StoryEditorOCM
Regijazatvoren u remetincu

Uhićen je jedan od najvećih mafijaša Balkana, kum zloglasnog Zvicera, no priča ne teče onako kako je naveo Ivica Dačić

Piše Marin Dešković/JL
12. listopada 2024. - 00:17

Informacija da je Milovan Zdravković, jedan od čelnih ljudi zloglasnoga Kavačkoga klana, upravo uhićen u Hrvatskoj po srbijanskoj tjeralici, a koju informaciju je medijima potvrdio tamošnji ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić, nije posve točna piše novinar Jutarnjeg lista.

Naime, kako Jutarnji neslužbeno doznaje Zdravković je bio uhićen prije nekoliko mjeseci u Španjolskoj, te je temeljem hrvatskoga europskoga uhidbenoga naloga (EUN) krajem rujna izručen Hrvatskoj i nalazi se u zatvoru u Remetincu već više od deset dana.

Za razliku od Srbije, koja Zdravkovića traži zbog sudjelovanja u organizaciji najmanje četiri ubojstva, Hrvatska ga je tražila za minorne optužbe. Radi se, kao i u slučaju mnogih poznatih pripadnika balkanskoga kriminalnoga miljea, o optužbama za posjedovanje i korištenje krivotvorene, a zapravo originalne, hrvatske putovnice.

Naime, kao što je poznato iz desetina sličnih slučajeva, balkanske kriminalne grupe su pronašle "shemu" uz pomoć koje temeljem drugih krivotvorenih dokumenata, najčešće srbijanskih, od hrvatskih institucija prevarom ishođuju originalne putovnice s identitetima pravih ljudi, međutim sa slikom kriminalca. Takve putovnice nemoguće je uočiti bilo kakvom rutinskom provjerom, već je potrebno da putem kriminalističkih istraga policija utvrdi da je putovnica krivotvorena, te se onda obavijest o takvoj putovnici šalje dalje u sustav.

image

Zatvor Remetinec

Damir Krajac/cropix/Cropix

Na taj je način hrvatska policija još 2020. identificirala da je u svibnju 2018. Zdravković došao do krivotvorene hrvatske putovnice na ime ‘Neven Ajdinović‘, te je, bez da je to itko znao, za Zdravkovićem tajno raspisan EUN koji je prije nekoliko mjeseci dao i rezultate te je španjolska policija uhitila Zdravkovića zbog krivotvorenja. Tijekom istrage oko nastanka njegove putovnice, hrvatska policija je rekonstruirala da je zahtjev za izdavanjem hrvatske domovnice i rodnoga lista Zdravković predao 15. svibnja 2018. u Matičnom uredu u Tovarniku, predstavivši se kao Ajdinović, inače državljanin Srbije rođen u RH.

Kao dokaz svojega lažnoga identiteta Zdravković je predao krivotvorenu putovnicu Srbije na ime Ajdinovića u koju je međutim bila umetnuta Zdravkovićeva fotografija. Zdravković je 9 dana kasnije putem jednoga svojega suradnika dobiveni rodni list, hrvatsku Domovnicu i navedenu krivotvorenu srbijansku putovnicu predao u Odjel za isprave u Petrinskoj ulici u Zagrebu zatraživši u žurnom postupku prijavu prebivališta izdavanje e-osobne iskaznice i e-putovnice Republike Hrvatske u žurnom postupku, a policija mu je ništa ne posumnjavši dan kasnije izradila hrvatsku osobnu iskaznicu, a ubrzo i putovnicu koju je Zdravković preuzeo i koristio prilikom prelaza granice, piše Jutarnji list.

image

Interventna policija kao znak sigurnosti
Damir Krajač/Cropix

No, po svemu sudeći nije znao da je njegov lažni alijas u međuvremenu doznala i hrvatska policija te da je za njime raspisan europski uhidbeni nalog.

Zdravkovića srbijanska policija pak traži zbog sudjelovanja u ubojstvima šefova suprotstavljenoga Škaljarskoga klana, 19. siječnja 2020. u Ateni kada su ubijeni Stevan Stamatović i Igor Dedović, te ubojstva 23. srpnja 2020. na otoku Krfu, kada su ubijeni Alan Kožar i Damir Hadžić. Zajedno s njim osumnjičeno si njegov kum navodno šef Kavačkoga klana Radoje Zvicer koji se već godinama nalazi u bijegu, zatim jedan narkobos Darko Šarić koji se nalazi u zatvoru u Beogradu kao i Veljko Belivuk zvani Velja nevolja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. listopad 2024 00:21