StoryEditor

U Republici Srpskoj traže ukidanje Haaškog tribunala nakon presude Tolimiru

Piše PSD.
13. prosinca 2012. - 19:33
Više srpskih političkih stranaka i nevladinih organizacija kritiziralo je u četvrtak presudu doživotnog zatvora pomoćniku Ratka Mladića, generalu Zdravku Tolimiru te su ponovno istaknuli zahtjeve za ukidanjem Haaškog tribunala.

"Haaški sud je jedna vrsta inkvizicije koja iz dana u dan dokazuje da joj cilj nije zadovoljenje pravde, već drakonsko kažnjavanje srpskog naroda i njegovih lidera", priopćili su iz Srpske radikalne stranke Republike Srpske (SRS). Dodali su da je doživotna kazna zatvora za Tolimira sramota za Haaški tribunal pogotovo nakon oslobađajućih presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču te bivšem kosovskom premijeru Ramushu Haradinaju.

SRS je pozvao na prekid suradnje s Haaškim tribunalom te na potporu braniteljima i obiteljima Srba kojima se sudi u Haaškom tribunalu.

Potpredsjednik Partije demokratskog progresa Zoran Đerić istaknuo je da bi u Ujedinjenim narodima trebalo pokrenuti inicijativu za ukidanje Haaškog tribunala ustvrdivši da je taj sud do sada procesuirao isključivo srpski narod za događaje na prostoru bivše Jugoslavije.

Predstavnici Više srpskih stradalničkih udruga najavili su da će u petak započeti s prikupljanjem potpisa na peticiju kojom će tražiti ukidanje Haaškog tribunala i poništavanje njegovih presuda.

Haaški sud (ICTY) u srijedu je nepravomoćno osudio generala vojske bosanskih Srba Zdravka Tolimira na kaznu doživotnog zatvora zbog njegove uloge u genocidu na području Srebrenice i Žepe te je presudom potvrdilo da se na istoku Bosne u srpnju 1995. dogodio genocid. Tolimir (64) je tijekom rata u BiH 1992-95 bio pomoćnik za obavještajno-sigurnosna pitanja bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića. Vijeće je utvrdilo da je dokazano Tolimirovo sudjelovanje u dva udružena zločinačka pothvata političkog i vojnog vodstva Republike Srpske čiji su ciljevi bili masovno ubijanje i prisilno uklanjanje muslimanskog stanovništva iz dvije istočnobosanske enklave. Tolimir je proglašen krivim i za djela istrebljenja, ubojstva, progona i prisilnog premještanja Muslimana iz Srebrenice i Žepe od srpnja do studenoga 1995.

(H)

#ZDRAVKOTOLIMIR#REPUBLIKASRPSKA

Izdvojeno

03. lipanj 2020 05:20