StoryEditorOCM
RegijaGOLEMA PRIJETNJA

Ugledni britanski povjesničar: ‘Stanje na Balkanu je i gore nego 1992. godine‘. Milanovića smatra Dodikovim saveznikom

Piše PSD
5. siječnja 2022. - 13:28

Britanski povjesničar Marko Attila Hoare nedavno je izrekao rečenicu koja bi unutar probosanskih struktura trebala izazvati veliku zabrinutost, a koja je, zapravo, ostala poprilično nezamijećena, piše Al Jazeera.

Dok se većina snaga iz takozvanog 'probosanskog korpusa', čini se, više uzda u strani faktor u spašavanju države nego u vlastito djelovanje, Hoare, povjesničar u čije polje djelovanja spadaju zemlje bivše Jugoslavije, jugoistočna Europa, Turska i zemlje Kavkaza, rekao je kako strahuje da će kriza u Bosni i Hercegovini prevagnuti na stranu onih koji žele raspad BiH. 

U razgovoru za Al Jazeeru, bivši istraživač ratnih zločina pri Međunarodnom tribunalu za bivšu Jugoslaviju, pojasnio je što je pod tim mislio, a zatim predstavio svoje viđenje rješenja problema u koji je zapala BiH zbog secesionističkih ambicija Milorada Dodika.

image
Valeriy Sharifulin/AFP

Sažetak Hoareove tvrdnje jest da su snage koje žele disoluciju države koherentnije i odlučuje u usporedbi s onima koje joj se načelno ili verbalno protive.

Zoran Milanović je Dodikov saveznik

Hoare vrdi da rješenja ipak ima, no, postavlja pitanje hoće li velike sile posegnuti za njim.

- Postoje jake snage koje rade na raspadu BiH. Dodikov režim u RS-u ima jasne političke ciljeve i jasnu strategiju postizanja neovisnosti u postojećim granicama RS-a (plus Brčko). Dodik ima jake saveznike – ne samo Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, već i desno-populističke vlade Mađarske i Slovenije unutar zapadnog saveza te Hrvatsku na čelu sa svojim antibošnjačkim i antibosanskim predsjednikom Zoranom Milanovićem - rekao je Hoare.

image
Armend Nimani/AFP

Za Al Jazeeru je prokomentirao i da se zapadni savez čini neodlučnim u odgovoru, sa slabim američkim vodstvom i jakim tendencijama suradnje s Rusijom od strane Francuske i Njemačke.

- Čini se da bošnjačka i probosanska politička klasa u BiH nema koherentnu strategiju otpora. Stoga, ako bošnjačka i/ili zapadna politika ne postanu strožije, bojim se da će prevladati snage za disoluciju zemlje.

Upitan kako se suprotstaviti Dodiku, Hoare je rekao da Zapadni savez treba osigurati da se Dodik ne otcijepi. Pojasnio je da bi najbolji način da se to osigura u kratkom roku bilo slanje dodatnih vojnika u BiH, prije svega u Brčko.

Ako želiš mir, pripremi se za rat

U slučaju bilo kakvog proglašenja nezavisnosti RS-a, kaže Hoare, ona bi trebala biti proglašena ilegalnim i pobunjeničkim entitetom. Zapadne sile bi trebale pomoći centralnim organima bosanske državnosti, koje predstavljaju dva člana bosanskohercegovačkog Predsjedništva koji podržavaju BiH, u uspostavljanju kontrole nad teritorijom RS.

- Dodikovo dosadašnje secesionističko ponašanje svodi se na odbacivanje Daytonskog sporazuma, pa bi rukovodstvo Zapada i BiH trebalo ovaj sporazum smatrati ništavnim i jednostrano krenuti u uspostavljanje novog ustavnog poretka za BiH, sa snažnom centralnom državnom vlašću i veta s nacionalnim predznakom - rekao je povjesničar.

image
Milos Miskov/AFP

Dodaje da bi to trebali učiniti čak i ako Dodik odustane od potpune secesije, jer se kriza ne može trajno riješiti sve dok postoji nefunkcionalan daytonski ustavni poredak.

Kako je objasnio Hoare, u slučaju da zapadno vodstvo odbije poduzeti ove korake, probosanski članovi Predsjedništva BiH i politički predstavnici Bošnjaka i probosanskih građana BiH, onih koji podržavaju postojanje BiH kao jedinstvene i suverene države, trebaju jednostrano pripremiti vojni odgovor na bilo kakvo proglašenje neovisnosti RS-a. Si vis pacem, para bellum (ako želiš mir, pripremi se za rat).

Stanje je i gore nego 1992. godine

Hoare, dakle, ne odbacuje mogućnost rata te, kao i mnogi drugi, primjećuje sličnosti trenutnog stanja u BiH sa 1992. godinom, odnosno s tenzijama koje su tada ispisale krvavi scenarij. 

- Mnogo je sličnosti između 1992. i 2021. godine. Srpska rukovodstva, u Beogradu i u Bosni i Hercegovini, pripremaju čin agresije za podjelu Bosne i Hercegovine, s dugoročnim ciljem da se dijelovi BiH pod srpskom kontrolom pripoje Srbiji, čime bi se uspostavila ‘Velika Srbija’. Zapadni čelnici, baš kao i 1992. godine, izgledaju nespremni za otpor agresiji i spremnost da je umire - opisuje Hoare.

Upozorava da je, na neki način, aktualna situacija čak i gora nego 1992. godine.

- Tada je rusko vodstvo pod Borisom Jeljcinom išlo umjerenim putem prijateljstva sa Zapadom i nije ozbiljno podržavalo srpsko vodstvo. Danas, pod Vladimirom Putinom, Rusija je mnogo agresivnija, otvoreno revizionistička, antizapadna i podržava velikosrpske planove - rekao je Hoare za regionalni portal.

Nadalje, navodi on, Vučićev režim u Beogradu ima nacionalne ciljeve koji su jasniji i lakše ostvarivi – ne mora osvajati teritoriju BiH, već samo od nje treba odvojiti već uspostavljenu Republiku Srpsku.

Ključna su pitanja kako će Zapad na to odgovoriti, hoće li se Bošnjaci vojno oduprijeti svakom nastojanju RS-a za nezavisnost i kakav će stav zauzeti Hrvatska, zaključuje povjesničar.

Reakciju SAD-a ne možemo očekivati

Mnogo je očiju iz BiH uprto u Ameriku, ali vidljiva su samo imenovanja novih izaslanika i povremena verbalna podršku bh. suverenosti i prijetnje Dodiku i njegovoj administraciji. Novinar Al Jazeere upitali su britanskog povjesničara može li se očekivati odlučna reakcija SAD-a i jesu li njihovi interesi dovoljno jaki da ih natjeraju na to?

image
Andrej Isaković/AFP

– Možemo se nadati odlučnim koracima SAD-a u slučaju da Dodik nastavi sa svojim koracima, ali ih ne možemo očekivati. Iako je Joe Biden bio veliki prijatelj BiH tijekom rata 1990-ih, njegova administracija se danas, čini se, vratila politici Clintonove administracije, koja je trebala smiriti srpsku agresiju, a koja je na prvom mjestu bila odgovorna za legitimizaciju genocidnog entiteta Republika Srpska. U principu, SAD ima snažan interes oduprijeti se bilo kakvom nastojanju RS-a za nezavisnost, koji prijeti uspostavom ruske satelitske države na zapadnom Balkanu, kao dio ruskog plana da poremeti euroatlantske integracije regije. Nezavisnost RS-a bila bi težak udarac kredibilitetu i autoritetu Zapada, što bi čak moglo ugroziti i opstanak NATO saveza - pojasnio je Hoare.

Zaključuje da bi to nesumnjivo potaknulo daljnje agresivne ruske poteze. Međutim, čini se da je duh Bidenove administracije i općenito u SAD-u duh povlačenja i izbjegavanja sukoba s neprijateljima demokratskog svijeta, o čemu svjedoči napuštanje Sirije i Afganistana.

Putin želi rusku hegemoniju

Povjesničar kaže i da Rusija vodi zajedničku politiku u bivšim sovjetskim zemljama istočne Europe i na Balkanu, koja ima za cilj što više poremetiti euroatlantske integracije obaju regija. Putin, naime, nastoji vratiti rusku hegemoniju nad bivšim sovjetskim prostorom i stvoriti novu sferu utjecaja na Balkanu.

image
Alexey Nikolsky/AFP

- To je dio njegove sveukupne revanšističke ambicije da osveti hladnoratovski poraz Sovjetskog Saveza i vrati Rusiju kao globalnu silu, što ga je navelo da vojno intervenira čak i u Siriji. Perpetuiranje sukoba i napetosti na Balkanu (u BiH, na Kosovu, u Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji) služi za ometanje širenja NATO-a i EU i stvaranje prostora za ruski utjecaj. Ovo nije samo pitanje geopolitičkog rivalstva, već i ruskog projekta koji nastoji osporiti liberalni međunarodni poredak utemeljen na pravima i umjesto toga promovirati svoje vlastito neliberalno, autoritarno neocarstvo s nizom satelita - upozorava Hoera.

Britanija ima nesposobnog premijera

U posljednje vrijeme vidjeli smo neobično snažne korake iz Velike Britanije u suprotstavljanju Dodikovim potezima. Hoare je odgovorio na pitanje što Velika Britanija, kao najveći saveznik SAD-a i država koju više ne sputava EU, može učiniti za BiH.

– Iako je Britanija bila glavni zapadni krivac za katastrofalno zapadnjačko smirivanje srpske agresije 1990-ih, od 1997. godine se pojavila kao najodaniji prijatelj BiH među europskim silama. Britanska podrška BiH i dalje je ključna, ali Britanija pati od nesposobnog premijera koji je ometen domaćim problemima i ne može djelovati odlučno u nedostatku podrške svojih saveznika, prije svega SAD-a. Imperativ je da Velika Britanija snažno lobira kod Washingtona, Pariza i Berlina za odlučnu obranu i BiH i Ukrajine - kazao je Hoare za Al Jazzeru.

Bosanski muslimani su ugroženi

Među snagama koje podržavaju Dodika spomenuta je i mađarska vladu. Hoare je prokomentirao riječi mađarskog predsjednika Viktora Orbana o bosanskim muslimanima, koje su izazvale novu bojazan da bi BiH mogla postati žrtva desnog ekstremizma i islamofobije u Europi.

– Takav strah sigurno postoji. Orban je vodeći član rastuće struje neliberalne, desničarske populističke politike u Europi, za koju je islamofobija stvar vjere i koja Putina vidi kao ključnog saveznika. Svakom pokušaju Zapada da obrani BiH ova struja će se suprotstaviti na islamofobičnim i konzervativno-realističkim osnovama. EU mora biti svjesna opasnosti koju ova struja predstavlja za njezine vrijednosti - smatra povjesničar.

Dio Bosne mogao bi postati geto

Neki stručnjaci strahuju da bi BiH, odnosno, onaj dio koji podržava njezin opstanak, u nekom crnom scenariju raspada na dvije, ili tri cjeline, mogla postati svojevrstan geto. I Hoare prepoznaje tu prijetnju.

image
Vitaly Timkiv/AFP

- To je svakako opasnost. RS bi se mogla otcijepiti i, čak i ako ne postigne međunarodno priznanje, mogla bi postati defacto nezavisna odmetnička država poput Turske Republike Sjeverni Kipar ili Pridnjestrovlja. A ako se RS otcijepi, to će vjerojatno potaknuti paralelnu secesiju bosanskih Hrvata, koja bi mogla biti vrlo zbrkana i potencijalno krvava, s obzirom na miješanje Hrvata i Bošnjaka u Federaciji BiH. Jedan sputavajući faktor je da bi podjela BiH izbacila iz kolosijeka svako moguće članstvo Srbije u EU, ali je pitanje koliko je Vučiću stalo do toga, s obzirom na usporavanje procesa proširenja EU koje je praktično došlo do zaustavljanja. Svakako, opasnost da Bošnjaci ostanu u getu koji čini 30 posto ili manje BiH, zaglavljeni između defacto Velike Srbije i Velike Hrvatske, vrlo je realna - kaže Hoare.

Vučić će podržati Dodika

Za spomenuti je portal predvidio i sljedeće korake srpskog predsjednika.

- Vučić će vjerojatno pružiti prešutnu podršku Dodiku sve dok se čini da ga zapadna politika nije spremna izazvati. Malo je vjerojatno da će se ograditi od Dodika s obzirom na prirodu njegovog režima koji se opravdava nacionalističkom ideologijom i nastoji proširiti svoj regionalni utjecaj - ocjenjuje Britanac.

image
Milos Miskov/AFP

Međutim, dodaje da bi se, kao i u slučaju Armenije i Artsakha, Vučić ipak mogao suzdržati od potpunog priznanja nezavisne RS, kako bi sačuvao "smokvin list međunarodnog ugleda". To bi omogućilo pomirljivim elementima na Zapadu da se pretvaraju da je Srbija partner u rješavanju krize u BiH, a ne jedan od njezinih pokretača.

- Upravo su tako reagirali kad je Slobodan Milošević glumio da se distancira od Karadžićevog vodstva za vrijeme rata iz 1990-ih. Ako se Milošević uspio prodati kao mirotvorac 1995., uprkos tome što je potaknuo rat, nema razloga zašto Vučić to ne bi mogao učiniti danas - zaključuje Marko Attila Hoare, prenosi Al Jazeera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. ožujak 2023 20:45