StoryEditorOCM
Regijanestabilno vrijeme

U Sloveniji padala tuča veličine golf loptice, oštećeni i automobili: Nevrijeme će se preseliti u Hrvatsku!

Piše T.F./JL
7. lipnja 2024. - 22:45

Sloveniju je danas pogodilo veliko nevrijeme, a u nekim je dijelovima zemlje padala tuča.

Jaka tuča prvo je pogodila austrijsku Korušku, a potom i sjeveroistok Slovenije, javlja N1 Slovenija.

Meteorolog Blaž Šter je rekao da su bile dvije jače oluje, prvo nad Austrijom. Istočno i jače nevrijeme prešlo je nad Štajersku. Prvo je oslabjelo sjeverno od Maribora, no potom je znatno ojačalo zapadno od Maribora i uzrokovalo "dosta gustu tuču, jake udare vjetra, a i pljuskove". Manja tuča je zabilježena u Posavju i Zasavju, gdje je ponegdje bilo tuče veličine golf loptice.

U Štajerskoj su zbog nevremena puno posla imali i vatrogasci: sanirali su otvorena krovišta, ispumpavali oborinske vode, čistili šljunak i nanose blata s prometnica, uklanjali srušena stabla i sanirali poplavljenu cestu, prenosi Jutarnji list.

U komentarima ispod objave na Facebook Istrameta se javila čitateljica iz Slovenije i pokazala ogromnu tuču koja je pala u blizini Maribora.

- Zbilja brutalno, napisala je.

Istramet piše kako ovakav izgled sustava upućuje na pojavu krupne tuče koja uslijed jakih uzlaznih strujanja prkosi gravitaciji,te da je današnje nevrijeme samo uvod u daljnju eskalaciju nestabilnosti koje se očekuju idućih dana.

- Naš dio Europe nalazit će se na granici dvije zračne mase različitih karakteristika, što će pogodovati razvoju ekstremnih nestabilnosti, piše Istramet i dodaje da će nestabilnosti biti još i rasprostranjenije nego se to prvobitno mislilo, a naročito se to odnosi na sjevernu Italiju, Sloveniju, Austriju, Češku i Slovačku. Međutim, dio tih nestabilnosti povremeno će dolaziti i do Hrvatske, a naročito će ugrožen biti sjever zemlje, gorsko područje te naposljetku i Istra i Kvarner gdje bi također lokalno moglo biti jakih nestabilnosti, javlja Istramet.

Slovenski portal Neurje.si je na svojim Facebook stranicama objavio fotografije krupne tuče u slovenskom naselju Kidričevo, koja je oštetila i automobile.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2024 00:08