryEditor
Regijakrvava povijest

Umrla Mileva Gaćeša, posljednja sudionica atentata na Antu Pavelića. ‘Htjeli smo ga ubiti jer se šetao slobodno s ustašama, a našim mučenicima ne znaju se grobovi‘

Piše PSD
14. veljače 2022. - 12:59
Motiv Milevi Gaćeši za sudjelovanje u atentatu bio je i stradanje oca od ustaškog terora u Drugome svjetskom ratuScreenshot YouTube RTS

U Buenos Airesu u petak je umrla Mileva Gaćeša, posljednja živa sudionica atentata na Antu Pavelića.

U pokušaj ubojstva bivšeg poglavnika Nezavisne Države Hrvatske bilo je uključeno nekoliko ljudi. Ispričala je da su u organizaciju atentata bili uključeni njezin brat Milan Gaćeša, njezin muž, svećenik Radojica Popović i ona.

Pavelića su do kuće gdje je živio, u gradiću Lomas del Palomar, nadomak Buneos Airesa, pratili Milo Krivokapić i Blagoje Jovović, koji je i pucao na Pavelića, piše B92.

Sve se odigralo u ulici koja danas nosi naziv Sanchez, u jednom trenutku se s Antom Pavelićem u toj ulici našao Blagoje Jovović sam. Ranio ga je 10. travnja 1957., na 16. godišnjicu osnivanja NDH.

image
Antu Pavelića, vođu ustaškog pokreta, ranio je Blagoje Jovović 10. travnja 1957., na 16. godišnjicu osnivanja NDH
AFP

Prvo pitanje upućeno Milevi Gaćeši Pićan 2020. bilo je, naravno, zašto su ga odlučili ubiti, a ona je odgovorila ovako: “Od velikoga bola i mržnje prema njemu, zbog toga što se on šeta slobodno, sa svojom ustaškom gardom, a našim mučenicima ni danas se ne zna gdje su grobovi.”

Osim aktivne uloge u praćenju Pavelića i osiguravanja oružja, Mileva je u emisiji OKO autora Stevana Kostića, emitiranoj na RTS-u 2019. godine, bez ikakve sumnje demantirala plasirane laži o tome da je atentat organizirala jugoslovenska tajna služba i dokazala da je taj herojski čin bio dio grupe entuzijasta, odlučnih osvetnika. Njezin motiv bio je stradanje oca od ustaškog terora u Drugom svjetskom ratu, piše B92.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. srpanj 2022 02:58