StoryEditorOCM
Regijanije im lako

U Srbiji usporedili plaće nastavnika s dohotkom kolega u susjedstvu: ‘Hrvatska je za nas znanstvena fantastika!‘

Piše vijesti sd
11. listopada 2024. - 11:07

Prosvjetni radnici u Srbiji zarađuju znatno manje od svojih kolega u susjedstvu. Za razliku od prosvjetnih radnika u Hrvatskoj i Crnoj Gori, njihovi nastavnici primaju plaću nižu od državnog prosjeka. A o Mađarskoj, gdje plaća prosvjetara doseže gotovo 2900 eura, da se i ne govori - piše Nova.rs.

Državni prosjek u Srbiji u srpnju ove godine bio je 836 eura, dok je osnovna ili početna plaća nastavnika 739 ili gotovo 100 eura niža. Ovo su službeni podaci koje je iznio Demostat.

Sličnu plaću imaju i nastavnici u Sjevernoj Makedoniji, gdje je prosječna plaća oko 666 eura, dok su plaće u osnovnom obrazovanju 545 eura, a u srednjem obrazovanju 563 eura, ne računajući godišnji odmor od 150 eura koji dobivaju u ljetnim mjesecima.

Zaposleni u školama u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj su u znatno gorem materijalnom položaju od prosvjetnih radnika u Srbiji, ali su oko prosjeka tamošnjih plaća zaposlenih.

Najbolje u Mađarskoj i Hrvatskoj

Mađarska se sigurno može pohvaliti najboljim financijskim položajem zaposlenih u školama. Naime, plaća ovisi o kvalifikacijama učitelja i kreće se od 1100 do 2828 eura.

I u Hrvatskoj je stanje u obrazovanju puno bolje nego u Srbiji - piše Nova.rs.

image

ILUSTRACIJA

/Shutterstock

Prosječna plaća u Hrvatskoj za kolovoz ove godine iznosila je 1349 eura, dok je prosječna plaća učitelja početnika u osnovnom obrazovanju 1542 eura, au srednjoj školi 1559 eura.

No, nastavnici mogu napredovati na svojim pozicijama kroz četiri platne razine, pa će oni najvrjedniji moći računati na 2095 eura u osnovnoj školi i 2107 eura u srednjoj školi, navodi se dalje.

Plaće prosvjetnih radnika u Srbiji ne samo da zaostaju u odnosu na većinu susjednih zemalja, već su znatno niže od plaća zaposlenih s istim stupnjem obrazovanja u javnom sektoru. To najviše smeta tamošnjim prosvjetnim radnicima, zbog čega su se prvi put pobunili početkom ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. listopad 2024 11:08