StoryEditorOCM
RegijaINDUCIRANI POBAČAJ

Glumica progovorila o traumama u rodilištima: ‘Majke rađaju same, u zahodima, boli ih i duša i tijelo‘. Objavljena i slična iskustva iz Hrvatske, pogledajte potresan video

22. srpnja 2022. - 21:26

Beogradski centar za ljudska prava pripremio je kratak video 'Da li znate šta je to indukovani pobačaj?' kojemu je cilj javnostii podignuti svijest o ovom problemu, približiti traume i patnje kroz koje prolaze žene koje su tijekom procedure induciranog pobačaja bile izložene nehumanom tretmanu.

U videu se prikazuje iskustvo trudnice, u petom mjesecu trudnoće kojoj doktor u srpskom rodilištu na poprilično brutalan način i bez trunke empatije govori kako je njena beba umrla. Pacijenticu u šoku tješi druga trudnica.

image
Yotube screenshot

Međutim, to nije najgore što je doživjela. Ono što je kasnije prolazila gore je od ijedne noćne more.

Svetlana Ceca Bojković, glumica koja je sudjelovala u produkciji videa, naglašava kako su brojne žene morale same, bez nadzora liječnika doživjeti i proživjeti traumatično iskustvo izazvanog pobačaja.

 

Mnoge žene u komentarima videa napisale su svoja ili iskustva prijateljica.

-Drugarica mi je pričala svoje iskustvo prošle godine-  'to što ispadne (a TO je nerođeno dijete od 5 mjeseci, svoje majke) , e kad dijete ispadne, zavij ga u čaršav i nemoj da gledaš, ili kad osetis da ispada, idi u wc da ispadne u wc solju…“ Gore od najgoreg horor filma, gde je ljudskost, empatija, gde su psiholozi i psihijatri da pružaju podršku tokom ovakve traume gubitka deteta…, pitaju se u komentaru.

image

Svetlana Ceca Bojković

Yotube screenshot

Neki su i sami proživjeli sve to. I nikada neće zaboraviti iskustvo.

-Ja sam prošla isto....a još sam i na početku sepse bila,jer dva dana me niko nije porađao.... Strašno šta sve rade...da li imaju grižnju savjesti..., sjeća se gospođa Mira svojeg mučnog iskustva.

Neke žene od traume nikada se više nisu usudile ostati trudne.

-Dok sam bila na održavanju trudnoce ovo se desilo ženi koja je ležala kod nas u sobi, toliko je vrištala od bola, molila je da je vode u salu ali su joj rekli da ide u wc i da ne gleda šta izađe,ostale žene i ja pobunili smo se i na kraju su je odveli u salu, jedan je od komenatra na ovaj potresni video.

Sudeći po komentarima ovakve situacije ne događaju se samo kod susjeda.

-Prošla sam slično u Riječkom rodilištu..problem je internacionalni, napisala je Ivana.

A Snežana je kratko napisala da je film snimljen kao da su po njenom iskustvu radili scenarij. 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2023 00:38