StoryEditorOCM
Regijapronađeno i oružje

Uhićenja u BiH zbog vjerskog radikalizma: privedeno osam osoba, pod istragom i stric ubojice koji se nalazi u Hrvatskoj!

Piše vijesti sd
26. listopada 2024. - 09:59

NOVIJE:

Državna agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) preuzela je istragu o smrtonosnom napadu na policijsku postaju u Bosanskoj Krupi a uspostavljen je i kontakt s EUROPOL-om kako bi se istražili profili koje su na društvenim mrežama imale osobe koje su pod istragom, potvrdili su u subotu policijski izvori.

"SIPA je preuzela kompletnu istragu vezano za teroristički napad u policijskoj stanici u Bosanskoj Krupi", izjavio je glasnogovornik MUP-a Unsko-sanske županije Adnan Beganović. 

Pripadnici SIPA-e u suradnji s policajcima županijskog MUP-a u noći na subotu priveli su osam osoba koje trenutačno povezuju s malodobnim E.S. (14) koji je u četvrtak navečer nožem ubio policajca Ozrena Marana (53) a teško ozlijedio njegovog kolegu Avdu Hasanovića.

Ubojica je odmah nakon toga uhićen, a u sklopu istrage uhićen je muškarac u Bihaću a sedam njih u Bosanskoj Krupi.

Iz Uprave policije MUP-a Federacije BiH potvrdili su kako je istragom obuhvaćen i stric ubojice policajaca koji se povezuje s vehabijskim pokretom a trenutačno se navodno nalazi u Hrvatskoj.

Iz federalnog MUP-a priopćili su i kako su zatražili pomoć EUROPOL-a radi prikupljanja informacija s profila na društvenim mrežama koje ima malodobni ubojica.

Iz Tužiteljstva BiH potvrdili su kako je i njihov odjela za borbu protiv terorizma uključen u istragu no za sada samo pomažu Tužiteljstvu Unsko-sanske županije.

Ubijeni policajac Ozren Maran u subotu je pokopan na mjesnom groblju u Bosanskom Novom gdje je i živio. Prema bolničkim izvorima ozlijeđeni policajac Avdo Hasanović je stabilno.


RANIJE:
Sinoć su izvršeni pretresi u Bosanskoj Krupi i Bihaću, u susjednoj BiH, vezano za teroristički napad u kojem je ubijen policajac, a drugi ranjen. Ukupno je uhićeno osam osoba. 

Ovu informaciju za portal Dnevnog avaza je potvrdio glasnogovornik MUP-a USK Adnan Beganović.

- Oabvili smo više pretresa na području grada Bihaća i Bosanske Krupe. U Bihaću je lišeno slobode jedno lice, inicijala K. H., rođeno 1971. godine u Bosanskoj Krupi, s trenutnim prebivalištem u Bihaću - kazao je Beganović.

Napad 15-godišnjaka na policajce u BiH proglašen terorizmom. Jednog je ubio, drugog ranio: ‘Ovo je alarm‘

Sarajevski ekspert za sigurnost otvoreno: Ti ‘šejhovi‘ truju našu djecu po paradžematima i vode ih u radikalizam

Istaknuo je i da su, osim MUP-a USK, na terenu bili i pripadnici SIPA-e.

image
Elvis Barukcic/Afp

- U Bosanskoj Krupi lišeno je slobode sedam osoba. Riječ je o osobama inicijala Š. H., M. H., D. M., B. M., M. J., N. R. Sve osobe su zadržane u prostorijama za zadržavanje MUP-a. Kod njih je pronađena određena količina naoružanja, oduzete su centralne jedinice, pametni telefoni, laptopi, novac, USB stickovi, te veća količina dokumenata ispisanih na arapskom jeziku - zaključio je Beganović.

Svi uhićenici su muškarci, jedino je što se moglo konkretnije saznati.

Podsjetimo, u večernjim satima četvrtka, maloljetnik (15) je ušetao u policijsku stanicu u Bosanskoj Krupi, te nožem jednog policajca ubio, a drugog ranio. Taj je napad okarakteriziran je kao teroristički čin, a napadač je uhićen.

Ubijeni policajac je Ognjen Maran iz Bosanskog Novog, dok je ranjen Avdo Hasanović iz Bosanske Krupe. Operiran je i njegovo je stanje u ovom trenutku stabilno.

Prave motive tek treba utvrditi, no prema neslužbenim informacijama, napadač je prije ovog čina slao čudne poruke poznanicima, opraštajući se od njih. Oni koji su ga poznavali navode da je bio sklon i religijskom ekstremizmu.

image
Stringer/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2024 14:47