StoryEditor
Regijapropucan na semaforu

Ubojstvo Sale Mutavog pokrenulo je niz uhićenja ljudi iz ‘kavačkog klana‘, podzemlje bruji kako je za njega plaćeno 300 tisuća eura i to u kokainu

Piše PSD
16. listopada 2021. - 10:16
Veljko Belivuk, poznatiji kao Velja Nevolja optužen je da je organizator tridesetočlane kriminalne grupeAFP

Aleksandar Stanković, zvani Sale Mutavi, ubijen je prije pet godina u Bačvanskoj ulici u blizini Centralnog zatvora u Beogradu. On je bio najbolji prijatelj Veljka Belivuka, poznatijeg kao Velja Nevolja, optuženog da je organizator tridesetočlane kriminalne grupe optužene za pet ubojstava, jedno silovanje, otmice, trgovinu drogom i oružjem i osumnjičene za najmanje još dvije likvidacije, piše portal 24sedam. 

Ubijen je dok je bio u svojem automobilu na semaforu kada su ispred njega iskočila dvojica napadača i iz "kalašnjikova" ispalili 60 metaka. Vjerojatno je pretpostavljao da bi on mogao biti žrtva jer je na sebi imao pancir, ali ubojicu su pucale u glavu. 

Nakon zločina mediji su špekulirali da je kriminalna skupina iz Crne Gore platila 300.000 eura za njegovu likvidaciju, ali ne u novcu, već u kokainu. 

Među navijačima je bio poznat kao Mutavi, ali Stanković uopće nije bio takav. Aleksandru je bila potrebna samo logopedska pomoć, jer nije mogao dobro izgovoriti slovo "L" pa je dobio nadimak Mutavi.

Srednji prst na snimci

Stanković je bio vođa navijačke skupine "Janicari", koja je 2013. preuzela južnu tribinu i pozicionirala se kao najjača, a članovi njegovog tima bili su uključeni u brojne nasilne incidente. Javnost je za Stankovića saznala kada su dvojica njegovih suradnika brutalno pretukli pripadnike osiguranja direktora Partizana Miloša Vazure. Napad su zabilježile sigurnosne kamere na stadionu, a sliku Stankovića na kojoj se vidi srednji prst objavili su gotovo svi mediji.

Dijana Hrkalović izudarala dokaze

Poslije ubojstva Aleksandra Stankovića, tadašnja tajnica Uprave kriminalističke policije Dijana Hrkalović poludjela je na policajca Dejana Jovića kad se vratio sa uviđaja u Bačvanskoj ulici u Beogradu.

Urlajući, po svom kabinetu je udarala čaure koje joj je donio inspektor, koji nije ni slutio da je to početak njegovog stradanja u srpkoj policiji, u kojoj je vrh tadašnjeg MUP-a napravio paralelni sistem stavljen na raspolaganje kriminalcima, odnosno “kavačkom klanu”. Tog dana svađali su se do ponoći, jer je Hrkalović željela uništiti sve dokaze, piše 24sedam.

"Pao" zbog druge likvidacije

Policija Republike Srpske i srpska policija sumnjale su da je Saša Vidović, strijelac "škaljarskog klana", povezan s ubojstvom Aleksandra Stankovića.

Vidović je bio povezan i s brojnim likvidacijama u Srbiji, a tri dana nakon Stankovićevog ubojstva uhićen je u Istočnom Sarajevu, ali radi drugog ubojstva. Ubio je Miroslava Lazarevića, a na kraju je zbog toga i osuđen.

"To je klasična sačekuša, a on je ubijen iz neposredne blizine", rekao je izvor iz istočno sarajevske policije, dodajući da je Stanković ubijen na identičan način u Beogradu.  Do Belivuka je stigla priča da je Vidović umiješan u Stankovićevo ubojstvo pa se odlučio osvetiti za ubojstvo bliskog prijatelja.

Prema službenoj verziji, Vidović se 12. listopada 2020. objesio o ručku u zatvorskoj ćeliji, no pretpostavlja se da su ga na to prisilili članovi Belivukove grupe, budući da je zatečen u klečećem položaju. Dekodiranje aplikacije "Sky", koju su članovi Belivukove grupe koristili za međusobnu komunikaciju, otkrilo je da su pokušavali organizirati Vidovićevo ubojstvo. Navodno su mu svakodnevno slali prijetnje i "nudili" mu da sam sudi želi li spasiti živote svojih najmilijih.

item - id = 1135491
related id = 0 -> 1143862
related id = 1 -> 1143504
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. studeni 2021 02:29