StoryEditor
RegijaSRAMOTNI INCIDENT

Učenici četvrtih razreda osnovne škole u Srbiji plesali na pjesmu koja slavi najgore ratne zločine u Bosni i Hercegovini. Tko je kriv? Ne zna se...

Piše PSD
23. lipnja 2022. - 12:58
Novosadski podržavatelji Vojislava Šešelja još su 2017. istaknuli koliko im je važan odgoj djece (ilustracija)AFP

Na društvenim mrežama pojavila se snimka koja je podigla dosta prašine s obzirom na to da prikazuje đake iz Novog Sada kako plešu uz pjesmu koja veliča ratne zločine u Bosni i Hercegovini – javlja Nova.rs.

Na završnoj priredbi učenika četvrtih razreda Osnovne škole “Vasa Stajić” desetogodišnjoj djeci puštena je pjesma “Ne volim te, Alija, zato što si Balija” u kojoj se raspiruje nacionalna mržnja prema Bošnjacima. Na videosnimci proslijeđenoj na roditeljsku Viber grupu vidi se i čuje kako djeca plešu uz stihove kojima se veličaju ratni zločini u BiH, slave topovi "bestrzajci" i sve to u "vlakiću" koji predvodi učiteljica.

 

image

U novosadskoj školi 'Vasa Stajić' pjevalo se i snimalo
 

Screenshot Nova.rs

Prema saznanjima Nove.rs, na priredbi svih četvrtih razreda ove škole bilo je stotinjak djece i četiri učitelja.

većina ipak nije znala riječi

Na snimci iz školske svečane sale vidi se kako uz prve taktove pjesme Baje malog Knindže djeca počinju plesati, a potom im se pridružuje učiteljica koja ih poziva u “vlakić”.

Na iduće stihove, u kojima se nabrajaju gradovi u kojima su počinjeni monstruozni ratni zločini, učiteljica i sama počinje plesati, predvodeći "vlakić" razigranih učenika.

image

Raspjevana novosadska djeca u vlakiću koji je predvodila učiteljica
 

Screenshot Nova.rs

U pjesmi se redaju toponimi vezani doslovce za sva mjesta u kojima su počinjeni najgori ratni zločini u BiH, desetine tisuća ljudi je pobijeno, a stotine tisuća protjerano u akcijama etničkog čišćenja zbog kojih su pred Haaškim tribunalom i pred sudovima u regiji izrečene stotine godina zatvora organizatorima i egzekutorima.

Sretna okolonost je što, sudeći po snimci, većina četvrtaša nije znala riječi spomenute pjesme niti su, očito, bili svjesni o čemu ona govori.

svi pjevaju, učitelji ne čuju

Direktorica škole, koja je za nemili događaj navodno saznala od samog portala Nova.rs, rekla je da je u pitanju "nesmotren incident" i da nitko od nazočnih učitelja nikad nije ni čuo sporne stihove, a kamoli ih puštao djeci:

"Postojao je dogovor da svaki razred ima pravo na po tri pjesme. Sami su ih birali i puštali učenici i većina je bila posve primjerena njihovom uzrastu. Nažalost, ova je puštena bez ičije suglasnosti, ali od buke i galame koju su učenici stvarali, nitko od učitelja nije ni mogao čuti riječi", kaže direktorica za Novu.rs, napominjući da nitko iz kolektiva OŠ "Vasa Stajić" ne podržava govor mržnje prema bilo kome.

image

Zagrljena djeca nisu ni znala što pjevaju
 

Screenshot Nova.rs

"U pitanju su učitelji s višedesetljetnim iskustvom, mnogi od njih su pred mirovinom i nitko od njih nije ni čuo za Baju malog Knindžu, a kamoli da bi ovakav sadržaj puštali našim đacima", kaže direktorica, koja je odmah po saznanju okupila nastavnike i istražila o čemu je riječ.

"Nažalost, mi ne možemo utjecati na to što djeca slušaju kod kuće i što im roditelji puštaju. Zaista je u pitanju samo nemili događaj, ali apsolutno mogu garantirati za cijeli kolektiv škole da ne bi ništa slično uradili", kaže Zorica Đurić za portal Nova.rs.

Tko je, dakle, pustio Baju malog Knindžu – ne zna se. Po direktorici – sami učenici. Koji – ne zna se.

image

Novi Sad uoči utonuća u mrak

AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. lipanj 2022 12:59