StoryEditor
RegijaBORBA S VIRUSOM

U Srbiju stiglo 20 probnih doza ruskog cjepiva ‘Sputnjik 5‘, čelnik sindikata liječnika i farmaceuta izazvao predsjednika Vučića na TV dvoboj

Piše Hina/PSD
3. prosinca 2020. - 23:36
Aleksandar VučićBrendan Smialowski/AFP

U Srbiju je u večernjim satima četvrtka stiglo 20 probnih doza ruskog cjepiva "Sputnjik 5" koje su već upućene na laboratorijsku provjeru, a očekujemo da ćemo do početka ožujka dobiti i 350.000 doza Pfizerovog cjepiva, izjavio je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

On je u intervjuu za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da će za sve građane Srbije cjepivo biti besplatno, ako ga žele primiti.

"Ne možete nikog natjerati tko ne želi primiti cjepivo, ali smatram neodgovornim sve koji pozivaju da se ne primi", rekao je Vučić.

On je naglasio kako ga "uopće ne interesira" da li će se Bruxelles protiviti tome što Srbija namjerava nabaviti i cjepiva iz Rusije i Kine i ocijenio da je "svako cjepivo dobro" jer se istraživanjima i proizvodnjom bave ozbiljne svjetske farmaceutske kompanije.

Srbija će, rekao je Vučić, prihvatiti i cjepiva koja joj budu dodijeljena kroz sustav COVAX, koji su zajedno pokrenuli Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Savez za cjepiva (GAVI).

Vučić je najavio da će u petak biti otvorena nova i suvremeno opremljena covid bolnica u beogradskom predgrađu Batajnica, izgrađena za samo četiri mjeseca, a za petnaestak dana i covid bolnica u Kruševcu.

Bolnica u Batajnici imat će 18.000 četvornih metara i mjesta za 930 bolesnika - 250 na intenzivnoj i 680 na poluintenzivnoj njezi.

Zdravstvene vlasti objavile su u četvrtak da je u Srbiji u 24 sata bilo 7802 novooboljelih, dok je 7726 pacijenata na bolničkom liječenju,a 288 oboljelih je na respiratorima.

Od posljedica zaraze u posljednja 24 sata umro je 61 pacijent, od početka epidemije 6. ožujka, prema službenim podacima, ukupno 1765.

Sa današnjih 199.158 ukupno registriranih slučajeva zaraze očekuje se da će Srbija u petak premašiti 200.000 oboljelih od covida-19. 

Inače, predsjednik Sindikata liječnika i farmaceuta dr. Rade Panić uputio je pismo predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kojem ga poziva da omogući sučeljavanja u emisiji s nazivom: “Tko je zaista domaći izdajnik i strani plaćenik" kako bi dokazao sve izgovoreno o njemu i time pokazao da nije "medijska" kukavica kakvim ga pokušavaju predstaviti.

Panić je u pismu podsjetio Vučića da ga je tri puta spominjao na na televizijama s nacionalnom frekvencijom, nijednom ne propustivši da ga okarakterizira kao nekoga tko radi protiv države, naposljetku i protiv zdravstvenog sistema u kojem radi.

"Uvijek su povod bile istine koje sam izgovorio o aktualnoj situaciji na terenu, a u skladu s odredbom Ustava Republike Srbije, član 51, 'Svatko ima pravo da istinito, potpuno i blagovremeno bude informiran o pitanjima od javnog značaja i sredstva javnog informiranja su dužna to pravo poštovati'. Da se ne radi o istinama, istinama potkrijepljenim činjeničnim dokazima, do sada bih sigurno odgovarao ili barem trunuo u nekom istražnom zatvoru mjesecima. Bez mogućnosti da Vam drukčije odgovorim, pišem Vam ovo javno pismo", naveo je dr. Panić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

14. siječanj 2021 04:00