StoryEditor
Regijažalost duga 26 godina

Umrla majka iz Srebrenice Zahida Delić, u ratu je izgubila muža i tri sina. ‘Srebreničke majke‘: Umrla je od tuge za najmilijima, kao i mnoge od nas

Piše PSD
15. rujna 2021. - 13:25

U Osmačama kod Srebrenice, jučer je u 83. godini preminula Zahida Delić, majka sina Juse Delića, kojeg su s još pet srebreničkh mladića, u Godinjskim barama kod Trnave u srpnju 1995. godine ubili pripadnici zloglasne jedinice "Škorpioni".

Osim sina Juse, majka Zahida je u minulom ratu izgubila supruga Aliju, sinove Ejuba i Salka, a prije sedam godina u Njemačkoj je ubijen i njezin sin Suljo, piše Dnevni avaz.

Pokop Zahide Delić bit će sutra, a iza nje ostaju sinovi Bekto i Sejdalija te kćeri Zehra i Elvira.

image
Fazila Efendić, predsjednica Udruženja 'Srebreničke majke': Svaki dan sve je manje srebreničkih majki i sve ih manje ima koje idu na mezarja svojih najmilijih (ilustracija)
Cropix

Fazila Efendić, predsjednica Udruženja "Srebreničke majke", kaže da svaki dan umire po jedna majka. Zahida je, kao i stotine majki do sada, umrla od tuge za svojim najmilijima. Kaže, da je svaki dan sve manje srebreničkih majki i sve ih manje ima koje idu na mezarja svojih najmilijih i obilaze brojna stratišta i masovne grobnice u Podrinju.

- Nažalost, mnoga od nas ukopala je po kost, dvije. Ali, nama majkama koje smo ostale željne svoje djece zadovoljstvo je da imamo i njihov mezar, da imamo gdje otići kad smo same. Mnoge majke rekle su da žele što prije umrijeti, da budu sa svojom djecom. Jer nama je svaki dan patnja, kazala je Fazila Efendić, piše Dnevni avaz.

item - id = 1127475
related id = 0 -> 1120387
related id = 1 -> 1119477
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2021 13:28