StoryEditor
Regija‘Obitelj – ključ održivosti‘

Ugledna ekipa na fešti u Budimpešti: Vučić, Dodik, Orban, Janša i Trumpova desna ruka raspravljaju o podizanju nataliteta arijevskih naroda. Utvrđuju se i krivci za demografsku propast

23. rujna 2021. - 13:17

Impozantna desničarska ekipa okupila se danas na fešti u Budimpešti: Aleksandar Vučić, Milorad Dodik, Janez Janša, Viktor Orban i bivši zamjenik Donalda Trumpa Mike Pence na tzv. Demografskom summitu razgovarati će dva dana o tome kako spriječiti izumiranje i povećati natalitet u arijevskih naroda. Službena agenda summita je geslo: Obitelj – ključ održivosti.

image
Viktor Orban
AFP

Bit će tu, naravno, i druge srodne i omiljene desničarske mitologije i teme: rodna (ne)ravnopravnost, demografska ugroza nacija od istospolnih zajednica, očuvanje tradicionalnih kršćanskih vrijednosti, opasnosti po Europu od seksualno znatno potentnijih migranata… Domaćin skupa je mađarski premijer Viktor Orban i njegovo ministarstvo obitelji koje se potrudilo na jednom mjestu okupiti sve viđenije nacional-populiste.

Orbanovi VIP gosti posebne kategorije su njegovi kolege i istomišljenici iz Višegradske skupine: češki premijer Andrej Babiš i premijer Poljske Mateusz Morawiecki. Janša, Vučić i Dodik su sastavni dio istoga ideološkoga ešalona, no najveća zvijezda skupa dolazi s druge strane Atlantika: to je donedavni potpredsjednik SAD-a Mike Pence. Desna ruka Donalda Trumpa u zadnje se vrijeme jako aktivirala unutar Republikanske stranke, pa američki analitičari nagađaju kako možda ima ambicije i kandidirati se za predsjednika na idućim izborima za Bijelu kuću.     

image
Aleksandar Vučić
AFP
image
Mike Pence
AFP

Glavno uvodno izlaganje na skupu u Budimpešti jutros je, kud će suza nego na oko, imao srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić. Besprizorno se dodvoravajući Orbanu kao domaćinu, Vučić je istaknuo kako su Srbi prije 10 ili 15 godina, kad god je Mađarska reprezentacija igrala kakvu utakmicu, redovito navijali za protivnike. Danas u 90 posto slučajeva navijamo za Mađarsku, poručio je Vučić, aludirajući na savezništvo i srodnost srpskih i mađarskih državnih politika.

- Ništa nije važnije na ovom svijetu od naše djece! Kažu da je važna energetska sigurnost ili smanjivanje emisija ugljičnog dioksida, ali ništa nam to neće značiti ako ne održimo na životu naše nacije! Moramo se zajednički boriti protiv današnje prakse da više lajkova dobije neka fotografija psa na društvenim mrežama, nego slika djeteta! – lucidno je Vučić definirao zajedničke ciljeve europskih nacional-populista u idućem razdoblju.

image
AFP
image
AFP
item - id = 1129493
related id = 0 -> 1136933
related id = 1 -> 1136923
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 03:40