StoryEditor
RegijaIMA LI KRAJA?

Crni niz se nastavlja: U Srbiji u 24 sata od koronavirusa preminula trojica liječnika. Posljednji od njih je Željko Marković, specijalist radiologije

Piše PSD
16. siječnja 2021. - 18:48

Prof. dr Željko Marković, specijalist radiologije u Kliničkom Centru Srbije (KCS), preminuo je u noći sa petka na subotu na Infektivnoj klinici od koronavirusa, potvrđeno je portalu Nova.rs iz Sindikatu liječnika i farmaceuta Srbije.

Dr. Marković bio je dugogodišnji direktor Klinike za radiologiju KCS i profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Beogradu.

Nakon završenog studija u Beogradu usavršavao se na Grashaden Klinici u Minhenu, Institutu za Radiologiju u Nirnbergu (Nemačka), Hamersmit bolnici u Londonu (GB), Bolnici Sveučilišta u Tel Avivu (Izrael), prenosi ucentar.rs.

Odlukom Saveznog Ministarstva znanosti i tehnologije dobio je zvanje eksperta za znanstveno područje radiologije, a izabran je u zvanje konsultanta UN i UNDP za razvoj radiologije za regiju Jugoistočne Europe.

On je inače treći preminuli liječnik u Srbiji u posljednja 24 sata.

U petak je, naime, objavljeno da je u 58. godini preminuo dr. Vojislav Magdić, specijalist anesteziologije i reanimacije u Zdravstvenom centru Negotin, a nakon izbijanja epidemije bio je angažiran ne samo u Negotinu, već i u KBC Dragiša Mišović gdje je u dva navrata pomagao kolegama u zbrinjavanju najtežih pacijenata.

Zbog komplikacija uslijed Covida-19 u petak je u KBC Dragiša Mišović preminuo profesor Branislav Filipović, specijalist psihijatrije i dugogodišnji voditelj Instituta za anatomiju Medicinskog fakulteta u Beogradu, u 59. godini.

Prije više dana Sindikat liječnika i farmaceuta Srbije na svojoj Facebook stranici objavio popis imena 70 doktora koji su umrli od koronavirusa uz poruku 'Nećemo vas zaboraviti'. Ta objava dolazi nedugo nakon sukoba srpskog predsjednika Aleksandra Vučića s predsjednikom sindikata dr. Radom Panićem.

Nedugo nakon toga dr. Rade Panić kazao je kako je organizacija zdravstvene zaštite u Srbiji tijekom pandemije bila katastrofalna.

- Ulazak u epidemiju s 15 do 20 posto manje medicinskog osoblja, nedostatak ili neadekvatna oprema, potom pogrešan protokol u "zelenim zonama" i loše organizirana rotacija djelatnika u "crvenim zonama" koja ih je iscrpila, sve je to rezultiralo smrću više od 70 visokoobrazovanih ljudi u bijelim odijelima – komentirao je Panić za N1 televiziju.

Kazao je kako je među zaštitnom opremom u bolnicama bilo i one koja nije za medicinsku upotrebu, da je na njoj pisalo da štiti od prašine, odnosno da su to zapravo bili građevinski skafanderi.

Na primarnoj zdravstvenoj zaštiti, tvrdi Panić, i dalje nema dovoljno zaštitne opreme, a jedne rukavice se koriste cijeli dan ili čak dva dana.

item - id = 1071301
related id = 0 -> 1129086
related id = 1 -> 1128966
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2021 00:20