StoryEditorOCM
Regijasve se mijenja

Ugledni srpski odvjetnik: ‘Prijeti krah slučaja ubojstva male Danke, moguć je potpuni obrat!‘ Povlače se priznanja?

Piše vijesti sd
23. travnja 2024. - 18:28

Jedan od vodećih srpskih odvjetnika za kazneno pravo, Borivoje Borović, izrazio je strahovanje da će zbog nasilne smrti osumnjičenog Dalibora Dragijevića u policijskom pritvoru u Policijskoj postaji Bor, cijeli slučaj ubojstva 2-godišnje Danke Ilić kod Banjskog polja u Srbiji sada zapasti u slijepu ulicu.

Postoji velika vjerojatnost da će svi osumnjičeni, ne ulazeći u njihovu krivnju, sada tvrditi da su iskazi koje su dali u policiji, a u kojima su priznali kazneno djelo ubojstva Danke, sada na sudu promijeniti svoje iskaze, uz tvrdnju da su i oni bili žrtve policijske torture.

"Mora postojati zapisnik sa saslušanja osumnjičenog (Dalibora Dragijevića) i mora se znati koji inspektori su ga ispitivali kada je umro. To je također teško ubojstvo i ti ljudi bi već trebali biti pritvoru. Bojim se da je tom smrću taj slučaj, to strašno ubojstvo djevojčice, dovedeno u slijepu ulicu jer bi osumnjičeni mogli promijeniti svoje iskaze na sudu i reći da je policija iznudila njihovo priznanje. Policija je trebala pribaviti i dovoljno materijalnih dokaza, prije svega bioloških tragova, a ne da mora pribjegavati iznuđivanju priznanja od osumnjičenih", objašnjava Borović, kako prenosi Nova.rs.

Po njemu, prvi problem koji je utjecao na istragu nastao je kada su se u rad policajaca umiješali političari.

"Političar je dao prvu kvalifikaciju djela, da je u pitanju teško ubojstvo djevojčice. Time se usmjerava i pravac istrage, ali i javno mnijenje, što je nedopustivo. Onda neki policajci misle da istraga treba ići u tom pravcu. Političari su laici koji se oglašavaju o tim stvarima i to se ne bi smjelo raditi. Također, ni policajci ne bi trebali iznositi dokaze u javnost pa ne bi bilo loše da se vrati nekadašnje kazneno djelo zabrane oglašavanja u javnosti, barem dok traje istraga i o svemu bi javnost trebalo informirati tužiteljstvo", navodi Borović.

Prema njegovim riječima, slučaj iz Bora i smrt Dalibora Dragijevića podsjeća u mnogome na smrt slikara Dragana Maleševića Tapija, u zgradi beogradske policije.

"On je saslušavan tijekom istrage o Makinoj grupi (Željko Maksimović Maka), mučen je, maltretiran i gušen vrećicom. U jednom trenutku mu je srce eksplodiralo, a službeno je priopćeno da je preminuo od srčanog udara. Samo nije rečeno da je to bilo posljedica gušenja plastičnom vrećicom", kaže odvjetnik.

Iako je javnost tada brujala o sumnjivoj smrti poznatog slikara i u pitanju je bila osoba visokog profila, nikada nitko nije odgovarao za njegovu smrt. Tijekom suđenja članovima Makine skupine na vidjelo je izašlo da su policajci tukli i mučili osumnjičene, pokušavajući od njih iznuditi priznanje da su sudjelovali u ubojstvu policijskog generala Boška Buhe.

Podsjetimo, policija je uhitila radnike JKP "Vodovod" Dejana Dragijevića i Srđana Jankovića zbog sumnje da su ubili djevojčicu Danku Ilić za kojom se tragalo. Naknadno su privedeni i otac i brat osumnjičenog Dragijevića - Radoslav i Dalibor - zbog sumnje da su pomogli Dejanu Dragijeviću da ukloni tijelo djeteta.

Policija je u priopćenju tvrdila da je Daliboru Dragijeviću pozlilo, da su mu pokušali pružiti prvu pomoć, no on je ipak umro. Sada se ispostavilo da je umro nasilnom smrću, odnosno da su ga brutalno pretukli, nakon čega je umro, prenijela je Nova.rs.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2024 02:19